Kaj so matične celice in kako je mogoče obnoviti hrustanec?

anonimni uporabnik, 09. november 2017
Ostalo

Z novimi regenerativnimi metodami in matičnimi celicami je zdaj mogoče uspešno ozdraviti ortopedske bolezni ali poškodbe.

Ortopedska ekipa Poliklinike Ribnjak z večletnimi bogatimi izkušnjami z zdravljenjem z biološkimi metodami vam predstavlja REVOLUCIONARNE INOVATIVNE METODE zdravljenja bolezni sklepnega hrustanca v kolkih, kolenih in gležnjih. Akutne in kronične poškodbe tetiv v ramenih, pesteh, stopalih, Ahilove tetive, velikih mišic v telesu in ligamentov je zdaj mogoče uspešno ozdraviti z novimi regenerativnimi metodami v Polikliniki Ribnjak. Cilj našega naprednega zdravljenja je čim hitrejše in kakovostnejše okrevanje z namenom vrnitve k opravljanju vsakodnevnih aktivnosti.

Matične celice

Matične celice so svetovni trend na področju regeneracije poškodovanih sklepov, tetiv, ligamentov. Zdravljenje z matičnimi celicami vključuje uporabo formule, pri čemer se pacientovo lastno maščobno tkivo obdela in prečisti ter nato prenese na področja, na katerih želimo regenerirati ali popraviti poškodovano tkivo. S tem postopkom pridobimo posebne maščobne celice, ki lahko postanejo katera koli vrsta tkiva, kostno ali mišično, tetiva ali ligament, z zmanjšanjem vnetnih procesov v telesu. Glavna prednost te tehnike je minimalna invazivnost in hitrost zdravljenja. Zaradi presaditve pacientovega lastnega tkiva ohranimo vso pacientovo tkivo. Postopek ne zahteva hospitalizacije, domov pa se lahko odpravite že po nekaj urah. Zahvaljujoč tej tehniki je celoten postopek mogoče izvesti v enem obisku Poliklinike Ribnjak.

Avtologna plazma

Avtologna kondicionirana plazma – ACP, metoda, ki danes predstavlja zlati standard na področju zdravljenja poškodovanih sklepov, mišic in tetiv. Uporaba avtologne plazme lahko pospeši postopek zdravljenja poškodb mehkih tkiv od dva- do celo trikrat! Zmanjšanje vnetnih procesov in bolečin v sklepih in mišicah s povečanjem prekrvavitve in dotokom lastnih faktorjev regeneracije zagotavlja kakovostno in hitrejše okrevanje. Celoten postopek je kratkotrajen; odvzame se majhna količina krvi, ki se nato centrifugira, dobljena plazma pa se pod nadzorom ultrazvoka aplicira na boleče mesto.

Kolagen

Je osnovna sestavina sklepnega hrustanca, kože in vezivnega tkiva. Kolagen sestavlja približno 30 % beljakovin v telesu. Ligamenti so druga vrsta vezivnega tkiva, ki pritrdi skupaj dve kosti in s tem drži skupaj sklepe. Tetive povezujejo mišice s kostmi. Vsa ta tkiva, kosti, ligamenti, tetive in same skeletne mišice so sestavljene iz beljakovine, imenovane kolagen. Poliklinika Ribnjak je edina na tem območju, ki ponuja regenerativne metode, ki vključujejo aplikacijo kolagena v predele sklepov v kolkih, gležnjih, kolenih in mehkih tkivih. Aplikacija spodbuja sintezo lastnega kolagena, kar privede do regeneracije sklepnega hrustanca.

Deformacija palca stopala – HALLUX VALGUS 

Hallux valgus ali izkrivljen nožni palec je estetska in funkcionalna deformacija palca stopala, če pride do napredovanja stanja, pa deformacijo spremljajo tudi spremembe kazalca na nogi.

Spremenjeni biomehanični odnosi v stopali povzročajo bolečine.

Zakaj nastane ta deformacija?

Razlogi so anatomske narave – zgradba našega stopala s spuščanjem stopalnih lokov. K nastanku deformacije znatno prispevajo tudi zunanji vplivi – nošenje ozke in neudobne obutve, visokih pet ipd.

Sčasoma se palec umakne zaradi moči mišic v položaj valgus tj. proti zunanji strani stopala. Nastane izbočenost ali, kot jo pacienti pogosto imenujejo, bula na notranji strani stopala na predelu baze palca. Pojavljajo se bolečine v stopalih, nošenje obutve postaja neudobno, obutev pa pretesna zaradi na novo nastalih sprememb.

Pogosto pride tudi do flexus deformacije kazalca, tj. opaznega nastajanja bul na kazalcu, na zgornji strani katerega se ustvari boleči klavus ali »kurje oko«.

Kirurške metode korekcije krivega palca stopala v naši ustanovi so skrajno neškodljive. Poleg klasičnega načina se uporabljajo tudi minimalno invazivne metode. Okrevanje je hitro in gibljivost stopala se hitro popravi. Brez imobilizacije z gipsom.

V Polikliniki Ribnjak so vam na voljo preverjene regenerativne metode, kot je uporaba avtologne kondicionirane plazme, ki uspešno odpravijo pooperativne brazgotine.

Zdravljenje Ahilove tetive z matičnimi celicami

Ahilova tetiva je najmočnejša tetiva v človeškem telesu. Predstavlja konec mišic na zadnji strani goleni.

Tetiva se razteza do sredine goleni, kjer prehaja v mišico. Njena funkcija je predvsem nadzor premikov stopala.

Boleča stanja Ahilove tetive so posledica akutnih in kroničnih poškodb in so pogosta pri profesionalnih, pa tudi rekreativnih športnikih.

Ahilova tetiva se lahko povsem pretrga kot posledica akutnega dogodka – udarca, napačnega premika ipd., pa tudi zaradi preobremenitve tetive. V takšnem primeru govorimo o dolgotrajnem sindromu preobremenitve.

Funkcionalna rehabilitacija se odvija po algoritmu, iz katerega je razvidno okrevanje, in omogoča nadaljevanje delovnih in športnih aktivnosti. Na podlagi pozitivnih izkušenj naše ekipe uporaba avtologne kondicionirane plazme in MATIČNIH CELIC resnično omogoča hitrejše in kakovostno okrevanje. Prav tako velja, da se te metode biološkega zdravljenja uspešno izvajajo ob simultani rehabilitaciji oziroma fizioterapevtskih postopkih po najnovejših standardih.

Pest

Roka je poleg stopal najbolj zapleten organ mišično-sklepnega sistema. Okostje roke lahko razdelimo na tri dele: karpus (sklep), metakarpus (dlan) in falange (členki prstov).

V predelu roke se nahajajo številni končiči za dotik, bolečine in temperaturo. Roka je čutilno in mehansko orodje.

Premike rok nadzirajo mišice na podlahtnici (zunanje mišice) ter mišice v sami roki.

Fizioterapija BREZPLAČNO

pri vsaki ortopedski operaciji, opravljeni na Polikliniki Ribnjak, vam brezplačno ponudimo dva fizioterapevtska tretmaja v sklopu dogovorjenega programa fizioterapije in okrevanja po operaciji.

Karpalni kanali

Navedeni sindrom nastane zaradi pritiska okoliških struktur na osrednji živec na predelu korena pesti.

Karpalni kanal sestavlja osem drobnih kosti sklepa roke s spodnje strani, zgornjo stran pa zapira čvrsto vezivno tkivo oziroma ligamentna struktura. Skozi ta tunel, iz podlahtnice v pest, vstopa živec medianus, pa tudi tetive mišic, ki premikajo prste. Tetive so obdane s tanko sinovialno ovojnico.

Prvenstveno povečana uporaba sklepa pesti oziroma preobremenitev tetiv v karpalnem kanalu (npr. prekomerno delo na tipkovnici, pogost pa je tudi pri ročnih delavcih, kirurgih, fizioterapevtih, maserjih itd.) pospešeno prispeva k nastanku sindroma karpalnega kanala.

Pri sindromu karpalnega kanala se simptomi običajno začnejo razvijati kot prehodno mravljinčenje v prstih ponoči ali zjutraj, pozneje pa je prisotno cel dan. Mravljinci v prvih treh prstih, otekanje prstov (posebej palca) in pesti, manjša gibljivost, pozneje pa tudi bolečine in šibkejše mišice so znaki sindroma zapestnega kanala.

Če fizioterapija ni uspešna, je edina rešitev operativni poseg dekompresije oziroma osvoboditev živcev.

V Polikliniki Ribnjak poseg izvajamo ambulantno, hitro in učinkovito, izvede pa ga naša ekipa specialistov za ortopedijo. Celovita skrb vključuje tudi redne kontrole po operaciji in vse posvete, povezane s posegom.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close