Pomembni napotki pred vstopom v vrtec

anonimni uporabnik, 20. avgust 2018
Ostalo
otrok deklica lubenica hrana

Svojega malčka ste že vpisali v vrtec. Osnovne informacije o značilnostih vašega vrtca, o dnevnem redu in o uvajanju že imate. Posredovali ste potrebne informacije, ki jih mora vedeti vaša vzgojiteljica, da bodo prvi dnevi v vrtcu za vašega malčka čimbolj prijetni.

Zdaj je čas, da vašega otroka že lepo prilagajate na nov dnevni ritem, podoben vrtčevskemu. Otroka pozorno opazujete in veste, kaj ga veseli, kaj ga vznemiri in kaj potolaži. Sami sebe tolažite pred negativnimi mislimi in negujete zaupanje, da bo vse v najlepšem redu, saj boste naredili vse, kar lahko, da bo čimprej postal vrtec njegov drugi »dom«. Sprašujete se, kaj še lahko storite?

Priprava otroka na vrtec, pomembne malenkosti

Včasih so malenkosti pomembne. Kdaj se bo vaš otrok počutil bolj domače v tujem okolju? Ko bo imel nova oblačila, nove copatke, novo dudico … , ali če mu oblečemo najljubšo majico, že uhojene copatke in damo v roke sprano ninico? Naj vas ne skrbi, kaj bo kdo rekel. Bistveno je počutje vašega otroka. Saj veste, kako se mnogi moški počutijo v obleki s kravato. Tudi otroku je lahko novo oblačilo neudobno. Seveda, če se vaš otrok veseli npr. nove oblekice za vrtec, naj jo le obleče.

Če je vaš otrok do sedaj potreboval dudo in bil navajen na »flaško«, mu to ohranite še nekaj časa. Včasih so nam rekli, da je ob spremembi, kot je vstop v  vrtec, najlažje prekiniti z razvadami. Morda res. Je pa to hkrati podvojen stres za otroka. Ne le, da je vse novo, niti svojih tolažilnih pripomočkov nima več. Zato priporočam, pustite otroku, kar ga veseli, umiri, potolaži. Dajte mu to seboj v vrtec. Naj ima »tolažbo« ob sebi. Vzgojiteljice ga bodo tako lažje umirile. Ko se bo otrok sprostil in začel igrati, pa bodo postopoma otroka odvajale. V  vrtcu je toliko zanimivega, vedno se nekaj dogaja in otroci hitro pozabijo na svoje tolažilne pripomočke. Še vedno pa jih dajte otroku v vrtec, saj prav pridejo v »kriznih situacijah«, morda le pred spanjem.

Tudi starši se lahko pripravite

V vrtcu se pozanimajte, na kakšen način izvajajo uvajanje otrok v vrtec. Priporočam, da si vzamete dovolj časa in ste z otrokom toliko časa, dokler ne sprejme novega okolja. Hkrati pa upoštevajte navodila vrtca in vzgojiteljice, saj je za izvajanje dnevne rutine pomembno, da je poskrbljeno za vsakega otroka posebej in za vse skupaj v oddelku. Včasih so uvajale otroka predvsem mamice. Danes pridejo na vrsto ne le očetje, tudi babice, dedki, tete… Izkušnje so pokazala, da je to marsikdaj celo bolj učinkovito pri uvajanju. Otrok se varno počuti ob znani osebi, hkrati pa lažje zleze iz naročja in se gre igrat, saj navezava ni tako močna. Razmislite tudi o tem.

Družina naj bo varno zavetje

Poskusite v času uvajanja dati v družini prednost temu dogodku. To bo bolj stresen čas za vas in za vašega otroka, zato si dovolite čim bolj umirjene dneve. Če boste napeti in vznemirjeni, bo otrok to začutil in nehote prevzel vaše občutke in ustvaril se bo začaran krog. Raje negujte pozitivne misli in občutke, obujajte spomine na prijetne dogodke ob rojstvu otroka in se veselite novega koraka na življenjski poti vaše družine. Vedite, da večina vzgojiteljic opravlja svoje delo z veseljem, da jim je vsak otrok pomemben in da odlično obvladajo svoje pedagoško delo. Odprto in pozitivno sodelovanje med družino in vrtcem je najboljša popotnica za srečno in zdravo otroštvo vašega otroka.

Moja (naša) vzgojiteljica, vzgojiteljici

Zavedajte se, da je vaš otrok le eden izmed 14 v oddelku 1-2 leti. To pomeni, da vzgojiteljica nima vedno toliko časa za vas, kot bi morda vi želeli. Vseeno ji lahko sporočite vse pomembne dnevne informacije vsak dan. Na pogovornih uricah pa odpirate bolj kompleksne teme, če te nastanejo. Otrok bo lahko sprva nezadovoljen ob tolikih spremembah, toda vedite, da so otroci zelo prilagodljiva bitja. Radi so v skupini, radi sodelujejo, radi imajo dnevni red in rutino. Res potrebujejo nekaj časa, da vse skupaj spoznajo in usvojijo, potem pa uživajo v znanem, varnem okolju in se sproščeno zaigrajo. In kmalu pride dan, ko otrok noče domov, ko pridete ponj v vrtec. Zakaj? Ker mu je lepo. Ker vrtec nudi drugačnost, pestrost, izzive, raziskovanja… družina pa je toplo, varno zavetje po zanimivem dnevu. Za to pa smo odgovorni odrasli. Ko so starši zadovoljni, je zadovoljen tudi njihov otrok.

Avtorica: Brigita Kranjc

Brigita KranjcBrigita Kranjc, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok, ima bogate izkušnje pri delu z otroki in starši. Deset let je vodila zasebni vrtec Sonček, izvaja predavanja in delavnice za starše. Svetovanje družinam je njen poklic in veselje. Pri svojem delu združuje znanja različnih teorij s sočutnim pristopom k vsakemu posamezniku posebej. Je absolventka inkluzivne pedagogika in pedagoška vodja v zasebnem vrtcu Znajček.

 

 

 

Preberite tudi: Pravočasno začnite s pripravami na vrtec

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close