Pravljice za lahko noč: Zakaj je dobro, da jih berejo očetje

Zaključek raziskave je, da je učinek branja izjemen, še posebej, ko so otrokom, mlajšim od dveh let, brali očetje …

Po raziskavah sodeč, naj bi otroci, ki jim pravljice berejo očetje, dosegajo v šoli boljše rezultate, zlasti pri predmetih, kot je matematika.

Študija harvardske univerze je pokazala, da vprašanja, ki jih moški postavljajo otrokom med prebiranjem pravljic, spodbujajo ustvarjalne razprave. Raziskovalci trdijo, da je to boljše za razvoj govora, saj otrokom predstavlja večji izziv. Za potrebe študije so starši leto dni otrokom prebirali pravljice, in izkazalo se je, da so deklice še posebej uživale, ko so jim brali očetje.

Zaključek raziskave je, da je učinek branja izjemen, še posebej, ko so otrokom, mlajšim od dveh let, brali očetje. Branje večinoma velja kot žensko opravilo, otrokom pa je bolj zanimivo, če jim bere oče, saj to zanje prav posebno doživetje.

Ženske in moški k tej nalogi pristopajo različno. Ženske na primer sprašujejo konkretno, medtem ko je pristop moških precej bolj abstrakten.

5 razlogov, zakaj bi morali pravljice za lahko noč brati očetje

1. Očetje dvignejo branje pravljic na popolnoma drugo raven

Ko zgodbice prebira mama, se navadno osredotoča na čustva likov, medtem ko je očkova različica osredotočena na nekaj, kar ima za otroka poseben pomen. Ko zgodbo bere oče, otrok nikoli ne ve, v katero smer se bo zgodba razvila. Ali bo zgodbo razvijal samovoljno ter jo nadaljeval v opisu skupnega dogodka ali pa bo zgodba govorila o tem, kako sta preživela dan. Oče bo branje zgodbice spremenil v igro, namerno menjal dele zgodbe, samo, da bi vključil otroka in mu dovolil, da ga popravlja.

2. Zgodbe za lahko noč vodijo do bolj zanimivih zgodb iz resničnega življenja

Oče, ki »poka od smeha« ob branju zgodbe in spreminja glasove likov v zgodbi, otroci, ki igrajo v zgodbicah, ki so jih slišali in v to vključujejo tudi starše. Vse to bogati in krepi družinske vezi.

3. Očetovo branje koristi tudi dečkom

Očetje se čustveno lažje povežejo z deklicami. So pa številne študije pokazale, da je branje za »lahko noč«, čeprav koristno za deklice, ena izmed dejavnosti, ki spodbuja močno vez med očetom in sinom. Branje je odlična priložnost za tiste bolj zaposlene očete, da ustvarijo in krepijo edinstveno in trdno vez z otrokom.

4. Knjige vplivajo na vedenje otrok

Branje ne vpliva le na višjo raven pismenosti in jezikovnih spretnosti, temveč tudi na splošno vedenje otrok kot tudi boljšo koncentracijo.

5. Z glasnim branjem proti stresu

Redno skupno branje pravljic za lahko noč ni sproščujoče le za otroke, pomaga tudi odraslim. Dokazano je, da je branje najučinkovitejši način za premagovanje stresa, vpliva na pomirjanje srčnega ritma in sprošča mišice že po šestih minutah. Z glasnim branjem otrokom in preskušanjem različnih tehnik branja, očetje izboljšujejo bralne veščine, krepijo samozavest in zaupanje v starševske sposobnosti, globoka vez, ki se ustvari med očetom in otrokom pa vpliva tudi na večjo očetovo angažiranost v otrokovo učenje, kar prinaša dodatne koristi za otroka.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
14.07.2024 ob 21:19
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
09.07.2024 ob 08:28
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close