Brez vode trpijo mišice, živci in srce

Ravnovesje tekočin in elektrolitov je eden najpomembnejših pogojev za ohranjanje zdravja. Zlasti ogrožene so osebe, ki jemljejo zdravila za odvajanje tekočine.

Premalo vode, nezdrava prehrana, alkohol in cigarete so glavni krivci za padec elektrolitov v krvi, snovi, ki so neposredno odgovorne za krčenje mišic in delovanje srca, živcev in presnove.

Zlasti ogrožene so osebe, ki jemljejo diuretike, zdravila, ki običajno povzročijo upad kalija, zaradi česar pride do slabosti, v hujših primerih pa tudi do krčev in aritmije.

Upad elektrolitov v krvi je pogostejši pomladi in poleti, saj takrat k dehidraciji organizma – poleg vnosa nezdrave hrane in premalo tekočine – pripomore tudi obilnejše potenje.

Ravnovesje vode in elektrolitov je ena najpomembnejših vsakodnevnih človekovih potreb, na katero ljudje po navadi niso pozorni. Zato je pomembno, da popijete vsaj liter do liter in pol vode na dan, kajti njen primanjkljaj neizogibno vodi k spremenjenemu razmerju elektrolitov v telesnih tekočinah, predvsem v krvi.

Nekateri ljudje imajo lahko že genetsko pogojene nižje vrednosti kalija in magnezija, za preverjanje njihovega stanja pa zadostujejo preproste analize količine elektrolitov v krvi.

Pri vsakem človeku bi bilo dobro enkrat letno opraviti analizo natrija, kalija, klora, bikarbonata in magnezija v krvi, po potrebi pa tudi kalcija, in sicer ioniziranega, saj ta pokaže vrednost tega elektrolita v krvi. To je zelo pomemben element: če ga ni dovolj, pride do mišičnih krčev, če pa ga je preveč, povzroča otopelost in druge težave. Kalcij je nujen za delovanje srca in srčnih žil, njegovo uravnavanje pa je tesno povezano z zadostnim vnosom magnezija.

Ali je telo dehidrirano, se lahko ugotovi glede na vrednost hemoglobina in hematokrita v krvni sliki. Ob pomanjkanju tekočine so vrednosti nižje, zdravnik pa lahko ob pregledu oceni tudi stanje kože in sluznic na podlagi jezika, ust in očesne veznice.

K dehidraciji so posebej nagnjeni bolniki, ki zaradi visokega krvnega tlaka, srčnega popuščanja ali težav z ledvicami jemljejo diuretike, ki iz telesa odvajajo presežek tekočine.

Najpogostejša posledica zdravljenja z diuretiki je pomanjkanje kalija, zato splošni zdravnik bolniku predpiše obvezni nadomestek kalcija v prahu. Primanjkljaj tega ključnega elektrolita se najpogosteje kaže s slabostjo, redkeje z bruhanjem in zaprtjem, medtem ko pri težjih primerih pride do krčev in aritmije. Hipokalemija ali pomanjkanje kalija je ena najresnejših motenj elektrolitov, do nje pa pride zaradi driske in bruhanja, ki ju izzove vnetje, ter zaradi diabetične ketoacidoze. Normalna vrednost kalija v krvi se giblje med 3,5 in 5,5 mm/l.

Vendar velja opozorilo, da je samovoljno jemanje diuretikov tvegano, saj lahko povzročijo tudi padec drugih elektrolitov v krvi. Ljudje, ki želijo oteklost in odvečne kilograme odpraviti s tovrstnimi zdravili, torej veliko tvegajo.

Pomembna je predvsem zdrava prehrana

Simptomi hude dehidracije so motnje zavesti in nagnjenost k padcem, s čimer se možgani odzovejo na neustrezno količino vode in elektrolitov. Da do tega ne bi prišlo, mora biti prehrana bogata s sadjem, zelenjavo, žitaricami, mesom, jajci in ribami. Ljudje, ki jemljejo diuretike, bi morali vsakodnevno uživati banane, pomaranče in paradižnik, ki vsebujejo veliko kalija in hitro nadomestijo njegov primanjkljaj v telesu.

Odsvetuje se samovoljno jemanje dopolnil z elektroliti, saj ima vsak posameznik pri tem specifične potrebe, ki jih lahko ustrezno oceni le zdravnik.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close