Katero prehransko dopolnilo izbrati, če sploh?

anonimni uporabnik, 21. april 2018
Ostalo

Na trgu je veliko izdelkov in včasih ne vemo, katerega izbrati za določene težave, kaj šele, da se odločimo med različnimi proizvajalci. Zato je dobro, da poznamo nekaj osnovnih vrednosti, koliko česa potrebuje normalno zdravo telo moškega / ženske / otroka.

FNajprej moramo pojasniti, da prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano, jo pa pri različnih deficitih in bolezenskih težavah oplemenitijo. S prehranskimi dopolnili lahko delujemo na svoje telo preventivno ali kurativno. V času obolenja lahko pripomore h hitrejšemu okrevanju, s preventivnim uživanjem pa lahko preprečimo padec imunskega sistema.

Najprej je torej treba izbrati področje, ki ga želite okrepiti. To je lahko vse od krepitve imunskega sistema do čiščenja telesa, regeneracije, gibljivosti sklepov ali zdrave kože … Pred nakupom se posvetujte s strokovnim delavcem ali farmacevtom. Za vas bo izbral prehransko dopolnilo (ali kombinacijo), ki bo natančno ustrezalo vašemu stanju.

“Na telo je treba gledati celostno in ravno tako tudi izbrati prehransko dopolnilo. Ljudje na pripravke reagirajo različno. Morda ga bo potrebno nadomestiti z drugim izdelkom iz sorodne skupine,”

opozarja magistrica inženirka prehrane, Kaja Perme.

Kakšne so dnevno priporočene vrednosti?

Dnevne priporočene doze so odvisne od vrste prehranskega dopolnila in namena jemanja (preventiva ali kurativa), saj s prenizkim odmerkom ne bomo dosegli učinka, s previsokim odmerkom pa lahko tvegamo negativne ali stranske učinke, kot so prebavne motnje, glavoboli, itd. Poleg tega zakonodaja na področju prehranskih dopolnil ni popolnoma poenotena v državah članicah EU, kar pomeni, da so po državah EU dovoljeni različno visoki dnevni odmerki.

Kako pomembna je deklaracija in kaj iz nje razberete?

Kupec naj se pred nakupom dobro pozanima, katero prehransko dopolnilo kupuje in za kakšen namen. Če je med izdelkoma z enako učinkovino petkratnik razlike glede vsebnosti, ne moreta izdelka imeti enakega učinka. Izdelke je najboljše kupovati v lekarnah in specializiranih trgovinah, ker so izdelki preverjeni, prav tako pa lahko tam kupec dobi nasvet strokovnjaka, farmacevta, Ker so na trgu (predvsem na spletu) tudi izdelki slabe kakovosti ter sumljivega porekla, mora biti kupec pozoren na naslednje:

  • Obvezno slovensko deklaracijo in identiteto odgovorne osebe (proizvajalca).
  • Ustrezne certifikate kakovosti kot je npr. GMP (dobra proizvodna praksa, ki zagotavlja varnost in kakovost surovin).
  • Izvor ter čistini sestavin.
  • Število odmerkov ter koliko miligramov ali mililitrov vsebuje posamezni izdelek. V povezavi s tem pa tudi PDV, priporočen dnevni vnos.
  • Primerjava količino aktivne komponente v enoti in trajanje kure glede na ceno izdelkov.

5 tipičnih znakov poslabšanja počutja

Srečujemo se z najrazličnejšimi težavami in vsaka zahteva posebno obravnavo. Obstaja pa 5 pogostejših težav, s katerimi se vsak občasno sreča ali se z njimi srečuje veliko ljudi. Kaja Perme nam je pripravila nasvete, kako ukrepati v takšnih primerih.

Utrujenost

Ljudje pomanjkanje določenega vitamina ali minerala opazijo kot utrujenost, oslabljen imunski sistem, se spopadajo s prebavnimi težavami, čezmerno telesno težo, prehladom, bolečinami v sklepih ter srčno žilnimi težavami.

Pri utrujenosti in izčrpanosti organizma si lahko pomagamo z B kompleksom, rhodiolo, eleutherom (sibirski gingseng), železom, magnezijev in kalcijev citrat ter probiotiki, ki podprejo organizem.

Čezmerna telesna teža in hujšanje

Vedno večje število ljudi ima težave s čezmerno telesno težo, ki je tudi posledica neurejene prebave. Pri uravnavanju črevesne mikrobiote so najbolj učinkovito prehransko dopolnilo probiotiki in prebiotiki. Pri težavah z zgago in želodčno kislino pri prebavi pomagajo različni prebavni encimi in kalcijev karbonat, ki uravnavajo raven želodčne kisline in s tem preprečujejo nastanek neprebavljene hrane, ki povzroča napihnjenost, vetrove…

Oslabljen imunski sistem

Predvsem v zimskih mesecih je največje povpraševanje po vitaminu C zaradi oslabljenega imunskega sistema, vedno več potrošnikov se pametno odloča tudi za nakup probiotikov in omega 3 maščobnih kislin, tako za preventivo kot za kurativo pri krepitvi imunskega sistema.

Bolečine v mišicah in sklepih

Med pogostimi težavami so tudi bolečine sklepov in mišic, na katere ima ugoden vpliv uživanje glukozamina, hondroitina, MSM-ja, kalcijevega citrata, magnezijevega citrata.

Povečan krvni tlak in srčno – žilna obolenja

Pri srčno žilnih boleznih je priporočljiva uporaba koencima Q10 oz. ubiquinola, ki pomaga pri  krčenju in sproščanju srčne mišice ter omega 3 maščobnih kislin. Pripomorejo k zniževanju krvnega tlaka in ravni maščob v krvi (trigliceridov) ter nastajanju krvnih strdkov. Pozitivne učinke na delovanje srca imata tudi resveratrol in glog.

Kako je z uradnimi trditvami za prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila so živila, zato zanje veljajo enake zahteve kot za preostala živila, ki jih vsak dan kupujemo v trgovinah z živili. EFSA, Evropska agencija za varno hrano, odobri uradne trditve za posamezne sestavine, ki jih lahko distributerji navajajo na deklaracijah izdelkov ali v oglasih. Predvsem na spletu pa boste velikokrat naleteli na zavajajoče ali celo nelegalne trditve glede učinkov posameznih prehranskih dopolnil.

Več nasvetov Kaje Perme >

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close