Majoneza?! Občasno brez slabe vesti

anonimni uporabnik, 09. marec 2017
Ostalo

Najboljšo majonezo si preprosto pripravimo kar sami, zato si jo lahko občasno privoščimo brez slabe vesti.

Med potrošniki velja majoneza za nezdravo živilo, ki ga je pametno črtati z jedilnika. Tokrat so na ZPS v okviru tržnega pregleda preverili sestavo 11 majonez blagovnih in trgovskih znamk ter pregledali njihov prehranski profil. Majoneza je resda energijsko bogato živilo, ki vsebuje veliko maščobe, a če jo uživamo v sklopu uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave ter prehranskih vlaknin, si jo lahko občasno privoščimo brez slabe vesti.

Najmanj 70 odstotkov maščobe

Pogled na seznam sestavin odkrije, da je majoneza po večini narejena iz olja. Kar 65 do 80 odstotkov majoneze sestavlja olje; najbolj pogosto je uporabljeno sončnično, ponekod pa sončnično olje nadomestijo z repičnim. Jajčni rumenjak in voda sta druga in tretja sestavina na seznamu. Sledijo še kis in gorčica ter začimbe.

»Kot majoneza ne more biti poimenovan kar vsak izdelek, saj Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi (UL RS, št. 79/09) točno določa standard, ki mu mora ustrezati izdelek, da je lahko opredeljen kot majoneza,«

je poudarila Nika Kremić iz ZPS in dodala:

»Izdelek se označi kot »majoneza« le, če vsebuje najmanj 70 % maščobe in najmanj 5 % jajčnega rumenjaka. Tem kriterijem med pregledanimi 11 vzorci nista ustrezala kar dva.«

Vse vsebujejo aditive ali arome

Majoneze, ki bi bila popolnoma brez aditivov in arom, niso našli, so pa med izdelki velike razlike – nekateri izdelki imajo dodano celo paleto aditivov, drugi pa le enega.

Nasvet ZPS: Naredimo si majonezo sami                           

Najboljšo majonezo pa si lahko enostavno pripravimo kar sami. Izberemo lahko olje, ki ima ugodnejšo maščobno-kislinsko sestavo, recimo repično. Oljčno olje za pripravo morda ni najprimernejše, ker je majoneza nekoliko trpkega oziroma ostrega okusa. Doma pripravljena majoneza pa bo seveda brez aditivov in arom.

Vse sestavine majoneze naj imajo sobno temperaturo. Majonezo pred uporabo dobro ohladimo. Doma pripravljeno majonezo hranimo v hladilniku in porabimo v nekaj dneh. Če imamo v hladilniku temperaturo do +4 °C, lahko majoneza zdrži tudi do enega tedna.

Recept 1

Potrebujemo: 1 celo jajce, 1 gram soli (zelo majhna kavna žlička), 5 mililitrov kisa (mala žlica) in 5 mililitrov limoninega soka, 10 mililitrov gorčice (2 mali žlici), 1deciliter sončničnega olja (velika žlica).

Priprava: sestavine po vrstnem redu (olje na koncu) stresemo v posodo, palični mešalnik vstavimo do dna posode in mešamo. Ko se majoneza gosti, lahko proti koncu palični mešalnik rahlo privzdignemo, a ne toliko, da bi v majonezo vnesli zrak. Če se nam zdi, da je majoneza preveč tekoča, počasi dodamo še žlico olja.

Recept 2

Potrebujemo: 2 sveža rumenjaka, 1 gram soli (zelo majhna kavna žlička), 5 mililitrov kisa (mala žlica) in 5 mililitrov limoninega soka, 10 mililitrov gorčice (2 mali žlici),  1 deciliter sončničnega olja (velika žlica).

Priprava: sestavine stepamo s stepalnikom pri najmanjši hitrosti (lahko tudi s paličnim mešalnikom). V posodo stresemo rumenjaka, sol in kis ali limono in gorčico, dobro stepemo in začnemo dodajati olje po kapljicah ali žličkah. Vsako žličko olja dobro vtepemo. Ko porabimo vsaj pol decilitra olja, pa ga lahko začnemo dodajati v majhnem curku.

Recept 3

Potrebujemo: 2 mehko kuhani jajci ohladimo v hladni vodi in odstranimo rumenjake, ki jim najprej dodamo 1 gram soli, 5 mililitrov kisa in 5 mililitrov limoninega soka ter 10 mililitrov gorčice. Sestavine dobro stepemo in začnemo zelo počasi dodajati olje. Dodamo toliko olja, kot želimo, da je majoneza gosta.

Za varno uporabo jajc!

Jajca (lupina in/ali vsebina) so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi (npr. salmonelami), zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je onesnaženo z njimi, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Jajc nikoli ne odlagamo na delovno površino. Pred uporabo preverimo, ali je jajce nepoškodovano in brez vidne umazanije. Pri trenju jajc smo pozorni, da notranjosti jajca ne onesnažimo z zunanjostjo. Jajčno lupino takoj odvržemo med organske odpadke in si temeljito umijemo roke.

Več o ugotovitvah najdete na www.zps.si ali v reviji ZPStest, 3/2017.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close