Travme odraslih otrok alkoholikov

anonimni uporabnik, 06. marec 2017
Ostalo

Odraščanje ob alkoholiku, v nepredvidljivem okolju, lahko posamezniku, če si ne poišče pomoči, pusti trajne posledice.

Če ste odraščali ob staršu s težavo z uporabo alkohola, ste verjetno upali, da bo vse v redu, ko boste odrasli ali ko se boste enkrat odselili. Kljub temu, da je od takrat morda minilo več let, mesecev ali zgolj nekaj dni, obstaja verjetnost, da stvari niso šle tako gladko kot ste si želeli. Odraščanje ob staršu alkoholiku lahko pri posamezniku ustvari težave in vprašanja, ki lahko trajajo celo življenje. Naj bodo to globoki in včasih popolnoma nerazumljivi čustveni boji ali naj gre za vašo lastno odvisnost, obstaja pomoč. In niste sami.

Pri nezdravljenih odraslih otrocih alkoholikov je eden od najbolj prepoznavnih znakov travme težava s samoregulacijo, dimenzioniranjem svojih čustev, razpoloženja in vedenja. Odigravanje svojega dela družinske bolezni lahko pomembno prispeva k razvoju zasvojenosti s hrano, delom ali spolnostjo, k težavam upravljanja z jezo, zlorabi drog in alkohola, obsesivnemu vedenju, depresiji in anksioznosti.

Težave v odnosih

Otrokom alkoholikov je z ljubeznijo pogosto težko ravnati. Eden od razlogov za to je lahko močna potreba po občutku nadzora. To je normalen odziv na nepredvidljivo okolje in odnose v katerih so odraščali. Trudijo se vzdrževati nadzor na vedenjskem in na čustvenem nivoju, tako pri sebi kakor pri drugih. Tega ne počnejo, ker bi želeli škodovati sebi ali drugim, temveč ker jih je strah, da bi se njihovo življenje poslabšalo, zato postanejo anksiozni, ko se znajdejo v situacijah omejenega nadzora.

Otrokom alkoholikov precej težav povzroča biti ranljiv in odprt v odnosih. Naučili so se, da ne morejo zaupati svojim staršem ali skrbnikom, da se resnično lahko zanesejo samo nase, a žal tudi to ne vedno in popolnoma.

Čustveni boji

Skrivajo svoja čustva, zlasti jezo in žalost. Težko čutijo in izražajo svoja čustva. Bojijo se vseh močnih čustev kakor tudi pozitivnih čustev, kot sta veselje in radost. Ta čustva so bila predolgo prepovedana, zdaj pa so nekaj tujega in strašljivega. Navajeni so bili, da veselje ne more ali ne sme trajati dolgo. Bolj domače in varneje je biti prestrašen in žalosten in s tem pripravljen ter imeti občutek nadzora.

Odrasli otroci alkoholikov pogosto trpijo za depresijo, anksioznostjo, nizko samozavestjo in občutkom sramu. Na neki ravni lahko verjamejo, da ste storili nekaj, da so si zaslužili zanemarjanje, ki so ga doživeli. Toda, kaj bi lahko otrok storil, da bi si zaslužil kaj takega? Dejstvo je, da niso krivi, bili so prizadeti iz strani nekoga, ki naj bi jih zaščitil, nekoga, ki naj bi jih imeli radi in nekoga, ki naj bi jih brezpogojno ljubil.

Kam po pomoč?

Če ste odrasel otrok alkoholika in iščete pomoč zaradi težav, posledic odraščanja v nepredvidljivem okolju, se priporoča terapija in srečanja v podpornih skupinah kot pomoč za družinske člane in prijatelje pri spoprijemanju s posledicami odraščanja ob staršu alkoholiku.

Psihoterapija vam lahko pomaga razumeti vpliv, ki ga je imel staršev alkoholizem na vas in na izbire, za katere se odločate v v svojem življenju. V terapiji in srečanjih boste našli podporo, ki jo potrebujete pri utiranju nove življenjske poti. Slišati zgodbe drugih ljudi in deliti svojo zgodbo ter biti pri tem zares iskren o svojem otroštvu je lahko v veliko pomoč.

Čeprav je v prvi polovici prispevka prikazana precej mračna slika za odrasle otroke alkoholikov, je resnica, da je odraščanje s travmo iz otroštva le še eden od življenjskih izzivov, s katerim se je treba soočiti in spopasti. Izkušnje, ki nas izzivajo, nas obenem poglabljajo in krepijo. Odrasli otroci alkoholikov imate širšo posodo človeških izkušenj, ki presega normo in to ni slaba stvar. Sposobnosti, ki ste jih kot otroci razvili v poskusu upravljanja neobvladljivega se lahko preoblikujejo v uspeh na mnogih področjih življenja. Če lahko upravljate z bolečino, ki je ostala iz preteklosti in hkrati ne ogrožate sposobnosti vzpostavljanja in ohranjanja odnosov, ki vas negujejo, bo vse drugo padlo na svoje mesto samo od sebe. Najmanj koristno je pretvarjati se, da se ni nič zgodilo. Nekaj se je zgodilo in to je dobro nasloviti, če resnično želite obrniti plimo zapuščine odvisnosti.

Odložite in delite svoje breme, začnite znova ter nikoli, res nikoli ne nehajte verjeti v boljše življenje.

Za vsakega posameznika je upanje, zato ste dobrodošli v Centru za zakonsko in družinsko terapijo Upanje.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close