5 korakov do bleščečega »hollywoodskega nasmeha«

anonimni uporabnik, 30. maj 2018
Ostalo

Vsak bi želel imeti zdrav in bleščeč hollywoodski nasmeh, vendar pa se je treba poleg redne ustne higiene včasih tudi prepustiti izkušenim rokam zobozdravnikov. Zadostuje le 5 korakov, da popolnoma spremenite svoj nasmeh.

Ena najprivlačnejših lastnosti vsakega človeka je nasmeh. Dandanes si vsi želimo bleščečega, pravilnega nasmeha, kakršen le malokoga pusti hladnega. Zato so se v estetskem zobozdravstvu razvile posebne smernice, ki vključujejo vrsto lepotnih posegov, s katerimi dosežemo »hollywoodski nasmeh« – ravne, bleščeče bele zobe popolne oblike, ki so popolnoma usklajeni z obrazom in omogočajo čudovit, omamen nasmeh, po kakršnih poznamo številne hollywoodske zvezde.

Barva zob je genetsko določena, vendar pa s starostjo zobje postajajo temnejši. Poleg tega sčasoma nanje vplivajo tudi naše prehranske navade in življenjski slog. Tako redno čiščenje zob ne zadostuje več za doseganje želenega videza zob. Kava, pijače z barvili, cigarete, rdeče vino ipd. prispevajo k temu, da naši zobje postajajo vse temnejši in vse manj privlačni.

Osnova lepega nasmeha je vsekakor zdravje ustne votline, ki ga ohranjamo z redno ustno higieno (čiščenje zob in redni pregledi pri zobozdravniku). Ne moremo pa vplivati na lepo obliko zob, in tudi najbolj zdravi zobje so morda neustrezne oblike; to lahko odpravi estetska stomatologija. Že z beljenjem zob ali namestitvijo zobnih lusk lahko dosežemo, da bo vaš nasmeh popolnoma usklajen.

Glede na individualne želje in potrebe so na Polikliniki Bagatin določili pet korakov, ki lahko popolnoma spremenijo vaš nasmeh.

1   Čiščenje zobnega kamna in peskanje zob

Pred vsakim večjim lepotnim posegom je treba poskrbeti, da so zobje in dlesni zdravi, morebitne poškodbe in karies pa ozdravljeni. Prvi korak do lepega nasmeha je odstranjevanje oblog in obarvanosti s površine zob, in sicer s profesionalnim čiščenjem, ki vključuje odstranjevanje zobnega kamna in peskanje zob. Že po tem posegu boste opazili spremembo v videzu zob, saj bo do izraza prišla njihova naravna barva.

2   Beljenje zob z metodo Zoom

Barva zob se spreminja zaradi genetskih in degenerativnih sprememb, uživanja antibiotikov, staranja pa tudi ob pogostem uživanju hrane in pijače z dodanimi barvili ter prehranskih dodatkov. Zobem belino in sijaj zagotavlja sklenina, ta pa se z uporabo tanjša – in tako zobje postajajo vse temnejše barve.

Zobozdravniki na Polikliniki Bagatin poleg laserskega beljenja zob uporabljajo tudi beljenje zob z metodo Zoom WhiteSpeed, najbolj iskanim in znanim sistemom za beljenje zob v ZDA. Aktivna sestavina gela Zoom za beljenje je vodikov peroksid, ki naravno učinkuje kot belilo, pod vplivom svetlobe pa se ta njegov učinek še okrepi. Lučka zoom s svojo posebno svetlobo aktivira vodikov peroksid in pripomore k temu, da prekrije površino zoba, nakar v sklenino in zobovino vstopi čisti kisik, ki pobeli obarvano območje, pri tem pa ne vpliva na strukturo zob. S to metodo lahko zobe pobelimo celo za šest odtenkov, učinek beljenja pa lahko – odvisno od posameznika – traja do tri leta.

3   Keramične luske (Veneers)

Dandanes je v estetski stomatologiji najpogostejši način polepšanja nasmeha uporaba keramičnih (porcelanastih) lusk. Gre za izjemno tanke keramične luske (Veneers), ki se namestijo na sprednjo ploskev zob, s čimer lahko odpravimo številne lepotne težave, kot so vrzeli med zobmi, obarvani zobje, obrabljena sklenina ipd.

K lepemu in naravnemu videzu zob pripomorejo vizualne lastnosti porcelana, ki posnema naravni videz zobne sklenine in odbija svetlobo na enak način, zato imajo zobje po namestitvi lusk naravni sijaj. Z luskami dosežemo prekrasen naravni nasmeh, ki se ob ustrezni negi ohrani za več kot desetletje.

4   Ortodontija

Za to, da dobijo zobje pravilno obliko, je včasih treba več časa. Ortodontsko zdravljenje odpravlja razne ortodontske nepravilnosti in ima pomembno estetsko vlogo pri doseganju skladnega nasmeha. Z zdravljenjem dosežemo usklajenost zob in čeljusti, izboljšamo funkcijo žvečenja in govorjenja ter omogočimo lažje vzdrževanje ustne higiene, s čimer se zmanjša možnost nastanka zobne gnilobe. Današnja tehnologija hitro napreduje, zato so poleg klasičnih zobnih aparatov na voljo tudi prozorni aparati iz plastične mase, ki jih nihče ne bo opazil.

Poleg fiksnih zobnih aparatov, kot je Damon sistem, ki so najpogostejši in najučinkovitejši način poravnave zob oziroma odpravljanja ortodontskih anomalij, je danes na trgu dostopen tudi vse bolj priljubljeni Invisalign®. Zobe vam poravnava z vrsto skoraj nevidnih plastičnih folij (t. i. alignerjev), ki so izdelane posebej za vaše zobe in se zlahka snamejo in znova nadenejo.

5   Oblikovanje nasmeha

Temelj oblikovanja nasmeha je oralna rehabilitacija, ki bo zadovoljila vaše estetske zahteve, vam zagotovila naravni videz zob in izpolnila vašo željo po bleščečem in samozavestnem nasmehu. Na Polikliniki Bagatin uporabljajo digitalno simulacijo nasmeha Smile Design, ki vam omogoči, da vidite, kakšen bo končni rezultat rekonstrukcije, ter da skupaj z zobozdravnikom oblikujete oziroma ustvarite svoj novi nasmeh.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 16:09
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close