Beljenje zob – da ali ne?

Ste v dilemi glede odločitve za beljenje zob? V tem članku smo odgovorili na najpogostejša vprašanja pacientov o beljenju zob.

Beljenje zob je eden najpogostejših posegov v zobozdravstvu, in če želite izvedeti, ali izpolnjujete vse kriterije zanj, nadaljujte z branjem.

1. Kateri je najsodobnejši način beljenja zob, kako poteka, kolika časa traja, kakšen je učinek in kolikšna je cena?

Težko je reči, kateri je trenutno najsodobnejši način beljenja zob. Glede na to, da trg skoraj vsak dan prinaša novosti v zobozdravstvu, kar vključuje tudi področje estetske stomatologije, metode, ki so danes nove, hitro postanejo »zastarele«. Načinov beljenja zob je več, od tistih, ki jih lahko izvajate sami doma, do beljenja v zobozdravniški ordinaciji. Obelimo lahko posamezne zobe, ki so potemneli po endodontskem zdravljenju (»uničenju živca«) – to metodo poznamo kot »walking bleaching« oziroma postopno beljenje – ali pa pobelimo vse zobe oziroma tiste, ki so vidni ob nasmehu (zunanje beljenje). Postopek opravimo z uporabo laserja, lučke zoom ali belilnih šablon (doma).

V naši ordinaciji Rotim zobe najpogosteje belimo z metodo belilne lučke. Beljenje se opravi ob le enem obisku naše ordinacije in temelji na uporabi visokih koncentracij vodika (od 25 do 40 odstotkov) ter njegovemu aktiviranju na zobeh. Rezultati strokovnega beljenja zob so odvisni od tega, katero metodo pri tem uporabimo, od prvotne barve zob (pred posegom je treba zobe fotografirati) in od prepustnosti sklenine. Rumenkasto obarvane zobe je lažje beliti kot tiste, ki imajo sive odtenke, rezultati so boljši in pacienti so bolj zadovoljni. Končni rezultati beljenja so vidni šele po dveh tednih, ko se sklenina popolnoma rehidrira, in takrat zobe spet fotografiramo. Trajanje učinka beljenja je odvisno predvsem od navad pacienta. Prva dva tedna po posegu je prepovedano kajenje in uživanje obarvanih napitkov (kava, vino, čaj). Ponovno beljenje zob v manj kot letu dni po prvem posegu se odsvetuje. Cene posega so različne – najdete lahko ponudbe od 120 pa do 500 evrov.

2. So beli zobje pomembni le z estetskega vidika in kdo najpogosteje pride na tak poseg?

Beljenje zob je danes eden najpogostejših postopkov v zobozdravstvenih ordinacijah. Zanj se večinoma odločajo mladi ljudje z zdravimi zobmi, ki želijo s spremembo barve zob polepšati svoj nasmeh, zvišati svojo samozavest in si tako izboljšati kvaliteto življenja. Beljenje zob je pogosto tudi pri obširnejših oralnih rehabilitacijah, pri katerih želimo uskladiti barvo naravnih zob in protetičnih nadomestkov. Omeniti velja, da polnil in protetičnih nadomestkov (krone, mostički) s tem postopkom ni mogoče obeliti; to je treba pacientu pojasniti še pred posegom. Nekaj dni pred posegom je treba očistiti zobni kamen in zobe popeskati.

3. Že v preteklosti so bile na voljo vrste zobnih past, krem, tekočin in pripravkov za osebno uporabo. Danes je izbira še večja. Na kaj je treba pri tem paziti? Ali sploh učinkujejo? Kdo bi se moral takim sredstvom izogibati?

Na voljo je vrsta pripravkov za beljenje zob, namenjenih domači uporabi. Dovolj je že, da pogledate na Instagram, pa boste naleteli na kakšen pripravek, ki zagotavlja uspešno beljenje zob. »Domača zdravila«, kot so recepti, po katerih je treba uporabiti mešanico limoninega soka in soli ali sodo bikarbono, ob dolgotrajni uporabi običajno poškodujejo zobno sklenino in dlesni ter povzročijo preobčutljivost zob in nezadovoljive rezultate. Posebna skupina izdelkov na trgu so tako imenovani belilni izdelki (»whitening products«) – razne paste za beljenje zob. V njih so prisotne močnejše abrazivne sestavine kot v navadnih pastah, zato z zob odstranjujejo površinska obarvanja, ne morejo pa spremeniti naravne barve zob. V splošnem velja, da naj se osebe z občutljivimi zobmi takim izdelkom – pa tudi strokovnemu beljenju zob – izogibajo. Zob prav tako ne belimo nosečnicam, osebam, alergičnim na karbamid peroksid in hipoklorit, pacientom, katerih zobje niso sanirani, in tistim z boleznimi podpornega aparata zoba (gingivitis, parodontitis).

4. So zobne paste, ob uporabi katerih naj bi zobje postali bolj beli, mit ali ob dolgotrajni uporabi res delujejo?

Na to smo odgovorili že pri prejšnjem vprašanju. Paste za bolj bele zobe ne bodo spremenile naravne barve zob. Opozoriti velja, da lahko s prepogosto oziroma pretirano uporabo takih izdelkov povzročimo več škode kot koristi, saj se lahko pri tem poškoduje zobna sklenina.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close