Pravila uporabe mobilnih telefonov, ki bi jih starši morali upoštevati

anonimni uporabnik, 17. junij 2016
Ostalo

Pomembno pa je poudariti, da ga ves čas spodbujate in opozarjate, da poleg mobilnega, obstaja še bolj zabaven svet…

Vsak starš ve, da otroci potrebujejo meje. Meje pri sladkarijah, igri oziroma učenju. Iskanje ravnotežja, zlate sredine, v kateri bo otrok zadovoljil svoje potrebe po igri, ustvarjalnosti, zabavi, hkrati pa bo del svojega časa namenil uporabnim znanjem.

Novinar portala Mashable je izpostavil težavo s svojo 14- letno hčerko in uporabo mobilnega telefona.

Kot je zapisal, je imela njegova hči že od malih nog mobilne telefone, sprva tiste, ki so omogočali le klicanje in pošiljanje sporočil, za 13. rojstni dan pa so ji podarili pametni telefon. In obžalovali. Hči telefona sploh ni izpustila iz rok, opustila je druženja s prijateljicami in starši.

V želji, da bi svoje izkušnje delil z drugimi, Lens Ulanov svetuje in opozarja:

»Če bi lahko, bi zavrtel čas nazaj, za štiri, pet let in spremenil določene stvari. S tem želim pomagati tistim, ki imajo dojenčke, malčke in šolarje v nižjih razredih osnovne šole. Zdaj je čas, da prevzamete nadzor, pravzaprav je ravno poletje pravi čas za to!«

1.Postavite temeljna pravila

Ko nekdo dobi ključe svojega prvega avtomobila, se lahko vozi, kjer želi, a mora upoštevati prometne predpise. Poleg tega pa avto tudi zapusti, ne glede na to, kako srečen je, da ga je dobil.

Ko otrok za darilo dobi pametni telefon, ni pravil. Koliko staršev se dejansko potrudi in uporabi funkcijo «starševski zaklep« in tako postavi omejitve pri uporabi mobilnega telefona? Poleg tega, umirjanje otroka s telefonom, po nekaterih raziskavah vodi do stanja, ko otrok težje sprejme in se sooča s svetom okoli sebe.

»Pomembno je, da omejite čas, ko bo otrok uporabljal telefon. Če je otrok majhen, ni potrebe, da uporablja telefon več kot pol ure na dan. Če je večji in telefon zna uporabljati telefon, mu razložite, kakšne so posledice čezmerne uporabe telefona (tako finančne kot psihične). Če menite, da je dobro, lahko z otrokom podpišete nekakšno »pogodbo« o omejevanju uporabe.«

  1. Ponudite zamenjavo

Če si otrok želi, da bi telefon uporabljal dlje časa, kot je bilo dogovorjeno, mu ponudite zamenjavo. Recimo, toliko časa, kot bo preživel s telefonom, naj potem tudi bere ali se ukvarja s telesno dejavnostjo, sodeluje pri hišnih opravilih ali šolskih obveznostih. Največja motivacija za otroke je, da dobijo to, kar si želijo, ko zaključijo s svojimi obveznostmi.

  1. Za vse obstaja čas in kraj

Določite čas, ko je v vaši družini prepovedano uporabljati telefone. To velja tudi za vas. Recimo, da omejite uporabo pri obedih. Zapomnite si, da smo starši največji in najboljši zgled otrokom, in če sami ne upoštevate pravil, težko to pričakujete od svojih otrok.

  1. Ko ste skupaj, to izkoristite v največji meri

Življenje samo je natrpano z obveznostmi in družinam ne dopušča preživeti skupaj toliko časa, kot bi si želeli in potrebovali. Nekajurna vožnja je lahko za malčke in večje otroke dolgočasna in v takih primerih so telefoni in podobne naprave, rešitev za preganjanje dolgčasa. Tudi v tem primeru se dogovorite za pravila uporabe teh naprav. Čas izkoristite za pogovor, po navadi ravno v avtu otroci razkrijejo kakšno skrivnost, prepevajte, se igrajte igrice. Na poti se lahko ustavite, pojeste malico, malce potelovadite in se na hitro odigrate kakšno igro na počivališču. Ne pozabite, da se počitnice minejo hitro in dragoceni čas, ki ga preživite z družino, bo prehitro minil.

  1. Miren odhod v posteljo

Če ste med tistimi, ki se odpravijo v posteljo s telefonom, verjetno to počnete iz dveh razlogov – ali vam služi kot budilka ali pa ste odvisni od njega. Vaš otrok, vsaj če je mlajši od 13 let, telefona ob postelji ne potrebuje, saj ga po vsej verjetnosti zbujate vi. Vsak drugi razlog, da bi imel telefon ob postelji, pa je odveč. Verjetno si ne želite, da bi otrok postal odvisnik od igric, družabnih omrežij ali česar koli drugega.

Najboljše bi bilo, da postavite pravilo, da telefon izklopi, ko odide v posteljo.

Na koncu koncev je vaša naloga, da otroka naučite, čemu služi mobilni telefon, da je tudi odličen vir informacij in zabave, predvsem pa komunikacijski kanal. Pomembno pa je poudariti, da ga ves čas spodbujate in opozarjate, da poleg mobilnega, obstaja svet, ki je še bolj zabaven in poučen.

Zanimivo iz foruma:

Telefon za otroke-na dotik?

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close