Telesna dejavnost vpliva tudi na otrokov šolski uspeh

anonimni uporabnik, 29. november 2016
Ostalo

Telesna dejavnost otroka pozitivno vpliva na delovanje možganov in se odraža v boljših kognitivnih sposobnostih …

Redna zmerna telesna dejavnost otroka pozitivno vpliva na delovanje možganov, kar se odraža v boljših kognitivnih sposobnostih in boljšem šolskem uspehu.

Otroci v Sloveniji niso dovolj telesno aktivni. Številne ugotovitve in študije kažejo, da je celo 75 – 85 % mladostnikov premalo aktivno. Vendar pa s telesno dejavnostjo ne vplivajo pozitivno samo na svoje zdravje, temveč lahko tudi izboljšajo svoj uspeh v šoli. Najnovejše raziskave kažejo na pozitiven vpliv telesne dejavnosti na kognitivne sposobnosti otrok in mladih. Raziskava, opravljena na univerzi v Pittsburghu, je pokazala, da imajo fizično aktivni otroci boljše kognitivne sposobnosti in učni uspeh kot fizično neaktivni otroci. Najbolj primerno obdobje za začetek ali izboljšanje telesne dejavnosti otroka je takoj po zaključku šole, ko se začnejo počitnice, otrok je sproščen in ga je treba »zaposliti«.

Kognitivni razvoj

Študijska skupina raziskovalcev iz različnih mednarodnih univerz, kjer je večje število otrok sodelovalo pri naprednem programu izobraževanja telesne in zdravstvene vzgoje ter so pokazali velik napredek v motoričnih spretnostih in koordinaciji, v primerjavi z otroki, ki so bili vključeni v “redni” program športne vzgoje. Rezultati so pokazali, da okrepljena in napredna športna vzgoja prispeva h kognitivnemu razvoju otrok z izboljšanjem koordinacije, predvsem manipulativnimi spretnostmi z žogo, ter so povezani z navadami telesne dejavnosti kasneje v življenju.

sport-fant-nogomet

Druga študija, ki so jo izvedli znanstveniki na univerzi v Montrealu v Kanadi, je pokazala, da intenzivna aerobna telesna dejavnost pri otrocih, ne glede na njihovo starost, nima negativnih učinkov na otrokovo pozornost, raziskovalci iz različnih ameriških univerz pa so dokazali, da imajo fizično bolje pripravljeni otroci drugačno strukturo posameznih delov možganov ter so uspešnejši pri doseganju šolskih uspehov, zlasti v matematiki.

Negativen dejavnik

Pomanjkanje telesne dejavnosti, kot posledica modernega načina življenja in nenehnega hitenja, se je izkazalo kot negativen dejavnik, ki vpliva na vse faze in področja življenja ter vse starostne skupine, zlasti že v zgodnjem otroštvu.

Otrokom je treba čez dan omogočiti več gibanja, manj sedenja, bogat in motivacijski program športne vzgoje, kot tudi različne interesne dejavnosti, ki vključujejo gibanje in vadbo pod strokovnim vodstvom.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close