Nasveti za lajšanje najpogostejših simptomov menopavze

anonimni uporabnik, 22. november 2016
Ostalo

Hormonsko ravnovesje je odvisno od ustreznih zdravih prehranjevalnih navad, zadostnega počitka in telesne dejavnosti.

Utrujenost. Povečanje telesne teže. Vročinski vali. Nizek libido. Izpadanje las. Koža brez sijaja. Vse te najpogostejše simptome menopavze doživlja vsak dan na desetine žensk. Ti simptomi so najbolj neprijetni in mučni, zato so ženske motivirane, da poiščejo pomoč.

Na forumih smo poiskali nekaj uporabniških izkušenj in koristnih nasvetov za lajšanje simptomov. Nekateri simptomi so nekoliko bolj zapleteni in je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom.

Utrujenost

Vprašanje uporabnice:

“Odkar so se moji cikli ustavili, sem zelo utrujena. Utrujenost se čez dan precej spreminja, velikokrat sem fizično tako izčrpana, da ne morem storiti ničesar. Rada bi samo poležavala doma.”

Zakaj ste utrujeni: Občasno in razdrobljeno spanje je ena izmed najpogostejših težav obdobja klimakterija in menopavze. Hormonsko ravnovesje je odvisno od optimalnih zdravih prehranjevalnih navad in zadostnega počitka.

Nasvet za lajšanje simptomov: Dve minuti na dan si vzemite samo za dihanje. Poiščite si prostor, kjer boste sami ter najlažje sprostili in zadihali. Vzemite si čas, da začutite dihanje, vsak vdih in izdih posebej. Ko si vzamete malo časa zase, se poglobite v svoje bistvo in razmislite o lastnih potrebah, lahko najdete tudi zadostno količino energije.

Povečanje telesne mase

Vprašanje uporabnice:

“Dovolj imam nenehnih težav s pridobivanjem telesne teže, depresijo in utrujenostjo. Ne morem delati in biti dejavna, ker nimam dovolj energije.”

Zakaj se vam to dogaja: Hormonske spremembe vplivajo na telesno težo in določajo, kako se ohranja in niha teža. Organizem pod stresom shranjuje največ kalorij, kot bi si delal zalogo. Tipična, običajna dieta pa večinoma ne pomaga. Pri ženskah v menopavzi pogosto opazimo povečanje telesne teže.

Nasvet: Poskusite z zmanjšanjem vnosa ogljikovih hidratov. Zaužijte več zelo kakovostnih beljakovin, zelenjave, zdravih maščob in sadje. Zavedajte se slabosti ogljikovih hidratov. Z vključitvijo dodatnih vlaknin in zdravih beljakovin v prehrano, lahko pomagate organizmu ohraniti stabilno raven sladkorja v krvi, zato je manj verjetno, da se bodo kalorije shranile kot maščobe. Za vzdrževanje telesne teže je pomembna tudi redna telesna dejavnost in zdrava, uravnotežena prehrana.

menopavza

Vročinski navali

Vprašanje uporabnice:

“Klimakterij se mi je pojavil že zgodaj, pri 42 letih in z njim tudi vročinski navali, ki negativno vplivajo predvsem na moje lasišče. Ker se veliko znojim, mi pot teče iz las po obrazu in vratu, kar je zelo moteče.”

Zakaj pride do vročinskih valov: Ko pride do vročinskega vala, se vaš senzor za regulacijo telesne toplote sproži in v možgane pošlje signal, da se je treba znebiti toplote. S stresom se lahko vročinski valovi pojavijo v trenutku, prav tako jih lahko sproži določena vrsta hrane in pijače, kot so sladkor, kofein, alkohol in pekoče začimbe.

Nasvet: Oblačila nosite v plasteh. Oblecite si več tanjših plasti oblačil, da si lahko v primeru toplega počutja sproti odstranjujete oblačila. Vnaprejšnje načrtovanje, kaj obleči, lahko bistveno zmanjša stres, kar posledično prihrani znojenje.

Nizek libido

Vprašanje uporabnice:

“Sem v menopavzi, in ker sem večinoma zelo utrujena, me spolnost preprosto ne zanima. Lahko kaj storim?”

Zakaj pride do nizkega libida: Fizična sprememba, kot je suhost nožnice, lahko privede do boleče spolne dejavnosti in težav pri spolnih odnosih. Za ženske v obdobju menopavze pa ni nič nenavadnega, da znižanje hormonskih vrednosti vodi do manjšega spolnega poželenja, nizkega libida.

Nasvet: Uživajte zdravo in uravnoteženo hrano in organizmu zagotovite dovolj omega-3 esencialnih maščobnih kislin. Pomoč za omenjene težave so lahko tudi svečke vitamina E, ki pomagajo obnoviti tanko vaginalno tkivo. Pomembno je, da ste o vseh možnostih seznanjene in se o njih posvetujete s strokovnjakom.

cover menopavza

Izpadanje las in koža

Vprašanje uporabnice:

“S česanjem sem v menopavzi začela izgubljati za celo pest las, zato sprašujem za nasvet in pomoč, kaj storiti, da se bo izpadanje las ustavilo. Prav tako imam težave s kožo, kar je sicer nekako normalno v tem obdobju, vendar vseeno prosim za nasvet.”

Zakaj izpadajo lasje in se koža spremeni? Stanje las, kože in nohtov je lahko kazalnik našega zdravja. Nekaterim ženskam se zdi, da lasje med menopavzo izgubijo svoj lesk in čvrstost ter da se njihovo stanje poslabša. Zaradi hormonskih sprememb vezivno tkivo pod kožo postane tanjše in manj prožno, prav tako pa lahko izsušijo vašo kožo in povzročijo izgubo elastičnosti. Pojavijo se gube, ki se jih bojimo, vse to pa vpliva tudi na oskrbo naših las in nohtov s hranilnimi snovmi. Naši hormoni so povezani z rastjo in ciklom naših las. Neravnovesje med estrogenom in testosteronom lahko prispeva k redčenju las, kar se pogosto dogaja v menopavzi. Stres je prav tako velik dejavnik, saj vpliva na lasišče, to vpliva na nadledvične žleze, ki posledično vplivajo na hormone.

Nasvet: Za zdrave lase so bistvenega pomena vitamini in minerali, kar pomeni ustrezen in zadosten vnos hranil, ki vplivajo tudi na rast las. Poskrbite, da zaužijete zadostne količine vitamina B (zlasti B6 in B12), C, D in E, kalcija, magnezija, bakra, cinka, železa in ribjega olja z esencialnimi maščobnimi kislinami. Ne pozabite tudi na vnos mineralov. Pomembno je, da kar se da zmanjšate raven stresa in lasem nudite ustrezno nego s kakovostnimi izdelki. DERCOS Aminexil Clinical 5 ampule delujejo na zmanjšano izpadanje ter lase naredijo močnejše, gostejše in manj lomljive.

Z izbrano Neovadiol nadomestno kompleks nego lahko delujete proti proti trem vidnim posledicam menopavze na koži: občutek gostote, preoblikovane linije obraza in sijaj. Neovadiol nadomestni kompleks je nova generacije kozmetike, ki z edinstvenimi in skrbno izbranimi aktivnimi sestavinami v obliki kozmetičnega kompleksa koži ponovno povrne mladosten sijaj: PRO-XYLANE deluje na čvrstost kože, debelino povrhnjice, enotnost kože ter na zmanjšanje pigmentnih madežev; HYDROVANCE + HEPES delujeta na vlaženje in teksturo kože; HEDOIN je derivat jasmonske kisline in stimulira produkcijo lipidov s katerimi ponovno oskrbi kožo in MINERALIZIRANA TERMALNA VODA VICHY spodbuja obnovo kože, jo krepi in oskrbi z minerali. Neovadiol nadomestni kompleks je na voljo v obliki dnevne in nočne nege ter naprednega obnovitvenega koncentrata.

vichy-neovadiol-serum-creme-v2-jpg

Zakaj bi čakali, da se znebite nadležnih simptomov, če si lahko pomagate takoj.

Error: Contact form not found.

Vzorčke prejmete vsi, ki boste obrazec oddali do 31.12.2016.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,483
15.08.2024 ob 22:38
297,670
15.08.2024 ob 11:23
113,030
14.08.2024 ob 19:34
Preberi več

Več novic

New Report

Close