Kaj nam pove zaščitni faktor v izdelkih za sončenje?

Večina sredstev za sončenje z zaščitnim faktorjem 15 ali več je učinkovitih pred UVB-žarki. SPF ali zaščitni faktor je

Ponudba izdelkov za sončenje je velika, zato je težko izbrati pravega.

Zaščitni izdelki vsebujejo več sestavin, ki pomagajo preprečevati, da bi UV-žarki poškodovali kožo.

Poznamo dve vrsti UV-žarkov: UVA- in UVB-žarki, ki poškodujejo kožo, povzročijo prezgodnje staranje in povečujejo tveganje za nastanek kožnega raka.

UVB-žarki so glavni krivec za sončne opekline, medtem ko UVA-žarki, ki prodrejo globlje skozi kožo, povzročajo gube, navidezno usnjato, povešeno kožo in pigmentne madeže. Kreme se razlikujejo glede na sposobnost zaščite pred UVA- in UVB-žarki.

Večina sredstev za sončenje z zaščitnim faktorjem 15 ali več je učinkovitih pred UVB-žarki. SPF ali zaščitni faktor je merilo sposobnosti za zaščito pred soncem, da bi se preprečile poškodbe pred UVB-žarki. Deluje tako: če traja 20 minut, da nezaščitena koža postane rdeča, z uporabo kreme s SPF 15 teoretično preprečite pordelost za približno 5 ur.

Če se izrazimo še v odstotkih: SPF15 zadrži približno 93 % vseh prejetih UVB-žarkov, SPF30 97 odstotkov, SPF50 pa zadrži 98 odstotkov. Morda se zdijo razlike zanemarljive, toda če ste zelo svetle polti ali imate v družini zgodovino kožnega raka, bodo ti odstotki naredili veliko razliko. Kot vidite, izdelki za sončenje ne blokirajo vseh UV-žarkov.

Izdelka, ki, ki bi bil učinkovit več kot dve uri, brez ponovnega nanosa, ni. Rdečica je posledica sevanja UVB-žarkov in ne pove, kakšno škodo so povzročili UVA-žarki.

Kdo naj bi uporabljal zaščitno kremo?

Vsak, starejši od šestih mesecev, naj bi uporabljal zaščito pred soncem vsak dan. Tudi tisti, ki delajo v zaprtih prostorih, so izpostavljeni ultravijoličnemu sevanju za kratek čas, čez dan, še posebej, če delajo v bližini okna, ki običajno izločijo UVB-žarke, ne pa UVA-žarkov.

Otrok, mlajših od šestih mesecev, ne bi smeli izpostavljati soncu, saj je njihova koža zelo občutljiva na kemične sestavine v zaščitnih kremah kot tudi na sončne žarke. Najboljši načini za zaščito otroške kože pred soncem so zaščitna oblačila in senca.

Katero vrsto zaščitnega izdelka naj bi uporabljali?

Odgovor je odvisen od tega, koliko sončenja predvidevate. Priporočljivo pa je uporabljati izdelke širokega spektra, ki ponujajo zaščito pred UVA- in UVB-žarki.

Veliko losjonov po britju že vsebuje zaščito pred soncem (po navadi SPF15 ali več), kar je dovolj za vsakodnevne dejavnosti, ko preživite na soncu le nekaj minut. Če opravljate delovne in športne dejavnosti na prostem, uporabite močnejše, vodoodporne izdelke, namenjene za preživljanje časa na plaži, saj se obdržijo na koži dlje časa. »Vodoodporni« in »zelo vodoodporni« izdelki so odlični za vroče dni ali športne dejavnosti na prostem, saj je manj verjetnosti, da vam med potenjem izdelke zaide v oči.

UV-filtri so kemične snovi, ki zagotavljajo zaščito kože. Ne glede na to, ali so organski ali fizikalni, pa kožo obremenjujejo.

Koliko zaščitnega sredstva naj bi uporabili za enkraten nanos in kako pogosto naj bi ga nanašali?

Izdelek nanesete 30 minut pred sončenjem in nanos ponovite vsaki dve uri ter po vsakem kopanju ali, če se zelo potite. Priporočena količina izdelka je dve dolžini prsta za vsak del telesa.

Tudi, ko je oblačno, je priporočljivo, da uporabljate izdelke z zaščitnim faktorjem, saj do 40 odstotkov UV-žarkov doseže zemljo tudi, ko je oblačno.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close