Kako pozdraviti poškodovane sklepe in tetive?

anonimni uporabnik, 08. januar 2018
Ostalo

Razloga za vse pogostejše poškodbe sklepov, mišic in ligamentov sta daljša življenjska doba in večja telesna dejavnost.

Razloga za vse pogostejše poškodbe sklepov, mišic in ligamentov sta daljša življenjska doba in večja telesna dejavnost (rekreacija).

Dosedanje metode zdravljenja so v glavnem vključevale fizioterapijo in v določenih primerih operativni poseg.

Vsako operativno zdravljenje pa je povezano z daljšim okrevanjem in morebitnimi zapleti.

Artroza oziroma staranje sklepov je neizogibna posledica staranja vsakega posameznika. Do poškodb sklepnega hrustanca pride pogosto pri vseh sklepih, posebej pri spodnjih okončinah – kolkih, kolenih in gležnjih. Takšno stanje je povezano z bolečinami in manjšo gibljivostjo sklepov.

Tetive so sestavni deli lokomotornega sistema in so zaradi slabe vaskularizacije oziroma šibkega pretoka krvi nagnjene k poškodbam in daljšemu ter težavnejšemu okrevanju.

Najpogosteje se poškodujejo tetive na predelu ramen in kolen ter Ahilova tetiva.

Tetiva na področju ramen, ki omogoča notranjo rotacijo, m. supraspinatus, se zelo pogosto poškoduje zaradi večje obremenitve pri vsakodnevnih premikih ramen. Značilno je napredovanje bolečin v nadlahtnico ali zadnjo stran ramen.

Ahilova tetiva je najmočnejša tetiva v človeškem telesu. Predstavlja konec mišic na zadnji strani goleni.

Ahilova tetiva se lahko povsem pretrga kot posledica akutnega dogodka – udarca, napačnega premika ipd., pa tudi zaradi preobremenitve tetive. V takšnem primeru govorimo o dolgotrajnem sindromu preobremenitve.

Vnetje tetive v smislu tendinitisa (boleča tetiva) ali entezitisa (boleče narastišče tetive) na tem predelu povzroči značilno klinično sliko.

Palpacija tetive povzroča bolečine, bolečo in včasih omejeno gibljivost v gležnju. Poleg jutranjih bolečin so oteženi tudi vsakodnevni gibi, včasih pa lahko pride tudi do odebelitve tetive.

Sodobne biološke metode zdravljenja ob prisotni indikaciji danes omogočajo popolno okrevanje navedenih tkiv zahvaljujoč matičnim celicam in avtologni kondicionirani plazmi.

V zagrebški Polikliniki Ribnjak redno uporabljamo to najsodobnejšo metodo, ki v določenih primerih nadomesti operativno zdravljenje v smislu vgradnje umetnega sklepa, ki je bil do zdaj edina oblika pomoči za številne paciente.

Ortopedska ekipa Poliklinike Ribnjak z dr. Milanom Miloševićem, specialistom ortopedije in travmatologije, na čelu izvaja to revolucionarno metodo, s katero se lahko pacienti izognejo operativnemu posegu na tetivah ramen in kolen ter Ahilovi tetivi in vgradnji umetnega kolka ali na primer umetnega kolena.

Ključno vlogo igrajo matične celice iz maščobnega tkiva. Znano je, da se lahko matične celice preobrazijo v katero koli vrsto celice v človeškem organizmu.

Maščobno tkivo pacientov se v ortopediji uporablja, ker en gram maščobnega tkiva vsebuje 500-krat več matičnih celic kot kostni mozeg. Poleg tega se matične celice maščobnega tkiva starajo počasneje, zato starost pacienta ne predstavlja ovire. “Za to metodo ni nihče prestar,” pojasnjuje dr. Milošević.

Postopek se opravi tako, da se pacientu z liposukcijo odvzame maščobno tkivo s predela trebuha, se mehanično filtrira in z injekcijo vbrizga v boleči predel. Matične celice nato regenerirajo sklep. Dr. Milošević pravi, da se lahko zahvaljujoč biološkemu zdravljenju operaciji izogne kar 90 % ljudi s poškodovanimi sklepi.

Poleg te metode uporabljamo tudi zdravljenje z avtologno kondicionirano plazmo (ACP). Ta metoda omogoča odlične rezultate pri športnih poškodbah in raznih degenerativnih spremembah na kolkih, kolenih ali gležnjih.

Velika koncentracija obnovitvenih faktorjev povzroči večji pretok krvi na bolečem predelu in s tem tudi pretok koristnih snovi. Takšni pacienti bi morali v nasprotnem primeru prestati dolgotrajno fizioterapijo ali operacijo.

Uporabljamo inovativne metode, katerih končni cilj je zmanjšanje bolečin, večja funkcionalnost in obseg gibov. Slednje dosežemo s preprostim kirurškim posegom, po katerem se boste lahko v rekordnem času vrnili k svojim vsakodnevnim aktivnostim.

Več informacij najdete na portalu Poliklinike Ribnjak.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close