Vsaka nosečnica lahko da svojemu otroku več kot samo lepe oči

anonimni uporabnik, 08. april 2017
Ostalo

Skrb za otroka, njegovo prihodnost, rast in razvoj se začne že z nosečnostjo, zato poskrbite za zdravje malega čudežka.

Skrb za otroka in njegovo prihodnost se začne že z nosečnostjo. Potrebno poskrbeti za vse gradnike, ki jih dojenček potrebuje za svojo rast in razvoj. Nekateri izmed njih so še posebej pomembni: folati, vitamin D in jod. Poznate njihov pomen ter koliko jih vaš otroček potrebuje?

Verjetno vam je poznano sladko ugibanje o tem, kakšen bo vaš otročiček. Bo podedoval vaš nasmešek, mogoče način, kako se smejite? Ali pa bo imel vašo čudovito barvo oči?

No, na koncu se vse strinjamo, da je pomembno le, da bo naš mali čudež zdrav. Morda veste, da za njegovo zdravje niso odgovorne le podedovane lastnosti, temveč tudi vaš način življenja med nosečnostjo?

Zdravju malega bitjeca boste pripomogli s svojo zdravo telesno težo, z izogibanjem kajenju in stresu ter z ustrezno prehrano. Hranila, ki so med nosečnostjo še posebej pomembna, so folati, vitamin D in jod. Seveda ob tem ne gre zanemariti vloge ostalih vitaminov, mineralov in omega-3 maščobnih kislin.

Med vsemi hranili, ki jih bodoča mamica potrebuje, so daleč najbolj poznani folati. Njihovo pomanjkanje ima namreč lahko resne posledice: napake nevralne cevi in urogenitalnega trakta ter prirojene srčne napake. Odpravljanje teh napak zahteva komplicirane in tvegane operativne posege, zato je preventiva še kako na mestu. Priporočila navajajo, da je minimalni vnos folatov vsaj 400 µg dnevno.1

Folati se nahajajo predvsem v zeleni, listnati zelenjavi. Njihova »sestra dvojčica«, folna kislina, je sinteznega izvora. Oboji, tako folati kot folna kislina, ne predstavljajo aktivne oblike. Telo presnavlja neaktivno obliko v aktivno, ki je nato udeležena v številnih bioloških procesih. Številne študije2 so pokazale, da ima približno 50% žensk genski polimorfizem, ki zmanjša presnovo folatov oz. folne kisline.

Za zagotavljanje zadostne ravni folatov se zato priporoča jemanje aktivne oblike folne kisline – Metafolin®. Takšno obliko lahko izkoristijo vse nosečnice, tudi tiste z genskim polimorfizmom. Uživanje Metafolin®-a ima še dodatno prednost: z njegovim jemanjem dosežejo rdeče krvne celice optimalni nivo folatov veliko hitreje.3 Večina okvar se pojavi kmalu po zanositvi, zato ima Metafolin® še toliko večjo preventivno moč.

Vitamin D je nosečnicam precej manj poznan kot folati. Slovenska raziskava4 iz leta 2013-2014 je pokazala, da je imela zadostno raven vitamina D zgolj četrtina štajerskih novorojenčkov. Podatek je zaskrbljujoč, če vemo, da ima vitamin D izjemen vpliv na mineralno kostno gostoto, na presek dolgih kosti ter porodno težo. Prav tako vpliva na razvoj preeklapsije (težko obvladljiv visok krvni tlak v nosečnosti) in sladkorne bolezni pri bodoči mamici.

Večina povezuje vitamin D s soncem, vendar je pridobivanje vitamina D po tej poti dvorezen meč. Na eni strani se je potrebno ubraniti nevarnih učinkov sevanja, na drugi pa nas zaradi prekomerne zaščite doseže premalo sončnih žarkov. Sploh nosečnice naj se ne bi gibale na soncu, kadar UV indeks presega vrednost 3 (informacijo o trenutnem stanju UV indeksa najdete: http://www.meteovista.si/Evropa/Moe-sonca-Slovenija/150 ).

Človeško telo pridobiva vitamin D tudi s prehrano. Predvsem so z vitaminom D bogati mlečni izdelki, meso, ribe in jajca. Takšen način pa ne povzroča preglavic le vegankam oz. vegetarijankam, temveč tudi vsejedkam. Predstavljajte si: da bi pokrili 20µg dnevnega priporočila za vitamin D, bi morali pojesti kar 1,5 kg polnomastnega jogurta!

Jod, tako kot večina stvari v življenju, zahteva zmernost. Pomanjkanje joda lahko vodi v dojenčkov  zmanjšan intelektualni razvoj, kretenizem, nižjo porodno težo ali spontani splav.5 Po drugi strani predstavlja presežek joda tveganje za nastanek avtoimunske bolezni ščitnice.

Priporočen dnevni vnos joda znaša med 150 in 250 µg. V Sloveniji je dodajanje joda kuhinjski soli uradno predpisano, zato zaužijemo zadosti joda že z vsakdanjo prehrano. Nosečnice, ki uživajo jodirano sol, se dodajanje joda ne priporoča.

Na dodaten vnos joda pa morajo biti pozorne tiste nosečnice, ki se prehranjujejo z ne jodirano soljo (npr. himalajska sol) ali pa so presnojedke. V tem primeru je za zdrav otrokov razvoj potreben dodaten vnos joda.

Zakaj v tako pomembnem obdobju, kot je nosečnost, izbrati Femibion®?

  • Femibion® 1 vsebuje 400 µg aktivne oblike folatov – Metafolin® in 400 µg folne kisline
  • edini, ki pokrije dnevne potrebe po vitaminu D (20 µg)
  • Femibion® 1 in Femibion® 2: sestava se prilagodi spremenjenim potrebam tekom nosečnosti
  • na voljo z in brez joda
  • Femibion® 2 ima dodane omega-3 maščobne kisline (DHK), za zdrav razvoj otroških oči in možganov
  • Femibion® zagotavlja popolno hranilno preskrbo od načrtovanja nosečnosti in vse do konca dojenja.

1 Berry et al – New Engl J Med 1999

2 Kirke 2004, Kumar 2003, van der Put 2000, Rozen 2001, van Beynum 2006, Hobbs CA 2010, Behunova J 2010, Naushad SM 2010, Cleves MA 2011 …

3 Lamers et al – Am J Clin Nutr 2006

4 Dovnik A, et al. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2014; 181: 6-9

5 Zimmermann MB. Pediatr Perinat Epidemiol, 2012

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close