Psihologi priporočajo: “Otrokom naj bo dolgčas v času počitnic.”

Sposobnost, da človek lahko prenaša dolgčas, je pomembna za življenje, vendar jo treba razviti že v otroštvu. Ni greh..

Med poletnimi počitnicami so na voljo številne aktivnosti, s  katerimi zapolnimo prosti čas otrok. Ob tem psihologi opozarjajo, da prezaseden poletni urnik pravzaprav odvrne otroke od odkrivanja pravih interesov.

»Kot starši imate dolžnost, da otroke pripravite, kako naj zavzamejo mesto v družbi. Biti odrasel pomeni, da poznate način, kako zadovoljiti sebe na način, ki vas osrečuje,«

pravi Lynn Frey, otroška psihologinja iz Londona.

»Če starši preživljajo svoj prosti čas tako, da bi zapolnili prosti čas svojih otrok, se ti nikoli ne bodo naučili, kako ga lahko preživijo sami,«

še razlaga psihologinja.

Dolgočasenje je nujno potrebno, da bi otrok razvil notranjo spodbudo in postal ustvarjalen, trdi dr. Teresa Belton iz University of East Anglia.

Psihoanalitik Adam Phillips je leta 1993 napisal, da je sposobnost dolgočasja pomembna v razvojni fazi otroka. Phillips pravi, da je treba otrokom dati prostor, da se dolgočasijo in tako odkrijejo, kaj jih zares zanima. Če pa jim starši nenehno ponujajo »rešitve«, težko razvijejo lastna zanimanja.

Lin Fry predlaga, da na začetku počitnic starši skupaj z otroki naredijo seznam zanimivih in zabavnih dejavnosti, kot se igre s kartami, branje knjig, vožnja s kolesom in druge aktivnosti. Če otrok med počitnicami kdaj pojamra, da se dolgočasi, ga opomnimo na »seznam navdiha«.

Teorija o koristnosti dolgčasa na razvoj otroške domišljije,je razvil filozof Bertrand Russel že leta 1930. Sposobnost, da človek lahko prenaša dolgčas, je pomembna za življenje, vendar jo treba razviti že v otroštvu. Gojenje te pomembne osebnosti od otroštva krepi psihološko imuniteto, trdi Russel.

»Čar otroštva je v ustvarjanju »iz ničesar«, s pomočjo truda in ustvarjalne domišljije,« je zapisal.

Današnji otroci so vse preveč zaposleni z aktivnostmi, kar posledično lahko pomeni, da ko teh aktivnosti ni, ne znajo upravljati s prostim časom. Pomembno je, da jih naučimo, da so počitnice čas, ki je namenjen igri, raziskovanju in ukvarjanju z dejavnostmi, ki jih imajo radi, vendar jim med šolskim letom zanje zmanjkuje časa.

Kljub vsem dejavnostim med šolskim letom, poskrbite, da imajo otroci kar nekaj prostega časa, v katerem razvijajo sebe, svoja zanimanja, tudi skozi dolgočasenje.

Vir: qz.com

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,487
30.03.2024 ob 10:27
297,923
01.09.2024 ob 10:17
113,038
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close