Ustavite čas v komori za lebdenje

anonimni uporabnik, 06. oktober 2017
Ostalo
Timeless komora za lebdenje

Komora za lebdenje ponuja mešanico vsega, predvsem pa zanimiv občutek, da eno uro doživiš, kot da bi minilo pol ure …

Verjetno vsak človek kdaj sanja, kako bi bilo, če bi lahko letel, kako bi bilo, če ne bi občutil telesa in da bi uspel utišati svoje misli. Komora za lebdenje ponuja mešanico vsega tega, predvsem pa ponuja zanimiv občutek, da eno uro doživiš, kot da bi minilo pol ure, spočiješ pa se kar za tri ure.

Kaj je komora za lebdenje?

Komora za lebdenje je kot majhen pokrit bazen ali velika kopalna kad, neke vrste školjka s toplo vodo, nasičeno z epsomovo soljo, ki zaradi gostote raztopine daje podoben občutek kot mrtvo morja. V njej se počutimo lahkotni. V komori je pritajena svetloba, ali pa je celo ni, ni zvoka, gravitacije in motenj iz okolice, zato se človek sreča s samim sabo.

Voda je segreta na temperaturo kože ob sprostitvi (34,5 °C), kar je toliko, da ni ne toplo ne mrzlo in človek v takem okolju ne razlikuje med deli telesa, ki so v stiku z vodo in tistimi, ki niso. Zato naši možgani to zaznavajo, kot da lebdimo v zraku in se lahko vsaka mišica v telesu popolnoma sprosti, kar je v današnjem napetem tempu življenja redko, da se celoten sistem sprosti napetosti.

komora za lebdenje

Učinki komore za lebdenje

​Poleg prijetnega občutka in sprostitve, ki jo lahko zazna vsak, z obiskom komore uravnamo krvni pritisk, upočasnimo srčni utrip, zmanjšamo porabo kisika, znižamo raven krvnega mlečnega sladkorja in zmanjšamo mišično napetost, povečamo nastajanje alfa in theta valov v možganih ter dosežemo sinhrone in simetrične ritme po vsej možganski skorji, izboljšamo prekrvavitev v okončinah in želodčno-črevesnem sistemu, zmanjšamo ravni adrenalina, noradrenalina, ACTH in kortizona. Vsi ti učinki so tudi znanstveno dokazani, pri čemer se adrenalnosimpatične aktivnosti se ohrani še več dni po lebdenju.

Komu priporočajo komoro za lebdenje

Komora se uporablja za sprostitev, odpravo stresa, lajšanja bolečin, pomoč pri poškodbah, zato jo imajo še posebno radi poslovneži, nosečnice, športniki in ljudje, ki imajo različne težave, kot so pogoste migrene, bolečine v hrbtu, sklepih … Lebdenje namreč vpliva na sproščanje endorfinov, ki učinkovito zmanjšujejo bolečine.

Pozitivne učinke komore pojasni vodja centra, Santina Pajić:

“V današnjem tempu življenja je lebdenje lahko čudovito sredstvo za uporabo ali kot pomoč na različnih področjih. Lahko se uporablja za sprostitev, odpravo stresa, lajšanja bolečin, pomoč pri poškodbah, osebno in duhovno raziskovanje. Zato jo imajo še posebno radi tisti, ki so preveč obremenjeni, pod stresom, ljudje s poškodbami ali bolečinami (pogoste migrene, bolečine v hrbtu, sklepih,..). Lebdenje namreč vpliva na sproščanje endorfinov, ki učinkovito zmanjšujejo bolečine, povečujejo občutek sreče in zadovoljstva.”

Največ o učinkih komore povedo tisti, ki smo komoro sami obiskali.

Katja Štingl, samostojna novinarka in PRovka pove:

»Redki so trenutki, ko si človek lahko privošči čisti odklop, mir, tišino in poglobitev vase. Po lebdenju se počutim kot prerojena  – umirjena in napolnjena z energijo. Prav posebno doživetje je bilo lebdenje v času nosečnosti, saj mi je pomagalo, da sem se popolnoma sprostila in se povezala s svojim otrokom, ga začutila, poleg tega pa je ugodno vplivalo tudi na napetosti, ki v tem času nastanejo zaradi telesnih sprememb. V tem norem ritmu življenja se je potrebno ustaviti, narediti nekaj zase, pustiti mislim, da odplavajo daleč stran.«

komora za lebdenje - sol

Andreja Verovšek, vodja projektov:

»Komoro za lebdenje sem obiskala na priporočilo prijateljice, ki jo uporablja za sprostitev, po tem, ko sem ji potožila zaradi bolečin, ki sem jih imela po vnetju živca in zaradi katerih roke nisem mogla premikati že 14 dni. V komori me je predvsem navdušil občutek, da se je, do tistega trenutka skoraj paralizirana roka, lahko premikala in da nisem občutila nobene bolečine. Kljub temu, da sem večino teh dni zaradi močnih proti bolečinskih tablet prespala, sem po prihodu v komoro hitro tonila v sen in se v tisti uri spočila mnogo bolje kot po celi noči spanja.«

»Za lebdenje sem se odločil, ko sem po internetu zbral veliko informacij o njegovih pozitivnih učinkih. Poskusil sem in sem ugotovil, da mi pomaga k boljši regeneraciji in sproščanju. Lebdenje je tako postalo del mojega športnega življenja, posebno po napornih treningih in potovanjih. Vedno znova komaj čakam novo seanso,«

o svoji izkušnji pove Boštjan Nachbar, košarkar.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close