Zakaj so pravljice pomembne?

Pravljice imajo čarobno lastnost polepšati dan, pregnati bavbava in preglasiti še tako glasen grom.

“Če želite, da bi bili vaši otroci inteligentni, jim berite pravljice. Če želite, da bi bili še bolj inteligentni, jim berite še več pravljic.”

Albert Einstein

Zakaj prebirati pravljice svojim otrokom?

Ker so pravljice domiselne in domišljijske zgodbe z bogatimi vizualnimi in vsebinskimi elementi, ki pri otrocih vzbujajo čustva. Za otroke, ki verjamejo v zgodbe in se poistovetijo z junaki, so lahko pomembne tudi za njihovo življenje. V zgodbah so izpostavljena vprašanja in resni pomisleki, ki otroka prisilijo k razmišljanju in odločitvam, kar mu bo koristilo v širšem svetu.

Na takšen način pravljice usmerjajo obnašanje, vedenje otroka; kot sta reševanje problemov ali čustveno inteligenco. V pravljicah se velikokrat slabe stvari dogajajo dobrim ljudem in v mnogih primerih ti dobri ljudje (pogosto so to otroci) najdejo svojo pot in rešitev iz zagate ali težav.

Kot pravijo: “Pravljice ne povedo otrokom, da zmaji obstajajo, saj otroci to že vedo. Pravljice pomagajo otrokom razmišljati, da poiščejo rešitev kako se zmaja ali negativnega lika rešiti.”

Pravljice so pomembne za otroke, saj so le-te bistvene zgodbe njihovega otroštva.

V zimskem času se že zgodaj stemni in takrat je čas, da se umirimo, uživamo v družinski idili in ob prebiranju pravljic.

V decembru lahko vsak večer po 18.00 uri prisluhnete zvočnim pravljicam Lahkonočnicam na www.lahkonocnice.si, ki jih berejo pripovedovalci iz doma starejših občanov.

Vsak večer lahko prisluhnete novi pravljici in na današnji dan bo objavljena že 17 pravljica po vrsti. Skupno bo v decembru objavljenih 40 novih pravljic.

Poslušajte zadnjo objavljeno pravljico Ščepec časa, pripovedovalca Izidorja Babnika in avtorja Žige X Gombača.

O pripovedovalcu Izidorju Babniku

Izidor Babnik (1930) se je rodil v Ljubljani. Že 60 let je srečno poročen. Zadnjih pet let z ženo živita v domu starejših občanov, kjer sodelujeta pri različnih aktivnostih. Je tudi predsednik Sveta stanovalcev. Z ženo imata sina ter dva vnuka in vnukinjo.

O avtorju pravljice Žiga X Gombač

Žiga je tisti slovenski mladinski pisatelj, ki si drzne stopiti na rep besneči zverini, pojesti osat in dvoriti zares veliki žabi. Seveda le v pravljicah, v katere je od nekdaj zaljubljen do ušes. Tudi zato, ker imajo pravljice čarobno lastnost polepšati dan, pregnati bavbava in preglasiti še tako glasen grom. Ter nas ob tem česa naučiti, nas nasmejati, umiriti, uspavati. In to zgolj z nekaj besedami.

Zakaj so pravljice pomembne?

Pravljice razvijajo in povečujejo otrokovo domišljijo in kulturno pismenost

“Ko sem preučeval sebe in svoje miselne metode, sem prišel do zaključka, da mi dar domišljije pomeni veliko več kot kateri koli talent abstraktnega, pozitivnega razmišljanja.”

Albert Einstein

Otroška domišljija je močna in edinstvena stvar. Ne uporablja se le za izmišljanje zgodb in iger, je ključni dejavnik ustvarjalnih misli in lahko opredeli otroško prihodnost. Z domišljijo je povezana tudi kulturna pismenost, saj pravljice pogosto vključujejo različne kulture in običaje, kar je pomembno za učenje in spoznavanje novih stvari.

Pravljice učijo, kaj je prav in kaj narobe

Pravljice vsebujejo močno moralno lekcijo, »boj« med dobrim in zlim, ljubeznijo in izgubo, zato s posledicami in naukom zgodbe pomagajo naučiti otroke razumevanja, kaj je prav in kaj narobe.

Čeprav pravljice učijo otroke, da dobro vedno zmaga nad zlim in to v realnosti morda ne drži, pa je nauk zgodbe preprost in pomemben. »Bodi junak v dejanjih, ne besedah, bodi nepopravljiv pozitivec in vedno upaj v boljši jutri.«

Pravljice razvijajo sposobnost kritičnega mišljenja

Pravljice učijo otroke kritičnega razmišljanja. Pravljični liki so različni in ne morejo biti vsi za dober zgled, prav tako pa so prikazane njihove odločitve in posledice odločitev, iz katerih se učijo kako krmariti skozi življenje. Kako se soočati s težavami se učimo od likov v pravljicah, tudi kasneje kot odrasli. Dogajanja v pravljicah pa se lahko primerja z realnim življenjem, sanjami, strahovi, ker učijo razmišljati in iskati rešitve.

Pravljice lahko pomagajo otrokom, da se sami soočajo s čustvi

Pravljice ne pripravijo otroke le na socializacijo in moralnost, naučijo jih, kako ravnati s v konfliktnih situacijah in se soočati s svojimi čustvi. Prikazujejo resnične težave življenja, kjer najpogosteje junak, glavni lik zmaga proti zlu. Bralci se lahko z njimi poistovetijo in v sebi najdejo pravljičnega junaka.

Nihče ni imun na življenjske izzive, zato morajo otroci, ki živijo v varnem okolju, prav tako odkriti, da se na svetu dogajajo tudi slabe stvari. Pripraviti jih je treba na realni svet, na življenje v varnem okolju in na težke čase, s katerimi se bodo morda soočali, da ne bodo preveč šibki in se ne bodo znali braniti pred slabim.

Pravljice so zelo zabavne

Spomini na prelepe pravljice iz otroštva ostanejo trajno in še vedno burijo domišljijo.

Branju pravljic bi morali posvetiti več časa in otroke tudi spodbujati k branju, zaradi moralnih naukov, izboljšanja domišljije ali soočanja s čustvi. Pravljice berite skupaj z otroki ali pa jim pomagajte, da si izmislijo svoje, predvsem pa jim dajte vedeti, da lahko vedno zmagajo proti vsem zlobnim likom v pravljicah.

Več o projektu Lahkonočnice lahko izveste na www.lahkonocnice.si.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close