Terapije z matičnimi celicami za zdravljenje avtoimunskih bolezni

anonimni uporabnik, 11. november 2017
Ostalo

Presaditev matičnih celic, s katerimi obnovijo imunski sistem bolnikov, za bolnike z avtoimunskimi boleznimi …

Že desetletja se zdravniki poslužujejo presaditve matičnih celic, s katero obnovijo imunski sistem bolnikov, ki so zboleli za rakom npr. limfomom ali levkemijo. To je privedlo raziskovalce do vprašanja, ali lahko z matičnimi celicami ”ponastavijo” imunski sistem na ta način, da le-ta ne bi napadal bolnikovega lastnega telesa pri avtoimunskih boleznih kot so multipla skleroza (MS), lupus in revmatoidni artritis. Poznamo več kot 80 vrst avtoimunskih bolezni.

Do danes se je večina terapij z matičnimi celicami pri avtoimunskih boleznih opravila s presaditvijo bolnikovih lastnih (avtolognih) matičnih celic. Ta vrsta zdravljenja bo lahko dostopna mnogim pacientom, če se dokaže, da je postopek učinkovit, saj ni potrebno iskati ujemajočega darovalca.

Pri odraslih bolnikih se lahko uporabijo matične celice iz kostnega mozga ali periferne krvi, pri otrocih pa se za transplantacijo lahko uporabi njihova lastna popkovnična kri, če se kdaj kasneje v življenju razvije avtoimunska bolezen. Prednost uporabe lastnih matičnih celic je tudi ta, da pri postopku ni potrebno uporabiti tako močne kemoterapije, kar zmanjšuje tveganje za nastanek zapletov kot so smrtno nevarne okužbe.

Nekaj zanimivih rezultatov so v preteklem letu prinesle študije zdravljenja multiple skleroze (MS) z matičnimi celicami. Pri MS bolnikov imunski sistem napade mielin, zaščitni ovoj živčnih vlaken v možganih in hrbtenjači, kar povzroča vnetje in ustvarjanje lezij, ki so vidne na magnetni resonanci (MRI). Kot tudi pri drugih avtoimunskih obolenjih, MS pogosteje prizadene ženske kot moške. Število bolnikov z MS je ocenjeno na 2,5 milijona po vsem svetu.

Dr. Richard Burt je s skupino raziskovalcev na Northwestern University v Chicagu vodil poskusno zdravljenje z avtologno presaditvijo matičnih celic, v kateri so zajeli 23 avtoimunskih bolezni. Skupina je objavila rezultate o številnih uspešnih izboljšanjih stanja bolezni. Leta 2015 so v študiji zdravili 151 bolnikov z MS, ki so prejeli avtologno presaditev matičnih celic. Bolnike so nato spremljali od dve do štiri leta po presaditvi in rezultati so pokazali številne izboljšave.

Podobna klinična študija v Angliji (bolnica Royal Hallamshire v Sheffieldu) je po objavi rezultatov dosegla veliko medijske pozornosti. Dva bolnika, ki sta podala intervju za časopis Daily mail sta se v študijo vključila na invalidskem vozičku, zaključila pa sta jo s sposobnostjo, da ponovno hodita. Na žalost pa nevrološke izboljšave niso prisotne pri vseh bolnikih, ki so prejeli presaditev matičnih celic.

Medtem so se pojavile tudi različne terapije za zdravljenje avtoimunskih bolezni, ki jih ne štejemo med tradicionalne ”presaditve matičnih celic”. Standardi postopek poteka tako, da bolniki najprej prejmejo kemoterapijo, s katero oslabijo oz. uničijo imunski sistem, nato bolnik prejme presadek matičnih celic, ki pomagajo izgraditi nov imunski sistem.
Danes večina bolnikov v kliničnih študijah, ki uporabljajo celično zdravljenje za zdravljenje avtoimunskih bolezni prejme presadek mezenhimskih matičnih celic (MSC).

Nov pristop k zdravljenju bolnikov MS so predstavili tudi v klinični študiji na Tisch MS Research Center v New Yorku (NCT01933802). V študiji, ki jo je vodil dr. Saud A. Sadiq, so uprabili avtologne MSC iz bolnikovega kostnega mozga, ki jih v laboratoriju ”zmanipulirajo” da se spremenijo v živčne matične celice. V tem postopku bolniki ne prejemajo kemoterapije in odmerek matičnih celic prejmejo preko injekcije vsake 3 mesece. Čeprav je bila klinična študija namenjena oceni varnosti metode injekciranja matičnih celic so rezultati pokazali izboljšanje stanja pri 70% od 10 bolnikov.

Prehod na zdravljenje avtoimunskih bolezni iz KMC na MMC ponuja številne nove možnosti za bolnike. Na eni strani lahko otroci, če se kasneje v življenju pojavi katera avtoimunska bolezen uporabijo mezenhimske matične celice (MMC) iz lastnega popkovničnega tkiva ali krvotvorne matične celice(KMC)  iz popkovnične krvi.

Prihodnost terapij z matičnimi celicami za avtoimunske bolezni kot je MS daje veliko upanja. Raziskovalci upajo, da bo naslednje desetletje raziskav prineslo rezultate, ki bodo pomenili ustavitev in na koncu tudi ozdravitev MS.

Vir: http://parentsguidecordblood.org/en/news/stem-cell-therapies-autoimmune-diseases-such-multiple-sclerosis

MS Society v Veliki Britaniji je pripravila grafiko za bolnike, ki razmišljajo o presaditvi avtolognih matičnih celic. Ti opozarjajo, da morajo bolniki z MS pretehtati možne koristi presaditve matičnih celic ter tveganja, še posebej v primerjavi z drugimi možnostmi zdravljenja MS. Klinične študije še zmeraj poskušajo dognati, kateri bolniki z MS so najbolj primerni za presaditev matičnih celic.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close