17. Polonina zdrava bližnjica

Ko smo v stresu, se nam mudi, lovimo minute, kamor bi “morali” umestiti še obrok, bo najbolje, da ga kar izpustimo.

#Fast-forward življenje

Ko smo v stresu, se nam mudi, lovimo minute, kamor bi “morali” umestiti še obrok, bo najbolje, da OBROK IZPUSTIMO.

Zakaj?
V NAGLICI IN NERVOZI JE CELO TELO NAPOL V KRČU, V STRESU. Po krvi se pretakajo stresni hormoni, ki skrbijo za naše preživetje (mehanizem “boj ali beg”) in ne za odločitev, kaj in kdaj bomo jedli. Potreba po hrani je dejansko na koncu potreb telesa.

Zaradi stresa tudi prebavila niso sproščena oziroma pripravljena za delovanje, zato hrana ne bo “prišla daleč”. Obstala bo nekje v zgornjem delu prebavil: požiralnik, želodec. V tanko črevo pa bo prišla šele čez dolgo časa in bo polna stresnih hormonov.

In še dalj bo trajalo, da pride hrana v kri, odpadki pa naprej v debelo črevo. Iz črevesja pa se bodo nato odpadki celo večnost izločali.

Primer:
Naša telesna zasnova je še vedno takšna kot v času neandertalcev, ko so doživljali stres ob soočenju z nevarno zverjo. Če preslikamo današnjo situacijo v njihove čase, je orisana prispodoba, kot bi bežali pred nosorogom in med tekom uživali oreščke, ker kasneje ne bomo imeli časa.

Takšno ‘fast food’ prehranjevanje (tudi z zdravo hrano), nam resnično naredi VEČ ŠKODE KOT KORISTI, zato je bolje, da V NAGLICI IN STRESU OBROK RAJE IZPUSTIMO IN POČAKAMO, DA SI GA LAHKO PRIVOŠČIMO V MIRU.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close