Nosečnica na počitnice – da ali ne?

anonimni uporabnik, 17. julij 2018
Ostalo
nosečnost in dopust

Trebušček raste, porod se približuje, nosečnica je postorila vse, kar je lahko, in zdaj bi rada še zadnjič pred prihodom novega družinskega člana odšla na počitnice. Pri mnogih bodočih mamicah se v tem trenutku pojavi dilema ali iti na pot ali raje ostati v varnem okolju doma.

Mnenja strokovnjakov so različna. Tako kot se razlikujemo ljudje, tako se razlikujejo nosečnosti in ena ni enaka drugi. Za vse pa velja nekaj osnovnih pravil.

Poslušajte svoje telo

Se počutite dobro, imate občutek, da ste zdravi, in da je z otrokom vse v redu, ste spočiti in vam pot ne bo predstavljala prevelikega napora? Potem ni razloga, da ne bi odpotovali na počitnice. Če boste prisluhnili telesu in upoštevali njegove potrebe, predvsem pa se držali ustaljenih navad in rutin, se boste dobro počutili in uživali počitnice.

Na pot vzemite zdravila, ki jih redno jemljete, ne pozabite na folno kislino in, če jeste posebno prehrano, npr. brezglutenska živila, jo je pametno imeti kaj s seboj, saj ni nujno, da jo boste tam, kamor greste, lahko  kupili. Upoštevajte navodila glede shranjevanja živil in ob prehodu meje ali posebnih prevozih upoštevajte veljavna pravila.

Dosledno upoštevajte nasvete zdravnika

Čeprav bi radi naredili kaj po svoje, raje prisluhnite nasvetom svoje/-ga izbrane/-ga ginekologa/-inje, zlasti v prvi nosečnosti, ko še nimate izkušenj. Na podlagi informacij o zdravstvenem stanju in stanju otročka, vam bo najbolje svetoval/-a. Vprašajte jo/ga lahko tudi za nasvet glede odhoda na počitnice.

Plan pregledov naj bo na prvem mestu

V času hitrega tempa življenja je pogosto težko uskladiti vse obveznosti. Po Murphyjevem zakonu se rado zgodi, da oddih pade ravno v čas, ko imate načrtovan nosečnostni pregled. Da ne boste imeli dodatnega stresa, preverite datum pregleda še pred načrtovanjem dopusta. Pregled si sicer lahko prestavite, a je bolje, da ga opravite takrat, ko je priporočen. Nekateri pregledi morajo biti opravljeni v točno določenem obdobju nosečnosti.

Preverite tudi preprost kontrolni seznam, ki vam bo pomagal med nosečnostjo. Za lažjo uporabo si ga natisnite.

Pripravite rezervni načrt

Prav je, da ste optimistični in mislite na najboljše, vendar vas to ne odvezuje odgovornosti, ki jih imate kot bodoča mamica do sebe, otročka in bodočega očka. Pri načrtovanju dopusta imejte v mislih ustrezen termin in kraj potovanja. Turistična destinacija, za katero so potrebna cepljenja in/ali nima lahko dostopne in kakovostne zdravstvene oskrbe, zagotovo ni najboljša izbira. Pred odhodom na počitnice si priskrbite kontaktno številko ambulante v kraju počitnic. Čeprav je po vsej verjetnosti ne boste potrebovali, jo je pametno imeti pri sebi, saj vam lahko prihrani dodatne skrbi in težave v primeru, da ne gre vse po načrtu.

Izogibajte se dejavnikom tveganja

Na počitnicah smo bolj sproščeni in manj pozorni na neprijetnosti, pa tudi nevarnosti, ki nam pretijo. Nosečnica mora biti še posebej previdna, ko gre za poletne pasti, kot so vroče sonce, hitro pokvarljiva hrana in nekatere druge poletne radosti.

  • Sonce je poleti zelo močno, zato dosledno upoštevajte priporočila varne izpostavljenosti.
  • Voda v nekaterih obalnih predelih, rekah in jezerih ni dovolj čista, da bi bila primerna za kopanje. Preverite ustreznost vode, preden se predate kopalnim užitkom. Svetujemo, da se »divjim« kopališčem izogibate – ne samo zaradi nepreverjene kakovosti vode, ampak tudi zaradi drugih nevarnosti, kot so nepreverjeno dno in vrtinci, prav tako pa tudi odsotnost reševalcev. Če niste prepričani, da gre za primeren kraj za kopanje, raje samo namočite noge.
  • Hrup, kričanje in glasna glasba so utrujajoči in škodljivi za vse, ne le nosečnice. Čeprav ni posebnih znanstvenih dokazov, pa vendar ne dovolite, da bi bil hrupu izpostavljen vaš še nerojeni otrok. Mirno okolje bo na vaju vplivalo bolj pozitivno , zato glasno zabavo tokrat raje preskočite. Spet se ji boste lahko predajali po porodu, ko bo otrok v varnih rokah varuške, vi pa spet svobodni za divje zabave. Za zdaj pa se prepustite plesu in zibanju v mirnejših ritmih in ob primerni glasnosti.
  • Uživanje alkoholnih pijač je škodljivo že za zdravega posameznika, kaj šele za nosečnico in njenega otroka. Tudi družba, ki popiva, ni najbolj primerno okolje za nosečniško obdobje. Če ste v družbi, nazdravite z vodo ali limonado, saj bi sicer ves alkohol, ki bi ga zaužili vi, zaužil tudi vaš otrok. Namesto večera v baru raje pojdite na sprehod ali poležavajte na mehki blazini.
  • Počitek in še zlasti nočno spanje sta izjemnega pomena. Ne ponočujte, ampak si raje privoščite dolg spanec. Telo nosečnice ga potrebuje, saj je obremenjeno bolj kot telo nenoseče ženske. Redka je priložnost, ki bi bila vredna zamujenega kakovostnega spanca. Nikakor ga ne zanemarjajte zaradi gledanja v ekran ali kaj podobnega.
  • Lokalna hrana je lahko izjemno zanimiva nova izkušnja, ampak za nosečnico preveč tvegana. Ker niste vajeni nekaterih lokalnih živil in močnih začimb, se bo vaše telo nanje nepredvideno odzvalo. Ker lokalnih jedi ne poznate, se lahko na vašem krožniku pojavi surova ali težko prebavljiva hrana, ki nikakor ni primerna za vaše trenutno stanje. Da si dopusta ne bi nenadoma pokvarili ali predčasno končali, raje uživajte samo preverjena in znana živila ter ustrezno pripravljeno in shranjeno hrano.
  • Šport, s katerim ste se ukvarjali do nosečnosti, lahko s primerno intenziteto nadaljujete tudi v času nosečnosti. Pazite samo, da se ne poškodujete. Rentgenska slikanja, mavec, anestezija, zdravila in mirovanje so v času nosečnosti še posebej odsvetovani, zato ne tvegajte. Najbolj zdrav in primeren način rekreacije je hoja.

Kaj lahko počne nosečnica na počitnicah?

Uživajte v vsakem trenutku. Posvečajte se drug drugemu in preživljajte prijetne trenutke v dvoje. Uživajte v brezalkoholnih pijačah in hrani, ki vam prija, sprehodih, pogovorih, branju, konjičkih, ki vas veselijo, zabavajte se z otroki, če jih že imata, in se predajajte občutkom, ki jih čuti samo nosečnica. Bodite v stiku s svojim trebuščkom in malim bitjecem, ki se v njem razvija in prihaja v vaše življenje. Posvečajte se sproščanju telesa. Če se pojavijo napetosti v telesu, morate nekaj spremeniti. Raziščite, kaj je to, in dajte telesu, kar potrebuje.

Priporočamo:

Preberite tudi:

https://med.over.net/clanek/kaj-potrebuje-bodoca-nosecnica-v-prvem-tromesecju

https://med.over.net/clanek/poskrbljeno-za-oba-mamo-in-otroka/

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Vir:
Nosečnost od tedna do tedna, avtor mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo
spletna stran https://www.elevit.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 13:46
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close