Terapevtska predstava Problem

anonimni uporabnik, 22. marec 2018
Ostalo
igra Problem

Po uprizoritvi priljubljenega gledališča v Islingtonu je bila deležna navdušenih kritik, nato pa so jo predvajali še …

Lepo je slišati zgodbo o paru, ki po desetih letih zakona še vedno uživa v radostih zakonskega življenja. Žal pa veliko parov pozna prepir kot edino obliko izražanja mnenj, in le vprašanje časa je, kdaj taka zveza razpade.

Toda obstaja še tretja možnost: da zakonca ohranjata zakon le navzven, živita pa drug mimo drugega. Ampak prej ali slej se njuni poti srečata. In v tej točki se začne Problem A. R. Gurneyja (1930-2017) .

Na videz vsakdanje srečanje Moža in Žene izpostavi osnovni problem. Nadvse vsakdanji za vsakdanji par. Toda vse kaže, da Mož in Žena živita na različnih bregovih, tako da odziv na osnovni problem rodi nov problem. In ta problem sproži nove probleme in tako naprej. Problem se preigrava na meji absurda, a je hkrati povsem realističen.

Ko vse kaže, da nad zakoncema visi preveč problemov, da bi jih bilo mogoče obvladati, ponudi avtor trivialno, a nepričakovano rešitev. In ta se skriva v mehanskem sklopu zaganjalnika in motorja z notranjim izgorevanjem,

o igri Tomaž Lobe, ki nastopa v vlogi Moža.

Dramatik A. R. Gurney je o svoji igri zapisal:

To je verjetno ena mojih najpogosteje uprizorjenih kratkih iger. Prvič jo je odigrala gledališka skupina New Theatre For Now, vendar predstava ni bila ravno senzacija. V sedemdesetih letih jo je igrala neka gledališka skupina v newyorškem Sohu, ne vem pa, ali je bila deležna sploh kake kritiške ocene. Šele Britanci so jo vzeli za svojo, tako da je doživela prav produktivno kariero.

Po uprizoritvi nekega priljubljenega gledališča v Islingtonu, londonskem predmestju, je bila deležna navdušenih kritik, nato pa so jo predvajali še na BBC-ju. Zaradi odzivov v Veliki Britaniji mi je uspelo prepričati Samuela Frencha, da jo je objavil.

Kasneje so jo izdali tudi drugod, v antologijah in zbirkah. Od tedaj me je že več ljudi nagovarjalo, da bi iz nje naredili film ali celo opero, vendar sem sklenil, naj ostane zapisana gledališču.

S predstavo nastopata v sklopu prireditev vrhniškega Cankarjevega leta 2018 – Regijskega Linhartovega srečanja osrednje Slovenije. V Klubu Orfej v Sinji gorici si boste lahko 19. aprila ob 20. uri ogledali to žlahtno in presenetljivo komedijo. Vstop na predstave je brezplačen.

O ustvarjalcih terapevtske igre Problem

Jana Lavtižar je zakonska in družinska terapevtka ter prevajalka, v prostem času pa radovedna opazovalka zunanjega in raziskovalka notranjih svetov.

Tomaž Lobe je zaposlen kot razvijalec računalniških aplikacij, v prostem času pa rad sede za klavir, poje v pevskem zboru ali pa snuje​, kam, kako in zakaj bo popeljal družino na naslednje potovanje.

Oba menita, da nam življenje lepšata in lajšata umetnost in smisel za humor.

Gledališka skupina Ananas izhaja iz bogate tradicije dramskega krožka Gimnazije Bežigrad pod vodstvom prof. Andrijana Laha. Med njenimi uprizoritvami so številni recitali (Svinčnik piše s srcem) in predstave (Dobri vojak Švejk), najuspešnejši pa sta bili s številnimi gostovanji Deseti brat Ivana Roba in Žabe Gregorja Strniše (uvrščena tudi na program amaterskih skupin Borštnikovega srečanja). V komediji Problem nastopata Jana Lavtižar (Žena) in Tomaž Lobe (Mož). Jana je zakonska in družinska terapevtka ter prevajalka, za dušo pa poleg igranja poje in vrtnari. Tomaž je zaposlen kot razvijalec računalniških aplikacij, v prostem času pa rad sede za klavir, poje v pevskem zboru ali pa snuje​, kam, kako in zakaj bo popeljal družino na naslednje potovanje.

Utrinki s predstave

Več informacij o igri:

Video napovednik – Trailer  >>>
informacije po telefonu: 040 523 787
FB stran

Posrednica besedila: Irena Hribar Schmidt
Prevajalka: Jana Lavtižar
ŽENA: Jana Lavtižar
MOŽ: Tomaž Lobe
Režija: ekipa Ananas
Dramaturški svetovalec: Andrijan Lah
Kostumografka: Barbara Živčič
Fotografija: Višnja Jerman
Oblikovanje GL: Damjan Kašnar

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close