Vse preveč nasilja v družinah

anonimni uporabnik, 16. november 2016
Ostalo

Neupoštevanje in zanemarjanje otrokovih potreb, puščanje otroka v nenadzorovanih in nevarnih položajih ali pa otroka…

Prepoznavanje znakov in ukrepanje

Termin zloraba otroka ima globlji pomen, kot so odrgnine in zlomljene kosti. Medtem ko fizične zlorabe pustijo najbolj vidne posledice, druge vrste zlorab, kot so čustvene zlorabe, zanemarjanje in nasilje, pustijo globoke in trajne “brazgotine”. Otroci, zlorabljeni v svojem zgodnjem otroštvu, imajo ob zgodnji pomoči večje možnosti za ozdravitev in prekinitev cikla zlorab in zanemarjanj. S poznavanjem običajnih znakov zlorabe in kako ustrezno ukrepati, lahko otroku naredite veliko uslugo v življenju.

Razumevanje zlorab in zanemarjanj otrok

Zloraba otroka je vse več kot modrice ali zlomljene kosti. Medtem ko je fizična zloraba grozna zaradi posledic in brazgotin, ki jih pusti, pa niso vse zlorabe tako očitne. Neupoštevanje in zanemarjanje otrokovih potreb, puščanje otroka v nenadzorovanih in nevarnih položajih ali pa otroka zaničevati, da se počuti ničvrednega ali neumnega, so položaji, ki prav tako pomenijo zlorabe otrok. Ne glede na vrsto zlorabe otroka je rezultat vedno resna čustvena škoda.

cover-zanemarjanje-nasilje

Mit: Nasilje je le zloraba.
Dejstvo: Fizična zloraba je samo ena vrsta zlorabe otrok. Zanemarjanje in čustvena zloraba sta lahko prav tako škodljivi, vendar sta bolj subtilni, zato je manj verjetno, da se drugi vmešajo ali posredujejo.

Mit: Samo slabi ljudje zlorabljajo svoje otroke.
Dejstvo: Čeprav posplošujemo in rečemo, da samo “slabi ljudje” zlorabljajo svoje otroke, pa to ni vedno tako črno – belo.

Nekateri, ki zlorabljajo otroke, ne škodujejo namerno svojim otrokom, saj so bili mnogi med njimi sami žrtve zlorab in ne poznajo drugačnega načina za starševsko vzgojo. Drugi se lahko borijo z mentalno-duševnimi zdravstvenimi težavami ali težavo z zasvojenostjo.

Mit: Zlorabe otrok se ne dogajajo v “dobrih” družinah.
Dejstvo: Zlorabe otrok se ne dogajajo samo v revnih družinah ali slabih soseskah. Obsegajo vse rasne, gospodarske in kulturne sloje. Včasih, družine na zunaj kažejo drugačno podobo od dejanske za zaprtimi vrati.

Mit: Večina tistih, ki zlorabljajo otroke, so tujci, neznane osebe.
Dejstvo: Čeprav se zlorabe od neznanih oseb dogajajo, se večina zlorab zgodi od družinskih članov ali oseb blizu družini.

Mit: Zlorabljeni otroci vedno zrastejo v nasilneže, ki zlorabljajo.
Dejstvo: Večja verjetnost je, da bodo odrasli, ki so jih zlorabljali v otroštvu, nezavedno ponavljali napake svojih staršev. Po drugi strani pa imajo mnogi odrasli, ki so v otroštvu doživeli zlorabe, močno motivacijo, da zaščitijo svoje otroke in postanejo odlični starši.

cover-depresija

Učinki zlorab in zanemarjanj otrok

Vse vrste zlorab in zanemarjanj otrok pustijo trajne posledice, »brazgotine«. Nekatere posledice so lahko fizične, vendar pa imajo čustvene brazgotine dolgoročne učinke na življenje, ki poškodujejo otrokovo samospoštovanje, sposobnost zdravih odnosov in sposobnost delovanja doma, na delovnem mestu in v šoli. Nekateri učinki vključujejo:

Pomanjkanje zaupanja in težave v odnosih. Komu boste zaupali, če ne ravno svojim staršem? Zloraba skrbnikov povzroči ogromno škodo v razmerju z otrokom, saj bi se le-ta moral počutiti varno ter zadovoljevati fizične in čustvene potrebe. Brez teh osnov je zelo težko zaupati ljudem ali vedeti, kdo je vreden zaupanja, zato lahko to privede do težav pri ohranjanju razmerja zaradi strahu pred nadzorom ali zlorabo. Prav tako lahko vodi do nezdravih odnosov, saj odrasli skrbnik, ki zlorablja, ne ve, kaj je dober odnos in kako biti dober skrbnik.

Občutki “manjvrednosti” ali “ponižanja”. Zelo težko je premagati neprijetne občutke iz otroštva, če ste znova in znova poslušali, da ste neumni ali ničvredni. Če ste bili mnogokrat zaničevani, lahko to že doživljate kot resničnost, zato velikokrat ne verjamete vase, ali verjamete, da določenih stvari niste vredni. Spolno zlorabljene osebe, zaradi neprijetnega dogodka pogosto občutijo sramoto in ponižanje ter se pogosto borijo z občutkom ničvrednosti ali socialne zaznamovanosti.

Težave z izražanjem čustev. Zlorabljeni otroci niso zmožni sproščeno izražati čustev. Rezultat »v sebi potlačenih« čustev so nepričakovani načini izražanja le-teh. Odrasle osebe, zlorabljene v otroštvu, se lahko borijo z nepojasnjeno anksioznostjo, depresijo ali jezo. Zato dostikrat posežejo po alkoholu ali mamilih, da pozabijo boleče občutke.

Za strokovno mnenje, nasvete in uporabniške izkušnje obiščite forum Partnerska in družinska posvetovalnica, za pomoč pa se lahko obrnete na forum Varna hiša ali Zasvojenost in pomoč.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,496
08.10.2024 ob 16:13
297,960
07.10.2024 ob 19:13
113,047
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close