Kako malčka naučiti zdravih prehranjevalnih navad

anonimni uporabnik, 15. februar 2018
Ostalo

Uravnotežena in zdrava prehrana je pomemben del vsakdana, ki pripomore k dobremu počutju in zdravemu življenju.

Uravnotežena prehrana je pomemben del vsakdana, ki pripomore k dobremu počutju in zdravemu življenju. Ker smo družina, ki gledamo na zdrave prehranjevalne navade, uporabljamo zdrava sezonska živila. V poplavi pripravljenih izdelkov, izbiramo najbolj naravne, lokalno pridelane in zdrave. Kot mnogo staršev imamo tudi mi veliko težav z zdravim prehranjevanjem svojega malčka. Prošnje in motiviranje malčka, da bi pojedel nekaj zelenjave, brez protesta in joka. Prerekanje za tisti mali grižljaj zelenjave je lahko zelo naporno.

Torej, kaj naj naredi mama, da bi malček jedel zelenjavo? Seveda, bodite ustvarjalni! Skozi procese poskusov in napak sem prišla do sedmih načinov, kako malčka prepričati, da je več zelenjave. Upam, da bo vašemu malčku všeč vsaj kakšen od omenjenih okusnih načinov za večji užitek v zelenjavnih jedeh (tak način pomaga, da tudi sama pojem več zelenjave).

Ustvariti okolje (npr. kuhinjo 😉 v katerem se lahko vaš otrok pametno odloči za zdrav obrok, je eden od najpomembnejših korakov, ki jih lahko naredite za zdravje vašega otroka. S spodbujanjem okolja, ki otroku nudi le zdrava, sezonska in lokalna živila, lahko celotna družina razvije pozitiven odnos do zdrave hrane. Starši morajo otroku dajati zgled in jih usmerjati v zdrave prehranjevalne navade.

Tudi najbolj zahtevne in izbirčne malčke lahko prepričamo, da spremenijo svoje »mišljenje«, potrebno je le malo vztrajnosti in znanja.

7 preizkušenih in učinkovitih nasvetov, kako otroka spodbuditi k uživanju zdrave hrane in ga naučiti zdravih prehranjevalnih navad.

1. Bodite dober vzor

Starši imamo na otroke velik vpliv, čeprav se tega včasih ne zavedamo. Vaša dejanja na otroka vplivajo bolj, kot izrečene besede in prošnje. Veliko otrok »oponaša« svoje starše. Zato so poskusi, da le otroke hranite z zdravo oziroma drugo hrano, kot jo sami uživate, velikokrat neuspešni, saj jih tako veliko težje prepričate, da jo z veseljem jedo. Če sami jeste zdravo, bo to močno vplivalo na vaše otroke, ki bodo zagotovo sledili vašemu zgledu. Otrok bo jedel, kar ima na dosegu roke, in če sta v vašem domu na dnevnem meniju sadje in zelenjava, potem seveda lahko pričakujete, da bo ta živila ob praznem želodčku izbral tudi vaš otrok in jih pojedel z veseljem.

2. Uporabite pravilo »enega grižljaja«

Bolj kot ima otrok zdravo hrano na dosegu rok, bolj verjetno je, da jo bo sprejemal in užival. Poskusite s pravilom “enega grižljaja”, otrok mora vsaj enkrat ugrizniti oz. pokusiti hrano, ki mu jo postrežemo. Ne sprejmite zavrnitve, najprej mora jed pokusiti, preden lahko reče, da mu ni všeč. Sčasoma se spreminja tudi okus in z odraščanjem bodo sprejemali vedno več živil in jedi.

3. Lažje je, če začnete zgodaj

Zgodnji začetek je ključnega pomena in naložba v otrokove dolgoročne zdrave prehranjevalne navade. Zgodaj v otroštvu mu ponudite raznoliko sadje in zelenjavo, da se navadi okusov.

4. Pohvalite in nagradite dobro izbiro živila

Otroka nikoli ne podkupujte, da stori, kar želite, raje ga nagradite, to bo zanj pozitivna spodbuda. Ne povejte jim vnaprej za nagrado, vendar pa jih ne pozabite nagraditi, če bodo storili in pojedli tisto, kar ste želeli. Torej otroka ponosno pohvalite, če izbere zdravo hrano, kot je sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki ali mlečne maščobe.

Ob tem pa bodite pozorni, da za nagrado nikoli ne dajete hrane, saj bi to kasneje v življenju lahko botrovalo težavam s težo. Raje jih nagradite z neko fizično ali zabavno aktivnostjo, morda izletom v park ali živalski vrt, obiskom bazena …, in tako hkrati poskrbite za več gibanja in zabave.

5. Ne označujte hrane kot “dobro” ali “zanič”

Namesto tega hrano povezujte s stvarmi, ki jih vaš otrok ljubi kot je na primer igranje, šport ali uspeh v šoli. Otroka seznanite z dobrimi lastnostmi in prednostmi določene hrane, ki naj bi jo zaužil; beljakovine iz puranjega mesa in kalcij v mlečnih izdelkih dajeta moč za aktivnosti. Antioksidanti v sadju in zelenjavi dajejo lesk koži in lasem. Ali pa da uživanje zdravega zajtrka pomaga pri osredotočenosti pri pouku v šoli.

6. Poskušajte znova in znova

Bodite potrpežljivi in se vedite kot da je vse v najlepšem redu, saj bo tako otrok mirnejši in bolj dovzeten za hranjenje. Tudi, če otroku ne »diši« uživanje zelenjave, ne obupajte. Sčasoma se mu bo okus spremenil in prilagodil na okuse, zato je vztrajnost ključna. Pomembno je, da dosledno vztrajate, saj lahko nasprotno izbirčnost pri hrani postane prehranjevalna navada tudi v odrasli dobi. Dlje, ko pustimo otroka, da je izbirčen, slabših prehranjevalnih navad se bo navadil.

7. Družina naj sede skupaj k družinskem kosilu

Če v vašem domu to še ni tradicija, si jo naredite. Raziskave kažejo, da se otroci, ki jedo kosila ali večerje za mizo s starši, bolje prehranjujejo in bodo manj verjetno imeli kot najstniki prehranjevalne težave. Tradicijo ustvarite tako, da začnete z eno noč na teden, nato tremi ali štirimi, da postopoma postane družinska navada.

Učenje otroka pametne izbire hrane je odlična naložba za celo življenje.

Pogosto pa nam v hitrem tempu življenja, za pripravo zdravih obrokov primanjkuje časa ali idej. Zdaj obstaja odlična rešitev, kako v svojo prehrano na preprost način vnesti več zelenjave. Argeta, blagovna znamka številka 1 med paštetami v Sloveniji, je predstavila nove zelenjavne namaze, ki v vsakem trenutku omogočajo okusen in zabaven zelenjavni obrok. Obrok, ki razveseljuje tako vegane kot strastne mesojedce, saj vsako prehrano popestrijo z zelenjavo.

Glede na sodoben način življenja so zelenjavni namazi Argeta skrbno pripravljeni na osnovi čičerke in ne vsebujejo konzervansov, ojačevalcev arome, glutena ali barvil. Kljub temu pa barviti namazi tvorijo mavrico okusa, zahvaljujoč naravnim sestavinam. Novo linijo zelenjavnih namazov Argeta sestavlja 5 okusov: humus natur, rdeča pesa in hren, paprika pikant, črne olive in rdeča paprika.

NAGRADNA IGRA:   Osvoji nepozabna doživetja!

Novi zelenjavni namazi Argeta bodo v tvoj vsakdan vnesli več zabave in postali zanesljiv sopotnik v hitrem tempu življenja. Odlična družba so lahko tudi pri najbolj nepozabnih doživetjih, na katera te z malo sreče odpelje Argeta to pomlad. Si si vedno želel/a piknika nad oblaki v zasebnem panoramskem letalu, adrenalinske vožnje s sanjskimi jeklenimi konjički ali spoznati kuharske trike kulinaričnega dua Tejani? Prijavi se na nepozabna doživetja na www.zelenjavni-namazi.si in z malo sreče te v družbi bližnjih čaka dan, poln vragolij, dobrot in uživaških trenutkov, ki ti bodo za vedno ostali v spominu. Prijave so odprte do 22. februarja 2018, zato pohiti!

In kako jih imaš ti najraje?

Odkrij, kateri namaz bo tvoja ljubezen na prvi okus in deli svojo izkušnjo s prijatelji. #ArgetaLove.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 15:58
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close