Ne počutite se nelagodno, zaradi svojega nasmeha

anonimni uporabnik, 04. oktober 2017
Ostalo

Zobni vsadek je prava rešitev za vas, če vam izguba zoba povzroča nelagodje. V Medicinskem centru Rotim poskrbijo za vas!

Vam izguba zoba povzroča nelagodje? Bi izgubljen zob radi nadomestili brez brušenja sosednjih zob? Potem je zobni vsadek prava rešitev za vas!

Kaj morate vedeti PRED VGRADNJO ZOBNEGA VSADKA?

Pred vgradnjo vsadka morate vedeti, ali je vgradnja za vas sploh primerna. Narediti je treba digitalni ortopantomografski posnetek (digitalni ortopan) ali tridimenzionalni CT-posnetek, s katerim se ocenita kakovost in količina kosti.

Nato je na vrsti posvet z oralnim kirurgom, ki bo vgradil vsadek. Oralni kirurg bo analiziral posnetek in pregledal vašo ustno votlino, vi pa mu lahko zastavite vsa vprašanja, ki jih imate glede vgradnje, in z njim razjasnite vse nejasnosti. Pojasnil vam bo, ali so poleg vgradnje potrebni še drugi postopki, kot je dviganje sinusov ali dodajanje umetne kosti. Med pregledom stomatologu ali kirurgu zaupajte morebitne bolezni, tablete, ki jih jemljete, ali alergije, ki jih imate, da bi lahko postopek kar najbolje prilagodil vašemu stanju. Kirurg vam lahko po potrebi priporoči profilaktično jemanje antibiotikov. Dogovorili se boste za termin vgradnje in dobili vse napotke o tem, kako bo ta dan potekal.

Kako je videti sam postopek na DAN VGRADNJE ZOBNEGA VSADKA?

Na dan vgradnje se dobro naspite in odpočijte. Pred prihodom se najejte, da ne boste občutili slabosti. Vgradnja vsadka se izvaja pod lokalno anestezijo in je popolnoma neboleča. Anestezija je enaka kot tista, ko vam zobozdravnik popravlja zob. Na izbrano mesto se vgradi vsadek, dlesen pa se zašije. Vsadek se nato po približno treh mesecih (oziroma po šestih, če tako oceni oralni kirurg) zraste s kostjo. Po posegu se za zmanjšanje morebitnih bolečin in oteklin priporoča jemanje protibolečinskih tablet in zunanje hlajenje mesta vgradnje. Dogovorili se boste za odstranitev šivov in kontrolo rane ter prejeli napotke za vzdrževanje higiene ustne votline.

Kaj lahko pričakujete PO VGRADNJI ZOBNEGA VSADKA?

Po vgradnji so bolečine in otekline običajne, prva dva do tri dni pa lahko pride tudi do rahle krvavitve. Najpomembneje je, da upoštevate napotke o oralni higieni ustne votline. Na dan posega ne izpirajte ust, naslednji dan pa jih lahko že začnete počasi izpirati z vodo za izpiranje. Druge zobe umivajte kot po navadi, vzdržujte pa tudi higieno šivov.

Prvih 24 ur se poskušajte izogibati vroči hrani in napitkom ter hrani, ki bi se lahko zadržala v rani. Po tem lahko jeste enako kot prej.

Pet dni po vgradnji nikakor ne smete kaditi, kajenje pa odsvetujemo tudi do en mesec po posegu. Kajenje zmanjša možnost celjenja rane in lahko privede do nepotrebnih zapletov. Po sedmih do desetih dneh se odstranijo šivi in kontrolira rana. V naslednjih treh mesecih se bo vsadek zrasel s kostjo, vaša najpomembnejša naloga pa je vzdrževanje dobre higiene.

Po treh mesecih pridete v ambulanto, kjer vsadek odpremo. Pod lokalno anestezijo opravimo majhen rez, s katerim ugotovimo površino vsadka, v njega pa pritrdimo majhen okrogel nastavek, ki oblikuje dlesen za položaj krone ali mostička. Po dveh do treh tednih, ko se dlesen prilagodi, se vrnete, da vam vzamemo odtis za izdelavo krone ali mostička. Na pritrditev slednjega običajno pridete čez sedem dni, domov pa se vrnete z novim zobom! Če je vaš novi zob izdelan iz drugačnega materiala, kot so vaši naravni zobje, morate vzdrževati odlično higieno.

Umivajte ga kot druge zobe, ohranjajte pa tudi higieno medzobnih prostorov. Za vsadke in protetične nadomestke nasploh se ne priporoča čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko, temveč z medzobnimi ščetkami. Poleg tega lahko uporabljate tudi zobno prho, ki jo pacientom vedno toplo priporočamo.

Na vgrajene vsadke vam podarimo DOŽIVLJENJSKO GARANCIJO, če vsaj enkrat na leto pridete na redno kontrolo in čiščenje!
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 14:46
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close