Kako naučiti novorojenčka, da bo dobro spal

Ko postanete starši, se osemurni neprekinjeni spanec zdi kot oddaljen spomin. Glede na to, da je treba otroka hraniti…

Prvi meseci otrokovega življenja so ključnega pomena za vzpostavitev vzorca spanja, pravi strokovnjakinja Mandy Gurney.Ko postanete starši, se osemurni neprekinjeni spanec zdi kot oddaljen spomin. Glede na to, da je treba otroka hraniti tudi ponoči, je nemogoče, da se ne bi zbudili, pa vendar se dojenčki pogosto zbujajo tudi, ko ni čas za hranjenje.

Strokovnjakinja za spanje pravi, da so vaša dejanja v prvih mesecih dojenčkovega življenja, ključnega pomena za to, kako bo vaš otrok spal.

Ponujamo nekaj nasvetov za vse novopečene starše in želimo, da bi vaši dojenčki čim bolj mirno in dolgo spali.

1. Otroka naučite razlikovati med dnevom in nočjo

Novorojenček večino časa prespi, nekateri več, nekateri manj, povprečno pa nekje 16 ur dnevno. Prvi korak je, da ga začne temo povezovati s spanjem ter svetlobo s prebujanjem. V roku 10 tednov bo vaš dojenček »razumel«, da je treba ponoči spati dlje

Kadar hranite otroka ponoči, naj vaš glas ostane čim bolj tih in miren, izogibajte se tudi očesnemu stiku. Kombinacija teme in tišine bo pripomogla, da se otrok nauči, da je noč čas za spanje

2. Dremež

Ko je otrok utrujen, zelo težko zaspi, zato je pomembno, da takoj opazite znake, da se vašemu otroku spi. Nekateri preprosto utihnejo, drugi jočejo, si manejo oči, zehajo,.. Takoj, ko opazite takšne znake, otroka položite v posteljico. Mandy priporoča, da si nekaj dni zapisujete, skrbno opazujete, kako otrok spi in se hrani, da bi prepoznali vzorec.

3. Rutina pred spanjem

Rutina je bistvenega pomena, zato torej vsak večer počnite iste stvari. Umirjanje, branje pravljic, poslušanje pesmic, kopanje. Tako bo dojenček povezoval te navade z odhodom v posteljo.

4. Ne povezujte mleka s spanjem

Prvih nekaj tednov bo otrok potreboval mleko tik pred spanjem, sčasoma pa lahko hranjenje prestavite pred večerno rutino. Tako otrok ne bo povezoval mleka s spanjem.

5. Otroka še budnega položite v posteljico

Mandy Gurney svetuje, da otroka položite v posteljo še budnega, tako, da se nauči zaspati sam. Pustite nežno glasbo, ki bo premagala strah, da dojenček ne bi vedel, kje je, če se zbudi sredi noči.

6. Pomagajte otroku, da bo dobro spal

Pri novorojenčkih cikel spanja traja približno 60 minut. Nekje od tretjega meseca pa se spanec podaljša na približno 90 minut. Da bi otrok ponoči dobro spal, je pomembno, da ga naučite, da se umiri in zaspi po koncu ciklusa.

Če dojenček ponoči malo zajoka, se prepričajte, da mu je udobno, da ni lačen, da je plenička suha, da mu morda ni pretoplo ali prehladno. Pomagajte mu, da se umiri, ga malce zazibajte ali ga morda obrnite na nasprotno stran, kot je ležal. Morda potrebuje le vaš dotik, zato ga vzemite iz posteljice, umirite, nato pa ga takoj nato položite nazaj, svetuje Gurneyeva.

 

 

Vir: mirror.co.uk

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:28
Preberi več

Več novic

New Report

Close