Najstniki in varni treningi na soncu

Povsem samozavestno lahko rečemo, da je Slovenija športni narod. Vrhunski športniki nas vsako leto, znova in znova …

Povsem samozavestno lahko rečemo, da je Slovenija športni narod. Vrhunski športniki nas vsako leto, znova in znova navdušujejo, posledica tega pa je večje zanimanje za šport med najstniki.

Veselje ob tem imajo tudi starši, saj gibanje pozitivno vpliva na razvoj otrok tako iz zdravstvenega kot iz psihofizičnega vidika. Zanimanje za bolj resen pristop oziroma organizirane treninge se začne v najstniških letih. Treniranje posameznega športa, na primer nogometa, koristi najstniku tudi zato, ker se bo naučil reda in discipline.

Seveda si vsak starš želi, da vadba na treningu poteka čim bolj varno, za kar so v prvi vrsti odgovorni trenerji. Z ozaveščanjem otrok in predvsem vzornim obnašanjem pa lahko otroku tudi starši preventivno pomagajo, da bodo treningi varni.

Dovolj tekočine

Pitje dovolj tekočine, najbolje vode, naj bi bila dnevna navada za vse ljudi, ne samo za najstnike. Seveda so potrebe po vodi popolnoma različne, odvisno od izločanja iz telesa a dejstvo je, da brez ustrezne količine vode v poletnih dneh na kakršnem koli treningu športa ne bo šlo.

Ko se pojavi potreba po želji je že prepozno, treba je opozoriti otroka, da pije tekočino tako pred, med in po treningu. Kadar so treningi daljši od 45 do 60 minut, bo telo potrebovalo tudi elektrolite.

Pijače, ki so sladkane, naj ne bi bile najbolj primerne za odžejanje med treningom.

najstnik-voda-dehidracija

Sodobna dilema o škodljivosti sonca

Le kako naj ne bi bili starši zmedeni, saj vsako leto nekateri dermatologi opozarjajo na škodljive posledice izpostavljenosti kože soncu, prijatelji pa pravijo, da je sonce zdravo, saj dobi telo vitamin D, ki je nepogrešljivi za utrjevanje kalcija v kosti. Kaj od tega je torej res?

Resnica je verjetno nekje vmes. Predvsem že v otroški dobi je pomembno, da se otroci naučijo previdnega ravnanja na soncu ter se po potrebi zaščitijo pred škodljivimi učinki sončnih žarkov.

Najbolj tvegani primeri:

  • Otrok je do poletja predvsem v zaprtih prostorih. Bolj priporočljivo je postopno izpostavljanje soncu od spomladi naprej.
  • Daljše izpostavljanje soncu med 11.00 in 16.00 uro v poletnem času.
  • Neuporaba ustreznih oblačil ali zaščite v obliki kreme, kadar je to potrebno.

Zadnja leta so precej popularna oblačila z UV zaščito. Če takšnih oblačil otrok nima pri roki, pri Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da naj se uporabijo črna oblačila iz 100 odstotnega bombaža, ki prav tako nudijo odlično zaščito, za razliko od belih oblačil, ki nudijo slabo zaščito.

zascita-proti-soncu

Starši kot vzgled otrokom

Otroci podzavestno opazujejo vsak korak, ki ga naredijo starši in tako dobre kot slabe navade oponašajo, zato je še kako pomembno vzorno obnašanje doma in v javnosti.

Poskrbeti je treba, da imajo otroci zaščito pred soncem oziroma zaščitno kremo za sončenje vedno pri roki. Kreme, katerim preteče rok uporabe, naj se zavržejo, saj ne ponujajo več zadostne zaščite.

Kožni rak med najpogostejši raki v Sloveniji

Kožni rak je med raki v Sloveniji v zadnjih letih na vodilnem mestu, k čemur so nedvomno prispevale posledice namernega izpostavljanja soncu in uporaba solarijev.

Vsa ta teorija o varnem treningu na soncu, kljub trudu staršev pogosto naleti na gluha ušesa, predvsem zaradi najstnikove trme oziroma vpliva družbe. V teh primerih je najbolje narediti vse, kar lahko starš po svoji moči naredi in prepustiti času čas.

Več novic

New Report

Close