Pozdrav soncu z Martino Razinger

Kako bi se najraje zbujali vsak dan? S skokom v morje …

»Nisem ravno jutranji tip človeka, morda zaradi nizkega pritiska, morda zato, ker velikokrat svoje ure končujem pozno zvečer.

Ne glede na to, koliko sem prejšnji dan trenirala, si jutra brez razteznih vaj težko predstavljam. Enkrat so bolj intenzivne, drugič malo manj. Vse je odvisno od količine spanja, mojega počutja in misli. Občudujem ljudi, ki v zgodnjih jutranjih urah z razteznimi vajami prebudijo svoje telo, se povezujejo sami s seboj, z naravo in predvsem z jutranjo tišino, ki na telo deluje blagodejno.

Zato sem se odločila, da svoje individualne ure začnem zjutraj. Dovolim si, da začetek vadbe »Pozdrav soncu« naredim skupaj s stranko, nato je moja naloga, da popravljam in vodim uro do konca.

Verjetno ste že slišali in vsaj enkrat izvajali »Pozdrav soncu«. Jogisti mu posvečajo poseben pomen. Nekateri ga izvajajo na začetku ure, nekateri z njim zaključijo. Jaz se z njim poigravam skoraj pri vseh vadbah v različnih variacijah, odvisno od gibljivosti vadečega. Trudim se, da ne pretiravam z izvedbo, vendar vseeno dajem telesu vadečega izziv.

Ritem izvedbe gibanja in povezovanja elementov naj bo naše dihanje. Dihanje naj vodi izvedbo elementa ter s tem umiri naše misli in fokus. Glasba me umirja in sprošča. Njene vibracije začutim kot prelepo masažo svojih misli in energije. Rada imam jutra v tišini, ko ušesa ne posvečajo pozornosti zunanjemu svetu.

Raztezanje in telesna umirjenost ni nujno, da imata vedno točno definiran cilj. Velikokrat je dovolj, da umirimo svoj ritem, skušamo najti ravnovesje in začutiti življenjsko energijo. Velikokrat uporabim stavek: »Sedimo na prelepi vlak potovanja, ki nas vozi po svobodi svojih čustev.«

Včasih je dovolj, da se umirimo, počijemo in si vzamemo nekaj trenutkov zase, izberemo svoj prostor in si dovolimo začutiti telo, dihanje, energijo.

Želim si, da vsaka ženska, s katero vadim, odkrije svoj pristop do zavedanja lastnega telesa, skozi različna gibanja. Redna vadba krepi in razteza telo ter prebuja hrano za naše celice. Trudim se, da vadeče izvajajo vaje čim bolj pravilno, predvsem pa v skladu s svojimi telesnimi zmožnostmi.»

Prikaz vaj si lahko ogledate v videu.

https://www.youtube.com/watch?v=zFaEZQ0uktA

Več novic

New Report

Close