Zobozdravnica odgovarja: Kako do zares čistih in zdravih zob?

Navade so bistvenega pomena za zdravje, še posebej skrb za osebno higieno, zdrava in uravnotežena prehrana in disciplina

Oblikovanje navade pravilnega in rednega ščetkanja se začne v zgodnjem otroštvu, rešitev pa obstaja tudi za odrasle, ki so ta del »prešpricali« ali drugače zamudili.

Kdaj in kako začeti z umivanjem zob ter kako nadaljevati in otroka naučiti, da sam skrbi za svoje zobe, smo se pogovarjali s Tejo Jeras, dr. dent. med.

Človek je bitje navad, ki določajo njegov uspeh, srečo in celo zdravje, čeprav se slednjega manj zavedamo. Veliko sodobnih bolezni je posledica »nezdravega življenjskega sloga«, zaradi česar jih je težko nadzorovati. Mednje spadajo tudi obolenja zob, karies in paradontalne bolezni.

Navade se oblikujejo skozi vse življenje. Vpliv okolice, še posebej družine, je zelo pomemben, saj tisto, česar ne pridobimo v prvih letih življenja, zahteva kasneje veliko več zavestnega prizadevanja.

Navade so bistvenega pomena za zdravje, še posebej skrb za osebno higieno, zdrava in uravnotežena prehrana in disciplina. Pri tem je vloga staršev izredno pomembna, pa čeprav se včasih zdi, da gre za »misijo nemogoče«, še posebej zaradi izzivov, ki jih sodobno življenje ponuja. Učenje zdravih navad pa je dolgotrajen proces, ki zahteva potrpežljivost, odločnost in zadostno pedagoško vztrajnost in konsistentnost. Med zdrave navade spada tudi skrb za ustno higieno že od malih nog.

cover-sonicare-kids

Kdaj in kako začeti z umivanjem zob pri malčkih?

Mlečni zobje začnejo izraščati med tretjim in dvanajstim mesecem otrokove starosti in se konča pri tretjem letu, ko je običajno prisotnih vseh 20 mlečnih zob.

Ko zobje prodirajo skozi dlesen, je to včasih neprijetno, poveča se slinjenje in otroku damo lahko gumijasti obroček, ki je namenjen grizenju in obenem masaži dlesni.

Ko se pojavijo prvi mlečni zobje v ustni votlini je seveda ščetkanje izrednega pomena, in sicer zaradi odstranjevanja zobnih oblog in tudi zaradi otrokovega prvega stika z zobno ščetko, da se je navadi, da mu ni tuje in obenem mu starši lahko skozi igro ustvarijo lagoden občutek ob pregledovanju zob.

Starši morajo biti pozorni na vsak zobek posebej, zato je pomembna izbira pravilne zobne ščetke, glede na otrokovo starost (majhna glava krtačke) in seveda otroške zobne kreme z nižjim deležem fluoridov, kot pri odraslih.

Kasneje, ko je prisotnih več zob in so ti v tesnem stiku, pa je treba postopno uvesti tudi zobno nitko za čiščenje medzobnih prostorov.

Kdaj začnemo z uporabo zobne kreme?

Kot sem že omenila, je seveda potrebno zobno kremo uvesti takoj, ko zobki izrastejo v ustno votlino. Potrebna je izbira otroške zobne kreme s približno 500 ppm (delcev fluoridov) in zobne kreme ne sme biti preveč (najbolj optimalna količina nanosa je za polovico velikosti nohta), vsaj dokler otrok sam ne izpljune, da ne bi bil prevelik vnos fluorida ob zaužitju paste.

Kakšne zobne ščetke so primerne za manjše in kasneje za večje otroke? Na kaj moramo biti pozorni?

Predvsem je pomembna velikost glave krtačke in seveda ščetin. Za malčke, ki še nimajo razvite motorike držanja krtačke in ščetkanja zob, je pomembno, da starši izberejo majhno glavo z mehkimi ščetinami, ki obenem tudi masirajo dlesen izraščajočih mlečnih zob, držalo krtačke mora biti stabilno in nedrseče, da se otrok navaja na držanje krtačke in ščetkanje zob in da mu je to prijetno in zabavno (temu so namenjene tudi pisane barve in bleščice, da otroka pritegne in motivira, električna zobna ščetka Sonicare for Kids pa ima v ta namen narejeno celo aplikacijo za pametne naprave, ki prek povezave Bluetooth sledi otrokovemu ščetkanju in ga opozori, kdaj in kje ni temeljit, z vzornim čiščenjem pa zbira nagrade).

Pri večjih otrocih, ki imajo že razvito motoriko držanja krtačke, pa je seveda pomemben ergonomski nedrseč ročaj in majhna glava, ki zaobjame le posamičen zob in ga z mehkimi upogljivimi ščetinami očisti oblog.

zobozdravnica-sonicare

Kolikokrat na dan in koliko časa naj bi si otrok umival zobe?

Vsekakor vsaj dvakrat dnevno, in sicer zjutraj, ko vstane in najbolje pred spanjem, ko ni več hrane in pijače (razen vode iz pipe).

Če je ustna higiena temeljita, potem naj bi bili zobje zaščiteni s sestavinami zobnih krem (fluoridi) in je dvakrat dnevno ščetkanje povsem dovolj.

Otroci se seveda hitro naveličajo nekih ponavljajočih se rutinskih gibov, zato je morda dobro, da jim damo v kopalnico zraven umivalnika peščeno uro in mu jo nastavimo, da se ve otrok orientirati, kdaj naj bi bilo dovolj. Vsekakor morajo starši po ščetkanju preveriti, če je bil otrok dovolj natančen.

Je uporaba zobne nitke pri otrocih nujna?

Da. Še posebno v primerih, ko so mlečni zobje tesno skupaj in kasneje, ko pri šestih letih začnejo izraščati šestice, ki so seveda stalni in izredno pomembni zobje, saj so center žvečenja odraslih.

Kaj pa uporaba električnih zobnih ščetk?

Uporaba električne sonične ščetke je priporočljiva, saj zaradi vibriranja glave ščetke zobne površine bolje očisti. Zobje so posledično bolj čisti, gladki in tudi otroku je bolj zanimivo, ker je potrebno tudi manj napora pri ščetkanju.

So te ščetke boljše v primerjavi z navadnimi?

Obe ščetki sta dobri. Odvisno je od nas samih, od naše tehnike ščetkanja, ki smo jo osvojili, natančnosti in vztrajnosti, vendar otroci so specifična populacija in otroka težko motiviraš, da je vztrajen in pozoren, ter natančen obenem. Otroci hitro preusmerijo pozornost drugam, prav zato je električna ščetka za otroke nekako boljša izbira.

Tudi zvok opozori, kdaj se otrok lahko premakne s krtačko na drugi del zobne vrstice.

scetke-sonicare-3x

Zakaj bi priporočali Sonicare zobno ščetko? Kakšne so njene prednosti?

Sonicare je Philipsova električna zobna ščetka z edinstveno tehnologijo, ki ima več programov (funkcij), od ‘klasičnega čiščenja’ in masaže dlesni, do čiščenja tudi občutljivih zobnih površin.

Ščetka deluje z zelo visokimi frekvencami, s čimer ustvarja vibracije in s tem dobesedno razbije trdovratne zobne obloge, zobje so gladki, očiščeni in seveda se posledično nabira manj zobnega kamna, manj je tudi obarvanj zob. Tudi težje dostopna mesta lažje in brez večjega napora temeljito očisti.

Kaj otrok in konec koncev tudi odrasli pridobimo s takšno ščetko?

Zobje in na splošno celotna ustna votlina je temeljiteje očiščena, zobje so brez bakterijskega biofilma, zabarvanj in daje občutek svežine in čistosti.

Zaradi svojih vibracij je primerna tudi za težje dostopna mesta (npr. ortodontsko nepravilen položaj zob).

Otroci so bolj površni pri tehniki držanja ščetke in izvajana gibov,zato je to super pripomoček, ker deluje ščetka kot igrača, s katero je lažje in hitrejše, predvsem pa učinkovitejše čiščenje zobnih oblog.

Ali je električna zobna ščetka lahko tudi potuha za otroka?

Da in ne. Dejstvo je, da v svoji vsakdanji praksi vidim otroke, ki si ščetkajo z navadno ročno ščetko in imajo dobro ustno higieno, verjetno pa vložijo dosti več truda v ščetkanje, kot nekdo, ki ima električno ščetko Sonicare.

Torej Sonicare je zagotovo olajšanje ter obenem hitrejša in boljša pot do odličnih rezultatov.

Kaj pa pri odraslih, ki vsaj v Sloveniji večinoma nimamo najboljših navad glede ščetkanja zob oz. smo pri tem dokaj površni, kar odraža dokaj slabo stanje zdravja zob in dlesni? Kaj lahko storimo, če se s težavami že soočamo?

Stanje oralne higiene se tudi zaradi vse večje promocije in osveščenosti izboljšuje. Na trgu je ogromno različnih pripomočkov za ustno higieno, kar je seveda dobro in dokaj lahko dostopno, je pa treba izbrati in poznati v poplavi izbora prave stvari, ki so kakovostne in ki služijo svojemu namenu.

Zobozdravniki nimamo vloge le v zdravljenju zob in obzobnih tkiv, temveč tudi v preprečevanju nastajanja zobnih in obzobnih bolezni in seveda izobraževanju pacientov, posebno pomembno se mi to zdi pri starših in njihovih otrocih.

Najboljša popotnica, ki jo lahko dam svojim pacientom, je dobra motivacija in poučenost kaj in kako izbrati (oralno-higienski pripomočki), torej dobra skrb in higiena ter seveda redni obiski pri zobozdravniku, ki so vsekakor najboljša naložba v naše zdravje.

Mnenja uporabnikov Med.Over.Net o ščetkah Philips Sonicare

»Ščetka je dobra, pravzaprav zelo dobra. Dlesni so mi krvavele, v pol leta se je stanje precej izboljšalo.« 

Modrostni zob

»Ščetko imam in sem zelo zadovoljen. Rezultat so zares čisti in bolj beli zobje, težav s krvavečimi dlesnimi nimam več. Je ne zamenjam.« 

Rok -1

»Mi jo imamo že par let. Smo zadovoljni, zobje so bolj čisti in gladki, zobnega kamna skorajda ni.«

Reply

»Jaz tudi uporabljam te Sonicare ščetke, saj mi jih je priporočil zobozdravnik. Imela sem težave z dlesni in porumenelost zob. Imaš res dober občutek, ko res čutiš da je odlično počiščeno.
No, čez čas so tudi težave z dlesnimi izginile in zobje so bolj beli«

Nina_73

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close