Že poznate Bownovo terapijo?

Večina ljudi, ki skrbijo za svoje zdravje, vsaj v določenem obdobju obišče maserja, fizioterapevta ali manualnega terapevta, ki jim pomaga vrniti okretnost, sproščenost in lahkotnost v telesu. Manj poznana je bownova terapija, ki deluje izjemno blagodejno in ima močne pozitivne učinke na celo telo.

Špela Sečnik je bownova terapevtka, ki se je skoraj rodila z željo, da bi ljudem, ki so jih okoliščine prikrajšale za telesne in mentalne sposobnosti, pomagala ohranjati in razvijati kapacitete. Terapevtsko pot je začela kot delovna terapevtke in se po osebni izkušnji z Bownovo terapijo odločila, da se z njo spozna in prouči, kako bi z njo še bolj učinkovito pomagala ljudem.

Bownovo terapijo je spoznala, ko si je njen oče z njo uspešno pomagal pri težavah z teniškim komolcem. Glede na pristop in učinkovitost metode je takoj vedela, da jo želi preizkusiti tudi sama. Tekom šolanja je dojela, da gre za čudovit terapevtski pripomoček, ki je postal nepogrešljiv korak pri delu z ljudmi, ki jim pomaga v procesu rehabilitacije. Po pogovoru nam je približala to čudovito terapevtsko metodo.

Kako sta povezana človeška psiha in telo ter kako ju lahko usklajujemo?

Psiha in telo sta kot mož in žena. Če se spoštujeta, sta ljubeča, znata spodbujati potenciale drug drugega, živita v harmoniji in miru. Celostno poskrbeti zase pomeni imeti več možnosti za zdrav duh v zdravem telesu.

Zakaj nekateri lahko nezdravo živijo in ne zbolijo, drugi pa sledijo vsem priporočilom in se nikakor ne morejo “postaviti na noge”?

Zanimivo vprašanje … Izhajam iz trenutnega dojemanja znanja in izkušenj. Verjeten vpliv ima genetika oz. epigenetika, ki se ukvarja z celičnim spominom. Raziskali so, da se travmatični dogodki, stres, bolezni, prehranske navade shranjeni v epigenetskem spominu celice in se dedujejo še 3 generacije naprej. V drugem jeziku bi temu lahko rekli “karma”.

Opažam, da je za naše zdravje zelo toksičen stres. Sprejeli smo, da je hiter tempo življenja nekaj običajnega in začeli smo ignorirati fizično in psihično bolečino. Prekomerna uporaba vseh naših funkcij vodi v psihofizično izgorelost. Žalosti me, da smo pripravljeni vložiti veliko več časa in denarja za avto, kot pa za naše ljubo telo in dobro počutje.

Kako kot bownova terapevtka lahko pomagate klientu?

Pri Bownovi terapiji gre za nežno manualno tehniko, kjer se vnaša dražljaje v nevrološki sistem preko manipulacij mišičnih tkiv in fascije (vezivnega tkiva). Terapija zmanjša mišičnofascialno tenzijo in pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja v nevrološkem, hormonalnem, limfatičnem in energetskem sistemu. Telo se odzove na vnos dražljajev v tolikšni meri, kot je v tistem trenutku zmožno.

Terapija poteka v mirnem vzdušju. Med potezami so časovni premori, da ima telo čas za odziv. Priporoča se 3 do 5 terapij, med posameznimi naredimo 5 do 10 dni premora. Število terapij je odvisno od starosti, akutnih ali kroničnih težav, življenjskega stila, prehrane, zasvojenosti, poklica, fizične aktivnosti, psihičnega stanja …

Bownova terapija je manualna tehnika, pri kateri terapevt z nežnim raztezanjem vezivnega tkiva stimulira telo na fizični in energijski ravni. Terapevt s Bownovimi potezami na točno določenih mestih na mišicah, sklepih, tetivah, fasciji in posredno na živčnih ovojnicah, sproži proces samouravnavanja ter posledično samozdravljenja telesa. Telo se odzove na način, da poišče ravnovesje.

Kakšna je naloga udeleženca v procesu terapije?

Po terapiji priporočamo popiti več vode. Dva do štiri dni po terapiji se odsvetuje prekomerna fizična aktivnost, savna, vroča ali mrzla kopel, tuš. Med tedenskimi Bownovimi terapijami naj klient ne prejema drugih vrst terapij (masaže, kiropraktični posegi, fizioterapija-elektroterapija, akupunktura …). Vnos novih dražljajev občutno zmanjša ali celo ustavi proces, ki je bil aktiviran z Bownovo terapijo. Klienti pogosto opišejo kratkotrajno poslabšanje navzočih težav, zato je počitek pomemben del terapije. V tem času je treba poslušati svoje telo in izkazati potrpežljivost ter nežnost do sebe.

Pri kateri težavah Bownova terapija lahko pomaga?

Uporablja se pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic. Učinkovita je pri mišičnoskeletnih bolečinah, poškodbah, glavobolih, pri akutni in kronični utrujenosti, pri avtoimunih boleznih, po možganski kapi, pri motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu …

So lahko kakšne negativne posledice in kaj, na kar bi ljudje morali biti pozorni?

Navajam odzive na terapijo zapisane v Društvu bownovih terapevtov Slovenije. Odzivi so pričakovani in zaželeni ter jih razumemo kot potrditev, da ima telo dovolj odzivne moči, čeprav je možno kratkotrajno poslabšanje delovanja sistemov.

Lahko se pojavi žeja ali glavobol zaradi slabe hidriranosti, zato se je treba med tem časom ravnati po navodilih terapevta. Takšno stanje običajno traja največ od enega do dveh dni. Lahko se pojavi izločanje odvečnih tekočin iz telesa (pogostejše uriniranje, znojenje, izločki iz nosu …), zato je zelo pomembna dodatna hidracija telesa (dovolj vode). Telo samo izbere sistem, preko katerega se razstrupi.

Najpogosteje se po terapiji telesno in čustveno dobro počutimo. Telo je močnejše, manj boleče, prožnejše in bolj sproščeno.

Kako vi sami sebi pomagate, kadar ste utrujeni, razboleli, brez energije, morda v stresu …?

Dam se na “off”, tudi na “f….off” :-). Za umiritev uma, krepitev stika s sabo in dobrega fizičnega počutja kombiniram z redno meditacijo, jogo, preživljanjem časa v naravi, plesom, z druženjem meni ljubimi ljudmi.

Dovolim si biti tudi malo nora, stopim iz cone ugodja in kdaj tvegam. Iz izkušenj sem se naučila, da se ne borim več z mlini na veter. Iz življenja izločam nepotreben balast. Manj je več. Za razvajanje si privoščim bownovo terapijo.

Kdaj in komu bi priporočili bownovo terapijo?

Tistim ljudem, ki bi radi vzpostavili prijazen odnos do svojega telesa in mu dali priložnost za spremembe.

Več informacij o Špeli Sečnik in kontakt.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
212
19.03.2023 ob 19:31
159
09.07.2024 ob 13:45
327
04.07.2024 ob 19:29
64
02.09.2020 ob 18:12
1,365
01.06.2024 ob 15:10
Preberi več

Več novic

New Report

Close