Poskrbite, da bodo prazniki s psom prijetni in brez zapletov

Preverite, kako lahko poskrbite, da bodo prazniki tudi za psa prijetnejši in bo pokanje petard lažje preživel.

Čez praznike imamo več časa za prijatelje, družino in tudi za svojega psa. Več časa ko preživimo s psom, bolj smo zadovoljni, če je vzgojen. O vzgoji psa je seveda potrebno razmišljati že prej, vendar mnogi na njo pomislijo tik pred prazniki, ko si želijo, da bi vse potekalo brez zapletov. Jure Pribičevič iz Alfakana, ki se ukvarja z vzgojo psov, je pripravil 5 nasvetov, kako lahko poskrbite, da bodo prazniki s psom prijetni.

  1. Psa naučite, kje je njegov prostor

Ne prepirajte se s psom in ne podite ga z enega mesta v stanovanju na drugega. To je klasična napaka: psu poveste samo, kje ne sme biti, ne poveste pa mu, kje je lahko.

Pasje ležišče namestite tja, kjer ni veliko motenj in psa nagrajujte npr. s pasjimi žvečilkami (posušena svinjska ušesa, bikovke …), ko bo nekaj minut odležal na svojem prostoru.

Pes se bo z veseljem vračal na ta prostor in bo vedel, da najhitreje dobi nagrado, če leži na svojem ležišču.

Ko bodo prišli obiski, bo imel pes mir, prav tako pa tudi ljudje, saj pes ne bo ves čas skakal okoli njih.

  1. Psa naučite, da ne skače po ljudeh

Če imate psa, ki skače po ljudeh, začnite razmišljati, kaj lahko naredi namesto skakanja. Nesmiselno je, da mu govorite samo, naj ne skače.

Govorim o treningu določenega nadomestnega vedenja, npr. da se usede, namesto da skoči na človeka.

Trenirati začnete z družinskimi člani, tako da se igrate igrico obiskov. Nekdo pozvoni in se pretvarja, da je obisk, drug družinski član naj drži psa na povodcu. Ko obisk vstopi, se mora pes usesti. Ko se usede, dobi del svojega obroka.

Tako se bo pes naučil, da če je razburjen in si želi pozornost obiskov, bo pozornost najhitreje dobil tako, da se bo usedel.

 

Katere 3 nasvete, da boste med prazniki uživali tako vi kot vaš pes, še priporoča Jure Pribičevič, si preberite na portalu Vse bo v redu. Del novoletnega časa pa so tudi petarde in ognjemeti. Preberite tudi 10 nasvetov, kaj lahko naredite, da bo pes pokanje petard lažje preživel.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close