Pravočasno začnite s pripravami na vrtec

anonimni uporabnik, 04. julij 2018
Ostalo
otrok vrtec kocke igra

Približuje se september in kar nekaj malčkov bo zapustilo poznano domače gnezdece, saj bodo začeli obiskovati vrtec. Stiska mnogih staršev je velika, lahko pa jo omilimo. Olajšajte svojemu otroku in seveda tudi sebi ta prvi velik korak v svet.

Tako kot je vsak posameznik svet zase, ima tudi vsaka družina svoj stil življenja, svoje vrednote in navade. Vse bolj ali manj dobro deluje, dokler je družina celica, ki skrbi za dojenčka. Ko pa je treba iti v vrtec, se vse postavi na glavo, naenkrat se nam postavi sto vprašanj, dvomov … kaj pa, če ne bo hotel jesti, spati, se igrati … kaj če bo jokal cel dan …? Sto neodgovorjenih vprašanj in stiska premnogih staršev je ogromna. Ali je možno drugače? Bolj sproščeno? Lažje? DA.

Spoznajte “svoj” vrtec

Česa se bojimo? Tistega, kar ne poznamo. Torej, da bo naš malček lažje zakorakal v nov svet, spoznajte, kako je na drugi strani. Tam, v vrtcu. V oddelku, kjer bo vaš otrok. Večina že veste tudi, kateri bosta vaši vzgojiteljici. Če ne, nič hudega. Vsak vrtec ima svoj dnevni red, svojo rutino, svoj sistem delovanja. Povprašajte druge starše, vzgojiteljice, pedagoško vodjo. Preberite njihovo publikacijo o vrtcu. Zato so jo pripravili. Vsak vrtec ima svojo in namenjena je vam, staršem vpisanih otrok. Posebej poglejte “Uvajanje v  vrtec”. Vrtci ga izvajajo na različne načine, glede na dane možnosti, na število novincev. Da je najbolje poskrbljeno za vsakega posameznika in da ima lahko vzgojiteljica nekaj časa za vsakega starša posebej.

Pripravite se na razgovor

Če niste edini na uvajanju v oddelku, bodite pozorni, kdaj je čas namenjen samo vam. Lahko je to ob vpisu otroka, lahko takrat, ko izpolnjujete obrazec za novince o značilnostih vašega otroka, lahko ob roditeljskem sestanku za novince, lahko ob uvajanju otroka. Pripravite se že doma. Na list si napišite, kar veste povedati kadarkoli komurkoli … v vrtcu se mimogrede kaj pozabi, saj bi radi toooliko povedali. Napišite si vse značilnosti in potrebe vašega otroka. Kaj ga najhitreje umiri, kaj ima rad, kaj ga vznemiri. Napišite posebnosti glede prehrane, nege, morda zdravstvene značilnosti: alergije, vročinski krči ipd. Doma se dogovorite, kdaj in predvsem kdo bo hodil otroka iskat v vrtec.

Približajte vaš dnevni ritem vrtčevskemu

Zberite čim več informacij o življenju v vrtcu. So novosti, na katere se ne da vplivati, kot so nov prostor, novi otroci, nove vzgojiteljice. So novosti, katere lahko prilagodite vašemu družinskemu življenju, da bo prehod v vrtec lažji. Pozanimajte se, kdaj imajo počitek, kdaj obroke, kdaj so zunaj. Poskusite vaš dnevni ritem približati vrtčevskemu. Ni enostavno, vendar bo vašemu otroku lažje sprejemati te spremembe v domačem okolju ob vas, kot potem vse naenkrat v vrtcu. Pojdite z otrokom med druge otroke, morda celo na vrtčevsko igrišče, ko greste po starejšega, ali sosedovega otroka.

Zelo pomembno področje je tudi navajanje na samostojnost. Vse premnogo dojenčkov danes preživi večino dneva v varnih lupinicah in vozičkih. Otroku omogočite svobodno gibanje in plazenje, seveda pod budnim očesom odraslega. Ne le, da bo bolj gibčen in spreten, bolj bo samozavesten, njegovi možgani pa dobijo nešteto spodbud za umski razvoj. Dovolite mu, da sodeluje pri oblačenju, obuvanju, kolikor pač zmore. Naj vam da v roke svoje copatke, kapico, ninico. Igrajte se daj-dam. Naj imajo določene igrače nekje svoje mesto, skupaj z otrokom jih dajte tja. To je navajanje na kasnejše pospravljanje, red »v glavi«.

Spoznajte svojega otroka

Vašemu dojenčku dajte hrano v roke, naj si jo sam nese v usta, naj grize, srka, liže … Dajte mu žlico v roke, da razvija koordinacijo oči-roke. Čez nekaj let bo z isto roko pisal. Naj med obrokom sedi za mizico, poskusite imeti obrok skupaj – brez vključenih ekranov. Naj sodeluje pri umivanju rok pod pipo, ne da ga odrasli le obriše. Dovolite mu raziskovanje s hrano, z vodo. Hkrati pa ga učite primernega obnašanja. Naj bo igra, naj bo učenje skozi igro. Ne dovolite, kar VAM ni sprejemljivo. Recite NE in otroka zamotite z nečem drugim.

Veliko se pogovarjajte z njim, igrajte se, crkljajte, predvsem pa ga opazujte. Vsak otrok je svet zase. Opazujte, kaj ga veseli, kdaj se zapre vase, kaj ga razjezi, kako se najhitreje umiri, kaj ga aktivira. Sledite mu in se nanj odzivajte. Tako v izražanju ljubezni, kot v vzgoji in postavljanju mej. Če bo prvič slišal NE v vrtcu, bo to zanj veliko bolj stresno.

Vem, da ni preprosto. Zopet v službo, otrok v vrtec, veliko sprememb. Vendar lahko izbiramo. Lahko razmišljamo in govorimo, kako je hudo. Lahko pa se umirimo in delujemo kot odgovorni odrasli ter poskrbimo za tisto, na kar imamo vpliv, ostalo pa sprejmemo z zaupanjem.

Veste, otroci nas čutijo. Še posebej svoje najbližje. In sprejmejo naše razpoloženje ter se odzivajo nanj.

V kratkem si lahko preberete članka z naslovom: Priprava na vrtec in Uvajanje otroka v vrtec

Avtorica: Brigita Kranjc

Brigita KranjcBrigita Kranjc, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok, ima bogate izkušnje pri delu z otroki in starši. Deset let je vodila zasebni vrtec Sonček, izvaja predavanja in delavnice za starše. Svetovanje družinam je njen poklic in veselje. Pri svojem delu združuje znanja različnih teorij s sočutnim pristopom k vsakemu posamezniku posebej. Je absolventka inkluzivne pedagogika in pedagoška vodja v zasebnem vrtcu Znajček.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close