Dileme pred ginekološkim pregledom

anonimni uporabnik, 02. december 2017
Ostalo

Na vprašanja in dileme pred ginekološkim pregledom vam odgovarja ginekologinja Tihana Mazalin iz Ginekologije Mazalin.

Ginekološki pregled ni ravno najbolj prijeten, še posebno prvi in zagotovo se pojavi veliko vprašanj. Kdaj na ginekološki pregled? V katerem  primeru? Kako se pripraviti na pregled? Bo zdravnik opazil, če niste bili na pedikuri, depilaciji? 

Ginekologinja Tihana Mazalin odgovarja na vprašanja in dileme pred ginekološkim pregledom, da se lahko na naslednji ali prvi pregled naročite brez skrbi.

Na prvi ginekološki pregled se prijavite:

  • če načrtujete prvo spolno izkušnjo,
  • ste postali spolno aktivni,
  • načrtujete družino,
  • ali pa potrebujete samo nasvet glede kontracepcije.

Na prvi ginekološki pregled pa morate, ne glede na starost in ne glede na spolno dejavnost, oditi tudi v nekaterih drugih primerih:

  • če opazite kakršnekoli motnje v ciklusu, krvavitvi ali bolečine,
  • če imate nenavaden nožnični izcedek, pekoč občutek, srbečico, rane na spolovilu ali izrastline.

Kdaj izbrati termin ginekološkega pregleda?

Če lahko termin pregleda načrtujete, je najbolje, da ga opravite v prvem delu ciklusa, takoj po menstruaciji.

Ko obiščete ginekologa, se vam na pregledu ni treba opravičevati, če niste depilirani ali imate neurejene nohte. Vaš ginekolog od vas ne pričakuje posebnih priprav in urejenosti, zaželeno je le, da se vsaj 24 ur pred pregledom oprhate.

V nekaterih primerih lahko čezmerna priprava povzroči prav nasprotni učinek. In sicer, če ste v 24 urah izpirali nožnico, uporabljali spermicidna sredstva, zdravila ali kreme, potem na pregledu ni možno opaziti ali zaznati neobičajnega izcedka ali vonja, ki ste ga morda omenjali ob prihodu.

Tekoča voda je popolnoma zadostna in najboljša priprava na pregled. Uporaba agresivnih sredstev za tuširanje lahko vpliva rezultate PAP testa.

Se morda sprašujete, ali imate lahko spolni odnos pred ginekološkim pregledom?

Zaželeno je, da vsaj 24 ur pred pregledom nimate spolnih odnosov. Saj bodo v nasprotnem primeru izvidi neverodostojni. Izjema je le, če greste na pregled zaradi postkoitalne krvavitve (krvavitev med in po spolnem odnosu), potem vam ginekolog svetuje spolne odnose v roku 24 ur, da se lažje ugotovi iz kje prihaja kri.

Če ste imeli spolni odnos pred pregledom, potem je vsekakor pred pregledom treba izprazniti mehur, da pregled ne bo neprijeten in bi se morebitni ultrazvok izvedel bol natančno.

Dekletom, ki niso spolno aktivna, se pred pregledom svetuje, da ne izpraznijo mehurja in pridejo na pregled s polnim mehurjem, saj se pregled oziroma morebitni ultrazvok opravi preko trebušne stene.

Nasvet ginekologije Tihane Mazalin je, da ne pridete na pregled zaskrbljene, temveč sproščene. Pripravite si vprašanja, saj vam je ginekologinja z veseljem pripravljena odgovoriti na še tako „zahtevno“ vprašanje. Najpomembnejše je, da ste po pregledu zadovoljne in imate odgovore na vsa nejasna vprašanja.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close