Ko sem se sprejela v celoti, sem se začela počutiti lepo

anonimni uporabnik, 22. februar 2017
GibanjeOstalo

Preoblikovanje telesa

Kolikokrat ste pomislili, da bi začeli z dieto? Dvakrat, trikrat letno? Katere vrste diet ste že vse poskusili? Brezglutensko, ločevalno, dieta po krvni skupini, Dukanova, … In še in še.

Zdravo žensko telo je tisto, v katerem se počutimo dobro. Predvsem je to telo, ki ga sprejmemo z vsemi napakami. Ženske učim, da naj začutijo svojo energijo. S tem bodo lažje sprejela svoja telesa.

Kdaj sem se sama začela počutiti lepo v svojem telesu? Ko sem se sprejela v celoti.

Spomnim se na svojo podobo po drugem porodu. Suha, vendar brez mišic. Dojenje se je najbolj poznalo na prsih in trebuhu. Kaj vse sem razmišljala o sebi?!? Po mnenje sem odšla tudi k priznanemu plastičnemu kirurgu. Gledal me je in vprašal, koliko otrok sem podojila.

»Kaj vraga me zdaj to sprašuje?« mi je bilo nerodno stati napol gola pred njim. » Dva.«, sem odgovorila. Rekel je le: «Bodite ponosni na svojo nalogo, na svoje prsi in na svoje telo. Moje mnenje je, da ste lepa ženska in «novih« prsi ne potrebujete.«

Hvaležna sem, da sem odkorakala ven. Zakaj? Zato, ker se zdaj lažje sprejemam točno takšna, kot sem. Vendar to ne pomeni, da za svoje počutje, zdravje in boljši videz ne garam. Naučila sem se, da je za način življenja in prehranjevanja bistvena rutina.

Pri hujšanju in preoblikovanju telesa je podobno. Bolj, ko hitro in brezglavo hujšamo, bolj izgubljamo mišice, ki jih z leti vedno bolj potrebujemo in bolj se nam po končanih dietah vračajo kilogrami. Po vsaki dieti je telo utrujeno in se vedno znova boji in ščiti pred novo, še bolj divjo dieto.

Res je, hrana ima velik pomen za naše telo. Veliko večji kot samo gibanje. Vendar hrana in gibanje morata živeti v neprestanem sodelovanju, kot najboljši prijateljici. Moj nasvet pri hrani je, da se izogibate predelanemu sladkorju in industrijsko predelani hrani. Jejte preprosto. Naši predniki so milijone let preživeli na 7 skupinah živil: zelenjava, sadje, oreščki, semena, meso, jajca in ribe. Sama dodajam še različna žita. Vsaka ženska naj uživa proso, ki odlično deluje na odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Svetujem tudi kvinojo, amarant, riž in ajdo.

Ne pozabite tudi na čas, kolikokrat in koliko časa uživamo določeni obrok. Vedno več raziskav dokazuje, da obrok uživamo počasi, da s tem začutimo resnični okus hrane.

Po hrani je na vrsti vadba. Žal ne obstaja vaja, ki vam bo pomagala preoblikovati točno določen del telesa. Na primer, če boste delali “trebušnjake”, boste imele manjši trebuh. S to vajo boste sicer krepili trup, vendar se maščoba na trebuhu ne bo zmanjšala.

Za preoblikovanje telesa potrebujemo dobro motivacijo. Vsi imamo radi, da je naš dom urejen in negovan. Naredimo enako s svojim telesom, ki je naš prvi in zelo pomemben dom.

Najraje imam vaje z lastno težo. Za dober rezultat ne potrebujemo še dodatnih uteži. Velik pripomoček je pravilno dihanje in pravilna izvedba vsake vaje. Ne obremenjujte se preveč z dihanjem, kdaj je vdih in kdaj je izdih. Skušajte si zapomniti, da izdih krči mišico in jo s tem krepi, vdih pa jo podaljšuje in s tem razteza.

Meni ljuba in učinkovita vaja, ki jo skušam umestiti skoraj v vsak trening je deska ali »plank«. Odlična statična in dihalna vaja za celo telo, od ramen do meč. Na fotografiji vam predstavljam 4 različne deske s časovno različico. Lahko jih kombinirate v drugačnem zaporedju in drugačni časovni različici. Za čiste začetnike predlagam, da desko držite 20 sekund in potem v enem tednu stopnjujete na 30 sekund. Nato vsakemu tednu dodajte novih 20 sekund.

Pravilna izvedba:

  • dlani ali komolci so vedno pod ramenskim obročem
  • v križu in bokih ne visimo
  • medenica v liniji telesa od glave do pete
  • dihajte enakomerno, vdih skozi nos in izdih skozi usta

Ne tekmujte sami s seboj. Pomembna je vztrajnost, ki bo v vaše življenje vnesla zdravo, aktivno rutino.

Več novic

New Report

Close