Kdaj je otrok pripravljen za šport?

anonimni uporabnik, 05. oktober 2018
GibanjeOstalo

Otrok lahko sodeluje v organiziranih športih, ko ima sposobnosti, veščine in motorične spretnosti, ki so odvisne in prilagojene otrokovi starosti.

Otroci vseh starosti potrebujejo gibanje, telesno dejavnost. Za večino je najbolj zabaven in aktiven način, da obiskujejo organizirane športne dejavnosti (nogometni klub ali gimnastiko). Športne dejavnosti so koristne, saj otroku dajo nekatere osnovne spretnosti, ki pa so odvisne in prilagojene otrokovi starosti. Če spretnosti niso prilagojene, se lahko otroku igra zameri in ne bo več želel sodelovati.

Osnovne veščine, ki jih otrok potrebuje za igranje organiziranega športa

Normalno je, da se otrok najprej nauči osnovnih spretnosti, kot so metanje, tek in poskakovanje. Vsako znanje se pridobiva postopoma, po malem, saj se nekateri učijo hitreje kot drugi. Med 3. in 5. letom  se otrok nauči že večino osnovnih spretnosti, ki mu koristijo v katerikoli športni dejavnosti.

Kako spretnosti in veščine vplivajo na otrokovo možnost igranja v organiziranih športih?

Za sodelovanje v organiziranih športih, se morajo otroci naučiti, kako povezovati več sposobnosti hkrati (na primer, kako teči in metati ali brcati hkrati). Otrok večinoma ni sposoben povezovati več veščin hkrati pred okoli 6 letom.

Majhnemu otroku se športna dejavnost prilagodi, da lažje in bolj z veseljem sodeluje. Na primer, lahko:

  • uporabi se manjša oprema,
  • pogosto menjavanje položajev in vlog, da je otroku bolj zanimivo in ga igra pritegne,
  • vse naj se dogaja kot del igre, učenje veščin pa naj bo kratko,
  • igra naj bo zabavna, da si bo otrok želel sodelovati in igrati.

Kdaj je pravi čas za sodelovanje otroka v organiziranem športu?

Otrok lahko sodeluje v organiziranih športih, ko ima sposobnosti, veščine in motorične spretnosti, ki jih potrebuje za igro. Spodbujajte otroka, da sodeluje v športu, ki mu ugaja, prav tako pa ga spodbujajte, da preizkusi čim več različnih športov, da se nauči različnih spretnosti in tako se bo tudi najlažje odločil za ustreznega.

Kako vedeti, ali je otrok pripravljen za sodelovanje v določenem športu?

V pomoč vam bo spodnja tabela. ki prikazuje otrokove spretnosti v določeni starosti in športne dejavnosti, ki jih lahko obiskuje.

Več novic

New Report

Close