Knjiga Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem

anonimni uporabnik, 02. maj 2018
Ostalo
zgodovina zdravstva prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med.

Delo zdravnice in zgodovinarke, prof. dr. Zvonke Zupanič Slavec, dr. med. v treh knjigah popisuje razvoj in zgodovino medicine v Sloveniji. Prikazuje širok obseg opravljenega kurativnega, preventivnega in rehabilitacijskega dela z bolniki, pedagoške in raziskovalne dejavnosti predvsem v osrednji Sloveniji in predstavlja presežki celotnega slovenskega prostora.

Enciklopedično spisana monografija zapolnjuje vrzel v slovenski zgodovini medicine, zdravstva in farmacije ter za prihodnje rodove v besedi in bogati fotografiji ohranja izjemen trud zdravstvenega osebja in celotne družbe za reševanje življenj in boljšanje zdravstvenega stanja.

Do zdaj sta izšli prvi dve knjigi z nad 950 stranmi. Opremljeni sta z več kot 2.200 fotografijami in slikovnim gradivom. Prva knjiga je naslovljena “Medicina skozi čas, javno zdravstvo in farmacija”, druga “Kirurške stroke, ginekologija in porodništva”. Tretja knjigo, ki jo pričakujemo v letu 2019, bo z naslovom “Internistične stroke, psihiatrija, zobozdravstvo”.

1. knjiga: Medicina skozi čas, javno zdravstvo, farmacija

Prva knjiga predstavlja vse od ljudske medicine, prvih medicinskih in farmacevtskih šol, samostanske medicine in karitativnih ustanov, pa do sodobne znanstvene medicine.

V njej je prikazan razvoj javnega zdravstva in njegovih spreminjajočih se sistemov ter zakonodaje, nastanek zdravstvenih domov in posameznih bolnišnic (civilnih, vojaških, splošnih in specialnih), zasebnih zdravstvenih domov (sanatorijev), medicine v izrednih razmerah, vojne sanitete v prvi in drugi svetovni vojni, ter posebej lekarništva in farmacevtske industrije.

Prelistajte knjigo: 

2. knjiga: Kirurške stroke, ginekologija in porodništvo

Druga knjiga prikazuje razvoj operativnih medicinskih strok z najobsežnejšo stroko – kirurgijo (splošno kirurgijo, abdominalno kirurgijo, travmatologijo, kardiovaskularno kirurgijo, nevrokirurgijo, torakalno kirurgijo, plastično, rekonstruktivno in opeklinsko kirurgijo, urologijo, otroško kirurgijo ter maksilofacialno in oralno kirurgijo).

Sledijo historiati drugih strok, ki so večinoma tudi kirurške: oftalmologije, otorinolaringologije, ortopedije ter ginekologije in porodništva.

Temeljito so popisani še razvojni koraki strok, ki čvrsto podpirajo kirurgijo: anesteziologije, transfuzijske in transplantacijske medicine ter diagnostično-terapevtskih strok – radiologije in nuklearne medicine. Poglavja se razvojno dotikajo tudi dela negovalnega osebja. Rehabilitacijska medicina pa sklene knjižno vsebino.

Prelistajte knjigo: 

3. knjiga: Internistične stroke, psihiatrija, zobozdravstvo

Tretja knjiga, ki bo izšla v letu 2019, prikazuje razvoj neoperativnih medicinskih strok s kraljico medicine – interno medicino in njenimi vejami (kardiologijo, angiologijo, intenzivno interno medicino, pulmologijo, gastroenterologijo, endokrinologijo, nefrologijo, revmatologijo, hematologijo, geriatrijo, toksikologijo), pediatrijo, infektologijo, nevrologijo, dermatovenerologijo, onkologijo in psihiatrijo.

Predstavljen bo tudi razvoj dentalne medicine, nege, laboratorijsko-diagnostične dejavnosti, mikrobiologije in imunologije, patologije, sodne medicine in drugih predkliničnih strokovnih in raziskovalnih dejavnosti, zdravstvenega delovanja slovenskih zdravilišč, zdravstvenega šolstva, zdravstvenih združenj in njihovih glasil ter drugih, z zdravstvom povezanih ustanov v osrednji Sloveniji.

Kazalo knjige >>>
Več informacij o knjigah in naročilo >>>

O avtorici: prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med.

Zvonka Zupanič Slavec, foto: Jože Suhadolnik

Zvonka Zupanič Slavec, foto: Jože Suhadolnik

Zvonka Zupanič Slavec je bila rojena  v Mariboru in je 1984 končala študij medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Tam je tudi magistrirala in doktorirala, oboje z interdisciplinarnih področij socialne medicine in zgodovine medicine. Po nekaj zaposlitvah v zdravstvenih ustanovah in Kliničnem centru Ljubljana se je 1987 zaposlila na Inštitutu za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Od 1992 vodi Inštitut, predava predmeta zgodovina medicine ter zgodovina medicine in dentalne medicine. Njeno strokovno, znanstvenoraziskovalno in publicistično delo sega na različna področja, največ pa se ukvarja s slovensko zgodovino medicine 19. in 20. stoletja. Izpopolnjevala se je na Dunaju, v Londonu, v Pragi, v Padovi, na Univerzi Washington v Seattlu …

Spoznajte avtorico skozi sliko in pogovor:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,478
17.07.2024 ob 13:18
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close