Ali otroci potrebujejo sončna očala?

Starši otroke poleti izdatno mažemo s sončnimi kremami, da jih zaščitimo pred soncem. Kaj pa zaščita oči za naše najmlajše? Znano je, da nošenje sončnih očal pomaga proti razvoju pogostih težav z očmi, ki se pojavijo kasneje v življenju. Ker prav otroci preživijo veliko časa na prostem, jim lahko z naložbo v kakovostna otroška sončna očala prihranite marsikatero skrb glede zdravja oči v odraslem življenju. Pomembno je vedeti, da otroška sončna očala omogočajo dobro zaščito oči naših otrok.

Otroci preživijo na prostem povprečno veliko več časa kot odrasli, zato so, zlasti v poletnih mesecih, še posebej izpostavljeni škodljivim sončnim žarkom. Vemo, da so ravni zdravju škodljivega ultravijoličnega sevanja na Zemlji povišane. Morajo zato tudi otroci, tako kot odrasli, nositi sončna očala? So sončna očala za otroke potreba ali razkošje? Mnogi jih imajo še vedno le za zanimiv modni dodatek, po mnenju strokovnjakov pa ni čisto tako.

So otroci bolj občutljivi na svetlobo kot odrasli?

Roženica ima naravno sposobnost odbijanja večine UVB-žarkov, ki lahko ob prodiranju v oko poškodujejo notranje tkivo, vendar pa oči otroka še niso popolnoma razvite. Otroci imajo širše zenice, ki omogočajo večji vdor svetlobnih žarkov na mrežnico, s tem pa se veča tveganje za njene poškodbe. Mrežnica je podvržena poškodbam ultravijoličnih žarkov tudi zato, ker je njeno tkivo pri otrocih manj obarvano. Očesna leča, ki omogoča zbiranje svetlobnih žarkov na mrežnici, se pri otrocih še oblikuje, zato je občutljiva in vsrka mnogo več sončnih žarkov kot leča odraslih. Leča pri otrocih, starih do deset ali celo do dvanajst let, sploh ne filtrira ultravijoličnih žarkov. Zato kar 75 odstotkov škodljivih UV-žarkov prodre v mrežnico še pred začetkom pubertete. To je skrb vzbujajoč podatek. Je razprava, ali svetloba otroke bolj moti kot odrasle, sploh še potrebna? Odgovor je verjetno jasen.

Otroške oči so zelo občutljive na prepuščanje svetlobe, zato jih je treba, kakor tudi oči odraslih, zaščititi, da bodo čim dlje ohranile dober vid.

Morajo otroci nositi sončna očala?

Občutljive otroške oči pred škodljivimi žarki UVA in UVB najbolje zavarujemo z otroškimi sončnimi očali. Mnogi strokovnjaki poudarjajo pomembnost nošenja sončnih očal pri otrocih, saj se okoli 80 odstotkov izpostavljenosti škodljivim UV-žarkom zgodi do osemnajstega leta starosti. Otroci bi torej morali nositi sončna očala. Ta so potreba, ne razkošje. Vendar je treba biti pri izbiri sončnih očal previden, saj ni vseeno, katera izberemo.

Otroci naj nosijo kakovostna sončna očala s popolno zaščito pred UV-žarki, okvir pa naj bo prilagojen otroški glavi in naj se v celoti prilega obrazu, tako da onemogoča dostop ne le neposrednim, temveč tudi perifernim svetlobnim žarkom. Najpomembnejše je, da imajo sončna očala UV-filter, ki zadrži od 99 do 100 odstotkov UVA- in UVB-žarkov. Močno odsvetujemo kupovanje običajnih sončnih očal brez UV-zaščite, saj lahko povzročijo več škode kot koristi. Če otrok nosi taka očala, ga sonce ne moti, zenica se razširi, da bi v oko spustila čim več svetlobe, pri tem pa v oko prodrejo škodljivi ultravijolični žarki in ga poškodujejo. Zato zaščitite otrokov vid na pravilen način. Če niste prepričani, katera očala izbrati, se pozanimajte pri oftalmologu.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close