Potrebujem za aparate garancijo ali zavarovanje?

Za varnost svojih stvari lahko poskrbite tako z zavarovanjem kot z garancijo, vendar pa so med njima pomembne razlike.

Pralni stroj se je pokvaril, prenosni računalnik je padel na tla, hladilnik ne dela zaradi indirektnega udara strele, poplava je med drugim uničila tudi pečico … Marsikaj gre doma lahko narobe. Za varnost svojih stvari lahko poskrbite tako z zavarovanjem kot z garancijo. Med njima so pomembne razlike, ki jih morate poznati, da se lahko ustrezno odločite.

Kaj je garancija?

V Obligacijskem zakoniku je zapisano, da vam prodajalec ob nakupu stroja, aparata oziroma stvari, ki sodijo v tako imenovano tehnično blago, izroči garancijski list.

Garancijski list je dokument, s katerim proizvajalec zagotavlja brezhibno delovanje stvari v določenem obdobju. To obdobje začne teči, ko stvar izroči kupcu.

Če stvar ne deluje brezhibno, lahko zahtevate od prodajalca oziroma od proizvajalca, da jo v primernem roku popravi. Če tega ne stori, lahko zahtevate, da vam namesto nje izroči nov brezplačen izdelek, ki deluje brezhibno.

Obenem imate pravico do povračila škode, ki vam je nastala, ker stvari niste mogli uporabljati. Povračilo vam pripada od trenutka, ko ste zahtevali popravilo ali zamenjavo, do njune izvršitve.

Garancija ni na voljo za vse izdelke, ki jih kupite. Kaj lahko naredite, če izdelek ne deluje, kot mora, pa zanj nimate garancije? Napake na kateremkoli kupljenem izdelku lahko uveljavljate iz naslova stvarne napake v skladu z določili Obligacijskega zakonika in Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot).

Zavarovanje vaših aparatov

Toda škode, ki jih povzročite sami ali vam jih povzročijo tretje osebe, na primer padec aparata ali udarec v aparat, niso krite ne z uveljavljanjem garancije ne z uveljavljanjem stvarne napake. Prav tako garancija ne krije škod zaradi naravnih nesreč oziroma naravnih nevarnosti kot tudi ne recimo požara zaradi vaše malomarnosti, ali požara, ki vam ga povzročijo tretje osebe.

V garancijo niso vključene niti okvare, ki jih na aparatih povzroči indirektni udar strele. Zato je vsekakor smiselno skleniti zavarovanje in tako urediti zaščito tudi za te nevarnosti.

Čeprav imajo aparati in stroji za določeno obdobje načeloma garancijo proizvajalca, to ne pomeni, da zavarovanja ne potrebujete.

Ali veste, katera zavarovanja krijejo škodo na aparatih? Preberite v nadaljevanju >>

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close