Kaj potrebuje (bodoča) nosečnica v prvem tromesečju?

anonimni uporabnik, 28. maj 2018
Ostalo

Nosečnost je lahko čudovito obdobje v življenju vsakega para. K temu največ prispeva dobro psihično in fizično počutje, podpora partnerja in okolice, ustrezna prehrana ter strokovno spremljanje nosečnosti. K zdravi in veseli nosečnosti bo doprineslo nekaj ključnih napotkov strokovnjakov.

Noseči da, ne, da, ne …?

Nekatere ženske se točno spominjajo, ob katerem spolnem odnosu so zanosile, pri drugih mora menstruacija kar dolgo zamujati, da pomislijo, če so morda noseče. Še posebno to velja pri tistih, ki imajo nereden menstrualni cikel.

Ni pomembno, kdaj pomislijo na nosečnost, pomembno je, da od prvega trenutka zavzamejo stališče, da bodo ravnale v skladu s priporočili o zdravem življenjskem slogu. To pomeni opustitev kajenja, uživanja alkohola in drugih morebitnih drog, zadrževaje v slabo prezračenih prostorih, jemanje nepotrebnih zdravil in poživil. Nosečnice ali tiste, ki bi lahko bile noseče, morajo biti previdne ob nekaterih specialističnih pregledih (npr. rentgensko slikanje) in cepljenjih. V tem primeru naj pred posegom opozorijo zdravnika. Zelo pomembno je tudi, da začnejo uživati folno kislino, ki vsebuje vsaj 0,4 mg folne kisline, kot preventivo pred nepopolnim zaraščanjem hrbtenice pri plodu. Uživajo naj jo tudi, če niso prepričane o nosečnosti.

Prehrana naj bo bolj izbrana, manj mastna, z minimalnimi količinami sladkorja in uravnoteženim vnosom ogljikovih hidratov in škroba. Zelenjava in sadje naj postanega del vsakodnevnega rituala skrbi za zdravo telo.

Kaj pa očka?

Za očka velja podobno. Tudi on naj prevzame zdrave navade in se (začne) zmerno gibati. Dobra kondicija bo dobrodošla pri skrbi za nosečo partnerko in kasneje malo bitjece. Opijanje, kajenje in nepravilno prehranjevanje naj postanejo del neodgovorne preteklosti, zdaj je čas za odgovoren moški stav. Moška odgovornost je tudi prevzeti del skrbi za partnerko in sokreiranje novega življenja. Naj nesrečne zgodbe o izogibanju očetovstva, kot jih beremo na forumih, bodo le redka izjema. Dragi moški, vi ste steber nastajajoče družine, vi ste bodoči očka.

 

Nosečnost je skoraj kot loterija

Kljub temu, da se vsako leto v Sloveniji rodi skoraj 20.000 otrok, je pot do nosečnosti naporna in zahtevna. O tem pričajo tudi številni pari, ki se srečujejo z neplodnostjo. V Sloveniji je to kar vsak 6. par.

Mag. Stanko Pušenjak, dr. med., ginekolog in porodničar pojasnjuje, kakšna je verjetnost in s tem toliko večja sreča, če je za vami uspešna oploditev.

Ste vedeli:

  • 15 % zrelih jajčec ni primerno za oploditev,
  • 15 % oplojenih jajčec propade, še preden pridejo do maternice,
  • 35 % zarodkov propade med ugnezdenjem ali kmalu po njem.

V teoriji to pomeni, da

»plodna ženska, ki ne uporablja kontracepcije in ima redne spolne odnose s plodnim moškim, lahko v 40 letih svojega plodnega obdobja v povprečju donosi 14 otrok. V tem času bo tudi 30 krat splavila zarodek v najrazličnejših obdobjih njegovega razvoja,«

v tolažbo vsem, ki se obremenjujejo zaradi nezaželenih splavov, pojasni doktor Pušenjak.

Zato čestitamo vsem, ki jim je nosečnostni test pokazal značilni pozitivni znak in svetujemo, da še malo počakajo na pregled pri ginekologu.

Kaj pa očka?

Očka v skladu s svojo moško naravo verjetno nestrpno pričakuje uradno potrditev nosečnosti. Nekateri že zaupajo testu nosečnosti, drugi bodo počakali na prvi pregled pri ginekologu. V vsakem primeru naj se očka pripravi na trenutek, ko bo izvedel, da je postal očka. Samo ena priložnost je za prvo pravo reakcijo, ki si jo bo bodoča mamica zapomnila za vse življenje.

V primeru, da so v vaši družini kakšne resna genetska obolenja (cistična fibroza, hemofilija, spinalna mišična atrofija, talasemija), nosečnici svetujejo posvet in morda tudi izvedbo predrojstnega genetskega testa. Več o tem na forumu Genetika.

Nosečnost prinese spremembe

Nosečnost v telesu povzroči nekatere spremembe. Nosečnica se lahko počuti utrujeno, lahko občuti slabost, preobčutljivost prsnih bradavic, povečane in močnejše glavobole. Dogaja se, da ji ni do spolnosti. To je potrebno upoštevati in v takih primerih prilagoditi vsakdan. Na srečo pa večina nosečnic v začetku ne čuti nič posebnega in življenje normalno teče dalje.

Na koži, laseh in nohtih se okoli 7. tedna začnejo pojavljati spremembe. Lasje lahko bujno rastejo, nohti so bolj krhki in lomljivi, na trebuhu se lahko pojavi temnejša črta od popka navzdol, kolobarji okoli dojke se povečajo in močneje obarvajo. Lahko se pojavijo rdeče črte po dojkah, bokih in stegnih. To so neslavne strije, ki bodo, če ne bodo negovane, tudi ostale zelo vidne. Nekatere ne motijo, druge bi naredile vse, da jih ne bi imele. Zato vsaka nosečnica preceni, kaj to pomeni za njo in se v lekarni pozanima o preprečevanju in posebni negi kože, da omili stanje.

Ob upoštevanju zdravega režima prehrane, zdravega načina življenja, izogibanju potencialno okuženih (domačih) živali, povečani stopnji higiene (temeljito umivanje rok pred hranjenjem, temeljito čiščenje sadja in zelenjave, izogibanje surovemu mesu in neobdelanim mlečnim izdelkom …)   ter rednem uživanju folne kisline, ki se bo v tem obdobju še posebno obrestovala, okoli 8. tedna nosečnosti nastopi tudi čas za prvi pregled pri ginekologu.

Kaj pa očka?

Kljub temu, da je zelo vesel nosečnosti, naj očka novico še nekaj časa zadrži za sebe. Čas za veselo praznovanje bo še na vrsti, zdaj je prav, da se poveže s partnerko in prisluhne njenim potrebam. Prihaja čas, ko se bosta soočila s strahovi ali je vse v redu in kaj nosečnost pomeni za odnos. Zato je zadnji trenutek, da se povežeta in okrepita. Če se bo nosečnica ob partnerju počutila varno, bo vse veliko lažje.

Prvi pregled pri ginekologu

Če je bilo vse v redu, je nosečnost potekala brez posebnosti in zgodnji ultrazvok ni bil potreben, je ob izostanku druge menstruacije (8. teden nosečnosti), čas za prvi obisk ginekologa.

Ginekolog se med 8. in 12. tednom nosečnosti z nosečnico sreča na prvem pregledu. Pogovorita o njenem preteklem in trenutnem zdravju (operacije, jemanje zdravil, posebnosti), preteklih nosečnostih in posebnostih v zdravju ožjih družinskih članov. Pogovorita se tudi o dejavnikih tveganja za nosečnost in preverita jemanje folne kisline. V ginekološki ambulanti opravijo osnovne meritve telesne teže, višine in izmerijo krvni tlak.

Pregled seča (test nosečnosti, beljakovine, usedline) in krvna slika (rdeča krvna slika, krvne preiskave na prisotnost protiteles, določitev krvne skupine, indirektni Coompsov test, 1. test za toksoplazmozo, rdečke, hepatitis B, sifilis) na prvem pregledu podajo podrobne podatke o zdravstvenem stanju nosečnice in morebitnih posebnostih.

Ginekolog tudi opredeli tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom ter informira o presejalnih testih za določitev tveganj za nosečnico, nosečnost in plod.

Pri prvem pregledu se opravi tudi ginekološki pregled. Pri tem ginekolog preveri stanje materničnega vratu in po potrebi vzame PAP bris (če je bil zadnji patološki ali odvzet pred več kot 3 leti). Po velikosti maternice lahko že sklepa na dolžino trajanja nosečnosti, ki jo potrdi še z ultrazvočnim pregledom.

Ultrazvočni pregled potrdi, ali je plod v maternici, če je sam ali jih je več. Z njim ginekolog tudi preveri prisotnost srčnega utripa. Z meritvijo razdalje med temenom in trtico natančneje določi trajanje nosečnosti.

Nosečnost tako postane uradno potrjena.

Kaj pa očka?

Do konca 1. tromesečja moški že pokaže svoj način skrbi za družino. Nekateri se še bolj vržejo v delo in poskušajo materialno poskrbeti za družino, druge je strah in iščejo podporo pri prijateljih, tretji so prikovani v domače okolje in lahko (pretirano) skrbijo za svojo drago. Zmernost pri odločitvah in dejanjih je dobrodošla, še bolj pa crkljanje, drobne pozornosti in tudi poslušanje potreb nosečnice. Partnerja se skupaj odločita ali bosta oba hodila na preglede ali bo to ženska raje opravila sama. Pravila ni. Dobrega očka in dobro mamico bo vsak par definiral sam, zato poslušanje nasvetov, kaj je prav in kaj ni, vzemite kot zabavo.

Kako izbrati folno kislino

Ne moremo dovolj poudariti, kako pomembna je folna kislina za razvoj ploda. Pri tem pa tudi ni vseeno, katero folno kislino izberemo. Ena izmed primernih je ELENATAL™, prehransko dopolnilo za uporabo pred zanositvijo in do 12. tedna nosečnosti. Je nov izdelek iz družine ELEVIT. Je multivitaminski pripravek, ki vsebuje količine vitaminov in mineralov, ki so posebej prilagojene potrebam žensk v obdobju načrtovanja nosečnosti in prvega trimesečja nosečnosti.

ELENATAL™ je prehransko dopolnilo za uporabo pred zanositvijo in do 12. tedna nosečnosti. Multivitaminski pripravek vsebuje količine vitaminov in mineralov, ki so posebej prilagojene potrebam žensk v obdobju načrtovanja nosečnosti in prvega trimesečja nosečnosti.

  • ELENATAL™ vsebuje 800 μg folata (folna kislina in Metafolin* – biološko aktivni folat kalcijev-L-metilfolat). Folat ima vlogo pri delitvi celic in prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo. Dodaten vnos folne kisline zviša raven folatov pri materi. Nizka raven folata pri nosečnici predstavlja dejavnik tveganja okvare nevralne cevi pri razvijajočem se plodu.
  • Železo ter vitamina B6 in B12 prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Železo ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina.
  • Vitamin C, vitamina B6 in B12, baker in folat imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema.
  • Cink ima vlogo pri plodnosti in razmnoževanju. Vitamin B6 ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov. Jod je pomembna hranilna snov za ljudi. Čeprav ga potrebujemo zgolj v majhnih količinah, ima še pomembno vlogo pri nastajanju hormonov ščitnice in normalnemu delovanju ščitnice.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.
Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

* Metafolin® je registrirana blagovna znamka družbeMerck KgaA, Darmstadt, Nemčija

Preberite tudi:

https://med.over.net/clanek/poskrbljeno-za-oba-mamo-in-otroka

 

Vir:
Letak Slojenčki, avtorica doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka za ginekologijo in porodništvo
Nosečnost od tedna do tedna, avtor mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close