Javna tribuna: Odkrito o HPV in cepljenju s prof. dr. Špelo Smrkolj, dr. med.

anonimni uporabnik, 26. september 2017
Ostalo

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Pridružite se nam v javni tribuni, 25.9. ob 11.00h.

Humani papilomavirusi (HPV) so virusi, ki lahko povzročajo predrakave spremembe, raka materničnega vratu, lahko tudi bradavice na različnih delih telesa (kondilome) in papilome grla. Obstaja več kot 100 vrst humanih papilomavirusov (HPV), s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji, kot tudi drugje po svetu. Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. Večina okužb s HPV sicer ne povzroča raka, vseeno pa so HPV virusi glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let.

V večini primerov imunski sistem vašega telesa premaga okužbo s HPV, preden ustvari bradavice. Pred okužbo in sevi genitalnega HPV, ki večinoma povzročijo bradavice na spolovilih ali raka materničnega vratu, se je mogoče dodatno zaščititi s cepljenjem. Cepljenje s cepivom za preprečevanje okužbe je namenjeno uporabi že od 9. leta starosti dalje.

Vabimo vas, da se nam pridružite v sredo, 27. 09. 2017, ob 11.00 uri, ko bo na forumu Starševski čvek na vprašanja odgovarjala prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva.

Tema pogovora javne tribune o HPV bo:

  • splošno o HPV,
  • simptomi bolezni,
  • prepoznavanje bolezni,
  • vzroki,
  • dejavniki tveganja,
  • zaščita pred okužbo HPV,
  • cepljenje proti HPV,
  • kam in kdaj po pomoč,
  • o zdravljenju …

V javni tribuni lahko postavite konkretno vprašanje o bolezni in kar vas zanima. Vabljeni, da delite svoje izkušnje. Pogovor bo odprt dan pred javno tribuno.

Pridružite se nam!

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
17.07.2024 ob 06:41
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close