Kdaj je otrok lahko sam doma?

anonimni uporabnik, 08. september 2017
Ostalo

Kaj vam lahko pomaga pri presoji, ali je otrok dovolj star in zrel, da je lahko sam doma ali da lahko gre sam iz šole?

Se vam ob vprašanju iz naslova pred očmi vrtijo prizori iz znanega filma »Sam doma«? No, tam se je otrok kar dobro znašel …

Za strokovni nasvet, kdaj otroka v realnosti lahko pustite samega, smo prosili specialnega pedagoga Marka Juhanta, za starševske izkušnje pa mamo Tino Deu in očeta Andraža Zorka.

Vsi trije ugotavljajo, da starost otroka ni odločilna pri presoji, ali je otrok zrel, da ostane sam doma.

»Nekateri starši si otroka še v 7. razredu ne upajo pustiti samega niti za 3 ure. In so otroci, ki v 3. razredu to zmorejo brez kakšnih koli težav,« ugotavlja Marko Juhant.

Strokovnjak in starša ugotavljajo, da starost ni merilo za otrokovo zrelost.

Andraž Zorko je otroka prvič pustil samega doma pri desetih letih in pol, ko je zaznal, da se vede dovolj samostojno in odgovorno. Še najbolj je bil zadržan do otrokove samostojne uporabe štedilnika. Sam je namreč imel slabo izkušnjo iz otroštva, ko je na električnem štedilniku prižgal napačno ploščo, na kateri je stala ponev z oljem in se vnela.

Otroci Tine Deu so sami ostali doma pri različnih starostih. Vsi trije pa so bili skupaj prvič sami doma, ko je bil najstarejši star 10 let in najmlajši 4.

»Svoje sinove že ves čas navajam na samostojnost, zato se je ta korak zgodil precej spontano. Nikoli tudi nismo imeli težav s tem, da bi jih bilo strah, če so sami.« pravi mama treh mladoletnih otrok Tina Deu.

Kaj vam lahko pomaga pri presoji, ali je otrok lahko sam doma ali da lahko gre sam iz šole?

Nasvete si preberite v nadaljevanju članka na strani Vse bo v redu, kot tudi o tem, da se je z otokom dobro dogovoriti, kaj bo delal, ne le česa ne sme. >>

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
17.07.2024 ob 04:35
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close