Veste kakšen napitek iz kakava pijete?

anonimni uporabnik, 12. november 2016
Ostalo

Kakovost napitka s kakavom je odvisna od količine kakava, večina napitkov pa ima vsebnost manjšo kot 25 % kakava.

Instant napitki s kakavom so med otroci in mladimi, še posebej v hladnejših dneh, priljubljen napitek. Ponudba napitkov je pestra, so pa med njimi velike razlike. Na ZPS so v tokratni tržni pregled uvrstili 14 vzorcev instant napitkov s kakavom znanih blagovnih in trgovskih znamk.

Preverili so vsebnost sladkorja in kakava, saj je kakovost napitka odvisna od količine kakava v praškasti mešanici. Samo 6 od 14-ih izdelkov je vsebovalo najmanj 25 % kakava, kolikor je meja za oslajeni kakav ali čokoladni napitek, glede na Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov. Če izdelek vsebuje manj kot 25 % kakavovega prahu, mora biti poimenovan drugače. Tako kot so velike razlike v vsebnosti kakava, so tudi velike razlike v ceni. Za porcijo instant sladkane mešanice s kakavom (manj kot 25 % kakava) mora potrošnik odšteti od 0,03 do 0,09 evra.

Več kot polovica instant napitkov s kakavom z vsebnostjo manj kot 25 % kakava.

V okviru tržnega pregleda 14-ih vzorcev so na ZPS ugotovili, da je bilo v osmih vzorcih manj kot 25 % kakava. Ti izdelki torej v skladu s Pravilnikom niso ne čokoladni napitek ne oslajeni kakav, ne oslajeni kakavov prah, ampak so instant sladkane mešanice z dodatkom kakava. Proizvajalci bi jih torej morali poimenovati drugače, in sicer razumljivo in jasno, da bi lahko potrošnik razlikoval med tem izdelkom in pravim instant napitkom s kakavom.

V kozarcu tudi do 20 gramov sladkorja

Pri vseh pregledanih vzorcih je kot prvi na seznamu sestavin naveden sladkor, vzorci instant oslajenih kakavov so vsebovali od 63 do 74,4 % sladkorja, vzorci sladkanih mešanic pa od 73,4 do 83,6 % sladkorja. Z enim kozarcem instant napitka s kakavom (zmešamo 13 gramov napitka in 2 decilitra mleka), oziroma katerega koli od pregledanih vzorcev, bi zaužili približno štiri kocke sladkorja.

Rezultate tržnega pregleda instant napitkov s kakavom najdete v reviji ZPStest oktober 2016 in na www.zps.si.

kakav_tp1

Nasvet ZPS: “Domač” napitek s kakavom in malo sladkorja

Skodelica kakava pred spanjem za dober spanec – to so vedele že naše babice. Tako mleko, kot kakav sta dober vir aminokisline triptofan, ki jo pogosto uporabljajo za zdravljenje nespečnosti. Doma pripravljen napitek iz kakava v prahu vas bo sicer stal toliko kot napitek, narejen iz najdražjega instant napitka, a pripravite si ga lahko le z malo sladkorja, lahko celo brez, če vas ne moti nekoliko grenak okus napitka. Če se kljub temu odločite za pripravo instant napitka s kakavom, pa vsekakor izberite tistega z več kakava in manj sladkorja.

Doma pripravljen kakav z mlekom in manj sladkorja je lahko kakovosten dnevni mlečni obrok. Najlažje ga pripravite tako, da v kozarec toplega mleka dobro vmešate kakavov prah (3 do 4 grame) – ne pretiravajte, ker bo sicer napitek grenak. Dodajte le žličko sladkorja (4 grame), kajti v 100 mililitrih mleka je povprečno 4,7 grama mlečnega sladkorja in zato napitka ni treba pretirano sladkati.
Napitek lahko pripravite tudi iz čokolade v prahu, ki vsebuje 36 odstotkov kakava in 61 gramov sladkorja v 100 gramih izdelka. Žličko ali dve (do 7 gramov) čokolade v prahu preprosto vmešajte v 200 mililitrih toplega mleka in napitek je pripravljen. Tak napitek bo vseboval okoli 14 gramov sladkorja.

Malo bolj gosto vročo čokolado pa pripravite tako, da kakavovemu prahu, ali pa čokoladi v prahu dodate polovico žličke riževe moke ali riževega oziroma koruznega škroba. Napitek pa morate malo prevreti, da škrob nabrekne in zgosti napitek.

Zveza potrošnikov Slovenije je nevladna organizacija – društvo in se financira iz članskih prispevkov njenih članov. Sredstva namenjamo za izvajanje pravnega svetovanja članom, izvajanja primerjalnih testiranj, pripravi avtorskih vsebin in revije ZPStest, kot tudi potrošniškega zagovorništva na nacionalni in evropski ravni. Naši pravniki so vam na voljo za telefonski nasvet v primeru različnih potrošniških zagat, ki vas lahko doletijo.

Postanite člani ZPS!

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close