Ali posvetite dovolj skrbi za zdrava usta in zobe?

Zobozdravniški pregledi od rojstva dalje so najboljša naložba za ohranitev zob in zdravih ust do starosti.

Na svetu več kot 3,9 milijarde ljudi boleha za eno od ustnih bolezni, zato je pomembno osveščanje o skrbi za zdrava usta in zobe, saj je to eden glavnih pogojev za dobro telesno in psihično počutje. Svetovnemu dnevu »ustnega zdravja«, ki ga po vsem svetu praznujemo 20. marca, se letos pridružujejo tudi slovenski zobozdravniki s projektom, v katerem bodo prebivalcem ponudili brezplačen preventivni pregled ustne votline.

V mesecu maju bodo zobozdravniki opravljali brezplačne preventivne preglede ustne votline.

Letos je svetovni dan namenjen predvsem opozarjanju pacientov, da se zavejo pomena zdravih ust in zob ter osvojijo dobre higienske navade, ki jim bodo pomagale izogniti se mnogim težavam. Poleg skrbnega čiščenja zob so tudi redni zobozdravniški pregledi od rojstva dalje najboljša naložba za ohranitev zob in zdravih ust do starosti. Za zdrava in čista usta moramo skrbeti po vsaki jedi, vsak dan, vse življenje.

Sporočilo letošnje akcije je: “V skrbi za ustno zdravje vzemite v roke zobno ščetko!”

Slovenski zobozdravniki želijo ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki bo 20. marca 2017, sporočiti, da je ustno zdravje bistvenega pomena za splošno zdravje, temeljna človekova pravica in dolžnost. To je potrdila tudi deklaracija o nenalezljivih boleznih, ki so jo leta 2011 sprejeli v Organizaciji združenih narodov. Slabo ustno zdravje je pomemben dejavnik tveganja za razvoj bolezni, ki so vodilen globalni zdravstveni problem (diabetes, srčno-žilne bolezni, rak …).

Poleg skrbnega čiščenja zob so redni zobozdravniški pregledi od rojstva dalje najboljša naložba za ohranitev zob in zdravih ust do starosti.

Slovenski zobozdravniki bodo v skrbi za svoje paciente in pod okriljem Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC LJ in Centrom za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike nadaljevali projekt »Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje«. V projekt je že vključenih več kot 500 zobozdravnikov, ki bodo v mesecu maju opravili brezplačne preventivne preglede ustne votline, da bi odkrili morebitne zgodnje maligne spremembe.

V soboto, 18. marca 2017, bo 500 zobozdravnikov, ki so se prijavili v projekt, obnovilo in dopolnilo svoje znanje o raku ustne votline na seminarju Zobozdravnik vidi bolje. Zato lahko reši življenje.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,496
30.03.2024 ob 10:27
297,959
05.10.2024 ob 20:50
113,047
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close