Jesen in zima sta pravi čas za odstranjevanje kapilar

anonimni uporabnik, 05. oktober 2017
Ostalo

To so majhne in tanke vene tik pod površino kože. Opazite jih lahko kot skupek žilic, ki se širijo iz temnega žarišča …

Hladnješi meseci so pravi čas za odstranjevanje pajkastih žilic (kapilar).

To so majhne in tanke vene tik pod površino kože. Opazite jih lahko kot skupek žilic, ki se širijo iz temnega žarišča na koži, se vejasto prepletajo ali potekajo kot tanke ločene črte rdeče, vijolične ali modre barve. Najbolj so vidne na nogah in obrazu, prekrivajo pa lahko večje ali manjše površine kože. Pajkaste žilice ne bolijo, so bolj estetska nadloga. Ne smemo jih zamenjevati z varikoznimi venami, ki so večje, debelejše, globlje pod kožo ter so lahko boleče.

Kako in zakaj nastanejo?

Vene v spodnjih okončinah potiskajo s hranilnimi snovmi osiromašeno kri proti srcu in imajo enosmerne zaklopke, ki preprečujejo zatekanje krvi nazaj in njeno zbiranje. Če postanejo zaklopke šibke, se v venah začne nabirati kri in drobne žilice lahko počijo.

Razlogov za nastanek pajkastih žilic je veliko: dedna nagnjenost, poklicna obremenitev s pretežno stoječim ali sedečim načinom dela, hormonske spremembe, debelost, poročali pa so tudi o nastanku pajkastih žilic zaradi poškodbe kože in izpostavljenosti UV-žarkom.

Kako jih odpravimo?

Zelo učinkovita je laserska metoda odstranjevanja kapilar.

Pred in po laserskem posegu

O posegu

Laserska metoda odstranjevanja žilnih sprememb je popolnoma ne invazivni poseg, z najmanj bolečin (občutek zbadanja). Hladilni sistem preprečuje bolečino med posegom in hkrati ščiti zgornjo plast kože pred morebitnimi poškodbami. Laserski žarek vpliva le na pigment (hemoglobin), ki ga vsebujejo žilne spremembe in pri tem ne poškoduje povrhnjice in drugih struktur v podkožju.

Spremembe je mogoče opaziti že takoj po posegu, vendar je treba na končni rezultat počakati štiri do pet tednov. Pri tem se svetuje negovanje kože na obravnavanem področju, izogibanje soncu in uporaba zaščitnega faktorja.

Po posegu

Takoj po postopku se okoli obravnavane površine pojavi rdečica in oteklina. Oteklina in rdečina največkrat še isti dan izzvenita. Na obsežnejših področjih se lahko pojavijo manjši hematomi (črnice), ki pa zahtevajo malo daljše okrevanje, vendar tudi to ob pravilni negi izgine.

Pred in po laserskem odstranjevanju kapilar na obrazu

Število postopkov je odvisno od značilnosti žilnih sprememb, npr. globine, obsega, vrste in barve. Vendar je postopek izjemno učinkovit, saj sta v 70 odstotkih velikokrat potrebna le en do dva posega. Le v primeru obsežnejših področij je treba postopek večkrat ponoviti, da ne bi prišlo do trajnejših poškodb.

Kaj lahko storite sami  za preprečitev nastajanja krčnih žil?

Gibanje je odličen način pospeševanja prekrvavitve. Pazite tudi na telesno težo in prehrano (uživajte čim manj slane hrane, ki povzroča dodatno zastajanje vode v tkivih in otekanje).

Oblačila, ki so oprijeta v nogah in pasu, slabijo prekrvavitev. Izogibajte se visokim petam. Ko ležite, imejte noge privzdignjene nekoliko višje,kot leži srce, izogibajte se daljšemu sedenju ali stanju (na vsakih 30 minut vstanite in naredite nekaj vaj za noge). Ko sedite, ne imejte prekrižanih nog. Izogibajte se vročim kopelim in savnanju.

Priporočljiva je tudi ročna limfna drenaža, ki preprečuje otekanje okončin in pospešuje limfno odtekanje.

Več informacij o posegu najdete na spletni strani Fabjan, estetska kirurgija.
Če želite izvedeti še več ali se naročiti na poseg, lahko pišete na naslov [email protected] ali jih pokličete na 041 630 687.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close