Kaj je estetsko zobozdravstvo?

anonimni uporabnik, 06. september 2018
Ostalo

Estetsko zobozdravstvo je namenjeno vsem, ki se jim zdi lep in naraven izgled zobovja pomemben. To nikakor ne pomeni, da se estetski videz postavlja pred uporabnost in obstojnost izdelka. Cilj je vedno funkcionalno brezhiben, obstojen izdelek, ki bo z naravnim, visoko estetskim izgledom v harmoniji z obrazom.

Kakšen nasmeh si želimo?

Prva stvar, ki jo pri osebi opazimo, je nasmeh. In prav nasmeh je v največji meri odgovoren za prvi vtis, ki ga o nekom dobimo. Zdravi in lepi zobje pripomorejo k samozavesti in sproščenosti v družbi. Pozitivna slika o nas samih ima velik psihološki vpliv in posledično dober vpliv na celotno naše življenje. Tako je nasmeh lahko topel, odprt, mladosten, samozavesten, vesel, energičen, sproščen, čustven …

Pomembno je, da je nasmeh skladen z našo osebnostjo. Tako jasno sporočamo okolici, kdo smo in kakšna je naša energija.

Kaj vse lahko naredimo?

Če želimo lepši videz zob, ki se pri nasmehu vidijo, se lotimo preoblikovanja nasmeha. Tega lahko naredimo s pomočjo lusk, s polnokeramičnimi prevlekami, inleji, estetskimi kompozitnimi zalivkami … Lahko naredimo tudi estetsko snemno protezo, ki je neopazna in izgleda kot naši naravni zobje.

Ne glede na to, ali gre le za preprosto kompozitno zalivko ali pa bolj obsežno delo na implantatih, morajo ostati estetske zahteve zelo visoke.

Kako do popolnega nasmeha?

Včasih se že z minimalističnimi posegi da doseči veliko spremembo. Na primer, če je potrebno zob oskrbeti z zalivko, se lahko odločimo za estetsko kompozitno zalivko, ki je narejena tako, da se barvno zliva s preostalim zobom in je popolnoma neopazna, tako da je zob videti popolnoma nedotaknjen. V bolj kompleksnih situacijah je potrebno najprej pripraviti prave pogoje. Zagotoviti moramo ustrezno zdravstveno stanje v ustni votlini, da bo lahko sprejela nadaljnje posege. Takrat pogosto sodelujemo s kirurgom, paradontologom ali ortodontom. S skupnimi močmi pripravimo zdrave in lepo oblikovane dlesni. Če je potrebno, popravimo tudi pozicijo zob, s čimer ustvarimo pogoje za naše nadaljnje protetično delo. Pri tovrstnih posegih ne smemo prehitevati časa, ki je nujno potreben za popolno celjenje obzobnih tkiv. To je glavni pogoj za obstojno estetsko delo.

Zobne luske

V zadnjih časih se veliko govori o zobnih luskah (fasete, veneerji). Luske so odlična in obstojna rešitev, kadar želimo spremeniti obliko, velikost in barvo zob. Obstaja več različnih vrst lusk. Kateri tip je primeren za vas, vam bo svetoval izkušen zobozdravnik. Predlagal vam bo rešitev, ki najbolje ohrani vaše zobe. Najobstojnejše in najlepše so izdelane iz različnih vrst keramike. Če so pogoji v ustih ustrezni, jih lahko izdelamo tudi brez brušenja zob (no-prep veneers). Hitrejša in finančno bolj ugodna rešitev pa so kompozitne luske, izdelane iz visoko estetskega kompozita. Vsaka rešitev ima svoje prednosti in slabosti, kot ima tudi vsaka oseba posebne želje in različno situacijo v ustih. Zato v sodobni stomatologiji vlagamo veliko časa v pogovor in v planiranje končne rešitve.

Kako poteka preoblikovanje nasmeha?

Fotoanaliza nasmeha, temeljito planiranje in navosek so obvezni postopki, preden se lotimo preoblikovanja nasmeha. Najprej naredimo portretne fotografije, mogoče še kratek video s kvalitetno fotografsko opremo. Če želite, lahko prinesete svoje stare slike ali slike z nasmehi, ki so vam všeč. Vaše želje, barva polti, oblika in konfiguracija obraza, oblika ustnic in nenazadnje vaša osebnost,  vse to vpliva na preoblikovanje in v nov videz zob.

Nato se izdela vzorec končnega stanja iz voska na mavčnem modelu. Vzorec vam zobozdravnik prenese v usta, tako da lahko vidite, kakšen bo vaš končni izgled, in kar je še pomembnejše – v tej fazi, ko vidite in nenazadnje »začutite« vaš planiran videz, je čas za korekcije še povsem odprt. Šele ko smo zadovoljni z načrtovanim videzom, se lahko prične izdelava končnih izdelkov.

Moramo se zavedati, da je popoln nasmeh za vsakega posameznika drugačen. Prav ta individualnost osebo naredi popolno. Skupna in hkrati osnovna značilnost vseh lepih nasmehov pa je, da so dlesni in zobje zdravi.

Danes nam sodobne tehnike in materiali v zobozdravstvu omogočajo predvidljivo in obstojno delo.Ob vsaki najmanjši spremembi, za katero se odločimo, moramo paziti na kvaliteto in  izgled zob. Tako bomo z lepim in sproščenim nasmehom blesteli še leta.

O avtorici: Emilija Dukovska

Emilija Dukovska, dr. dent. med., je že kot majhna deklica gledala svojega očeta v zobozdravstveni ordinaciji. Tako je zobozdravstvo v njeno življenje stopilo že pred univerzo. Po končani osnovni šoli se je vpisala na gimnazijo, kjer je odkrila in se zaljubila v fiziko. Stomatološko fakulteto je začela obiskovati v Skopju, vendar tam ni našla perspektive za svojo prihodnost in zato se je prepisala na Fakulteto za dentalno medicino v Plodivu v Bolgariji.
Želja po znanju jo je odpeljala naprej v Firence, kjer je opravila tudi pripravništvo. Po končani fakulteti se je vrnila v očetovo specialistično ordinacijo in se je poglobila v delo, predvsem v protetiko.
V Slovenijo jo je pot pripeljala po naključju – zaljubila se je v naravo pri nas in ostala.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 12:11
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close