Humani papiloma virus

anonimni uporabnik, 11. avgust 2016
Ostalo

Obstaja več kot 100 vrst humanih virusov papiloma (HPV). Različni tipi HPV lahko povzročijo bradavice na različnih delih

Simptomi HPV

Obstaja več kot 100 vrst humanih virusov papiloma (HPV). Različni tipi HPV lahko povzročijo bradavice na različnih delih telesa. Na primer, pri nekaterih vrstah povzročajo bradavice na podplatih, medtem ko druge vrste povzročajo bradavice na obrazu ali vratu.

Obstajajo tudi vrste okužbe s HPV, ki povzročajo raka materničnega vratu. Cepiva lahko pomagajo pri zaščiti pred okužbami, ki povečujejo tveganje za nastanek genitalnih bradavic ali raka materničnega vratu.

V večini primerov se imunski sistem uspešno brani proti HPV, preden se pojavijo bradavice. Bradavice so lahko različnih tipov, odvisno od vrste okužbe.

Genitalne bradavice

Pri ženskah se pojavijo najpogosteje na vulvi ali v bližini anusa. Pri moških se pojavijo na penisu in mošnji ali okoli anusa. Genitalne bradavice redko povzročijo nelagodje ali bolečine, vendar lahko povzročijo srbenje.

Običajne bradavice

Najpogosteje se pojavijo na dlaneh, prsti ali komolci. V večini primerov ne predstavljajo nobenih težav, so le estetsko moteče.

Bradavice na stopalih

Večinoma se pojavljajo na petah, ali področjih, ki so po navadi pod pritiskom. Te bradavice lahko povzročijo nelagodje in bolečine.

Rak materničnega vratu

Večino primerov raka materničnega vratu povzročata dve vrsti HPV. Običajno ne povzročajo genitalnih bradavic, zaradi česar ženske pogosto niti ne opazijo, da so okužene. Začetna faza raka materničnega vratu v večini primerov ne povzroča nobenih znakov ali simptomov.

To je razlog, zakaj je zelo pomembno, da ženske redno opravljajo ginekološke preglede in PAP test. Na ta način se lahko zazna prisotnost celičnih sprememb, ki vodijo do raka materničnega vratu. Trenutno priporočilo je, da ženske PAP test opravijo vsake tri leta, v primeru predhodnih težav pa pogosteje oziroma po navodilih ginekologa. Ženske po 65. letu, lahko test prenehajo opravljati, če rezultati zadnjih treh testov niso pokazali nenormalnih rezultatov.

Vzroki za HPV

Do okužbe s HPV pride, ko virus vstopi v krvni obtok zaradi odprtih ran. Genitalne okužbe s HPV se prenašajo s spolnimi odnosi, tudi analnimi in oralnimi odnosi. Okužena mati lahko med porodom prenese HPV na otroka. Okužba pri otroku se lahko razširi na dihala in tudi na področje genitalij.

Priporočamo tudi teme iz foruma:

HPV pozitivna

Nosečnost, C3, HPV

HPV virus

Foto: Google

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
17.07.2024 ob 06:41
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close