Aronija, cimet in ingver lajšajo simptome hipotiroidizma

anonimni uporabnik, 18. december 2017
Ostalo

Hipotiroidizem nastane zaradi zmanjšane proizvodnje, izločanja in delovanje ščitničnega hormona. Najpogostejši vzroki ..

Hipotiroidizem nastane zaradi zmanjšane proizvodnje, izločanja in delovanje ščitničnega hormona. Najpogostejši vzrok hipotiroidizma je kronična avtoimunska bolezen ščitnice, Hashimotov tiroiditis. Vsi simptomi so posledica zmanjšanega metabolizma. Najpogostejši so: utrujenost, pridobivanje na telesni teži, občutljivost na mraz, zaprtje, tanjšanje las in dlak, zaspanost. Koža je groba, suha, luskasta, lasje suhi, razredčeni in tanki

Pomoč narave

Črnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) stimulira delovanje ščitnice in je zato posebej priporočljiva pri bolnikih s hipotiroidizo. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin ima blagodejni učinek na prebavni sistem in peristaltiko črevesja, ki je še posebej motena pri disfunkciji ščitnice.

Ingver (Zingiber officinale) je odlična rastlina za ljudi s hipotiroidizmom. Vsebuje magnezij, ki pomaga nadzirati delovanje ščitnice. Spodbuja cirkulacijo in uravnava srčno popuščanje. Spodbuja izločanje želodčnega soka, pospešuje črevesno peristaltiko in izboljšuje apetit. Uporabljamo ga za povečanje potenja in razstrupljanja. Ima ugoden učinek na zdravljenje dismenoreje (boleča menstruacija), izboljšuje spomin in deluje kot blagi afrodiziak.

Cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum) zmanjšuje vnetja in tveganje za upočasnitev delovanja ščitnice. Izboljšuje delovanje možganov in ugodno vpliva na spomin. Pomaga pri odrevenelosti, psihičnem naporu in koncentraciji. Uravnava prebavo, preprečuje zaprtje, specifično za hipotiroidizem ter regulira srčno funkcijo.

 

Iz raziskovalnega kota

Delovanje ščitničnih hormonov je izredno pomembno v nosečnosti. Glede na študijo, objavljeno v reviji Annals of Neurology, hipotiroidizem v zgodnji nosečnosti poveča tveganje za rojstvo avtističnega otroka. Hipotireoza nosečnice poveča tveganje za številne zaplete, kot so krvavitve po porodu, abrupcija posteljice in prezgodnji porod. Nekateri od teh dejavnikov so povezani z avtizmom. Nizke ravni tiroksina med nosečnostjo, lahko med razvojem možganov privedejo do duševne retardacije in slabšega psihomotoričnega razvoja.

Vir:
C. Roman, et al. 2013. Združenje gestacijske matične hipotiroze in večje tveganje za avtizem. Annals of Neurology, 74 (5) 734-742.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,483
15.08.2024 ob 11:20
297,670
15.08.2024 ob 11:23
113,030
14.08.2024 ob 19:34
Preberi več

Več novic

New Report

Close