Blefaroplastika ali operativna korekcija vek

anonimni uporabnik, 20. junij 2018
Ostalo

Na spremembe videza vplivajo staranje, zunanji dejavniki, tj. življenjski slog, in konstitucija oziroma dedne lastnosti. Dr. Borić s Poliklinike IMED o operativni korekciji vek, posegu, za katerega se dandanes odloča vse več žensk.

Glavni težavi, ki spreminjata videz vek, sta odvečna koža in prehajanje maščobnega tkiva iz očesne votline v veko. Odvečna koža oziroma gube so posledica dejavnosti krožnih mišic vek ter izgube prožnosti kože in podkožnih struktur. Na zgornjih vekah se te spremembe kažejo kot »povešene gube« kože, ki včasih segajo celo čez trepalnice in tako krnijo vidno polje. Tudi na spodnjih vekah pride do povešanja in gubanja kože. Prehajanje maščobnega tkiva deformira veko, tako da je videti otečena. Do pogosto omenjenih podočnjakov pride iz dveh razlogov: otekline zaradi edema ali povečane obarvanosti kože.

Te spremembe se lahko pojavijo že razmeroma zgodaj, celo pred drugimi znaki staranja. Subjektivno spremembe okoli oči opišemo kot neskladje med lastnim občutkom o videzu, primernem starosti ali stanju duha, in dejanskim videzom, objektivno pa jih razlagamo kot znake utrujenosti ali staranja skladno – lahko pa tudi nesorazmerno – z videzom preostalih delov obraza.

Videz zgornjih vek se lahko spremeni tudi zaradi povešenih obrvi, do česar pride ob staranju zaradi izgube čvrstosti in prožnosti kože na čelu. Spremembe na vekah vsekakor spremenijo videz zgornje tretjine obraza. Obraz namreč delimo na tri funkcionalne in estetske dele: zgornjega, srednjega in spodnjega. Zato je ob analizi sprememb in težav pomembno, da preučimo vsakega od teh delov posebej in nato tudi kot celoto. Le tako bosta kirurg in pacient izbrala ustrezno operacijo, ki bo pripomogla k uravnoteženemu in skladnemu učinku.

Korekcijo vek pogosto opravimo kot samostojni poseg, saj na drugih predelih obraza spremembe še niso vidne; vendar pa je marsikdaj smiselno, da se ob operaciji vek opravi tudi pomladitev obraza z napenjanjem kože (face lifting) oziroma dvig obrvi ter lifting čela. O teh možnostih se je treba pogovoriti na svetovalnih pregledih, tako da se lahko objektivno stanje uskladi s subjektivnimi potrebami in željami pacienta.

Blefaroplastika se opravi z rezi na zgornji veki deset milimetrov nad robom veke, v naravni gubi, kjer se koža prekriva, na spodnji veki pa milimeter do dva pod robom. Tak zunanji pristop omogoča odstranjevanje odvečne kože in gub na vekah ter dostop do nakopičenega maščobnega tkiva, tako da ga lahko brez težav odstranimo. Če je koža spodnje veke ohranjena in lepega videza, lahko odvečno maščobno tkivo odstranimo s t. i. transkonjunktivalnim rezom (skozi očesno veznico) na notranji strani veke.

Temne podočnjake in drobne gubice okoli oči uspešno odpravljamo s kemično abrazijo oziroma pilingom. Edeme tik pod spodnjo veko oziroma na licu je mogoče odpraviti z liposukcijo z uporabo zelo tankih kanil.

Lepotne operacije vek in zgornje tretjine obraza na splošno prispevajo k objektivno mlajšemu in bolj svežemu videzu, subjektivno pa ustvarjajo videz širše odprtih oči in pripomorejo k samozavesti ter zadovoljstvu pri komunikaciji z drugimi.

Vse naštete operacije potekajo v lokalni anesteziji skupaj z dodatno intravenozno sedacijo, kar pacientom zagotavlja popolnoma neboleč poseg brez neprijetnih izkušenj. Poseg traja približno eno uro, po njem pa oči ostanejo odprte in brez obveze. Prisotni sta oteklina, ki praviloma ni močna, in površinska modrica (hematom). Šive odstranimo pet dni po operaciji, k vsakodnevnim dejavnostim in družabni komunikaciji pa se lahko vrnete približno teden dni po posegu.

Za več informacij o posegih ali za naročanje nas pokličite na telefonsko številko 00385 1 3668 936.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 14:05
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close