(Ne) učinkovitost shujševalnih diet

anonimni uporabnik, 15. maj 2016
Ostalo

Diete lahko prinesejo uspeh v zmanjšanju telesne teže, dolgoročno pa so lahko tudi zelo nevarne in pripeljejo do …

Čezmerna telesna teža ter z njo povezano nezadovoljstvo in slaba samopodoba, kljub poplavi raznovrstnih diet, znanju o zdravi prehrani in različnim možnostim za telesno dejavnost, še vedno ostaja zelo razširjena težava.

Visok odstotek tistih (po nekaterih raziskavah celo višji od 90 %), ki jim uspe izgubiti telesno težo, jo po zaključku diete spet pridobi nazaj, nemalokrat celo v družbi še dodatnih kilogramov. Ob tem se pogosto pojavi še večje nezadovoljstvo, samopodoba se močno poslabša, občutki krivde in nemoči postanejo še močnejši. Zakaj je tako? Kaj gre pri shujševalnih dietah narobe in zakaj ni dolgoročnega učinka?

Večina obstoječih diet je osnovana na restriktivnem pristopu prehranjevanja in zahtevajo drastično zmanjšanje vnosa kalorij. Nemalo diet zapoveduje odpovedovanje določenim makrohranilom (navadno ogljikovim hidratom, npr. Atkinsova in paleo dieta), ali celo hkratno uvajanje večjih količin nekaterih (npr. ketonska dieta), kar lahko kratkoročno prinese določen uspeh v zmanjšanju telesne teže, dolgoročno pa so takšne diete lahko zelo nevarne  in pripeljejo lahko do resnih poškodb prebavil, nevarnega pomanjkanja nekaterih življenjsko potrebnih vitaminov in mineralov, oslabljenega imunskega sistema, slabokrvnosti, psihičnih težav, glavobolov in migren, motenj krvnega obtoka in srčnega utripa, bolezni srca in ožilja ter motenj hranjenja.

Poleg nevarnosti strogih diet je največja težava tudi to, da se jih lahko držimo le na krajši rok, verjetno si le malokdo lahko predstavlja, da bi se vse svoje življenje odrekal sladkarijam ali ogljikovim hidratom.

Kratkotrajne diete torej ne učinkujejo tako, kot bi želeli, edino pravo orožje v boju s čezmerno telesno težo je dolgoročna sprememba življenjskega sloga. Toda, v kateri smeri? Če spremljamo »nasvete« na internetu ali v različnih revijah, lahko hitro opazimo, da so en teden za izgubo telesne teže najboljše banane, naslednji teden pa bodo že imele preveč sladkorja ter bodo boljša izbira jajca. V eni reviji lahko preberemo, da je za hujšanje najboljša aerobna dejavnost, v drugi, da se brez dvigovanja uteži sploh ne da izgubiti kilogramov.

Sploh spomladi in poleti so nam na vsakem koraku dostopni nasveti v slogu »10 napak, ki jih delamo pri hujšanju« ter »15 nasvetov za bolj raven trebušček«. Vseskozi pa se izpušča zelo pomembna komponenta: psihološka, ki je seveda individualna in zaradi katere »univerzalni« nasveti, diete in praški ne delujejo.

Za uspešno zmanjšanje in/ali vzdrževanje telesne teže je pomembno predvsem razumevanje svojih prehranjevalnih vzorcev, odkrivanje in odpravljanje vzrokov za čezmerno prehranjevanje ter pomanjkanje motivacije za telesno aktivnost ter celostna osebnostna sprememba, torej dolgoročna sprememba miselnih, čustvenih in vedenjskih vzorcev.

Psihodieta je inovativen program, ki je zasnovan na povezavi med povišano telesno težo ter psihološkimi dejavniki. Zajema štiri ključna področja, ki so najpomembnejša pri dolgoročnem zmanjšanju telesne teže: uvajanje sprememb pri prehranjevalnih navadah, iskanje najustreznejše fizične aktivnosti, vzpostavljanje dolgoročne motivacije ter spreminjanje psihičnih vzorcev, ki ovirajo izgubljanje telesne teže in doseganje želenih sprememb življenjskega sloga.

Več informacij na terapija.si, preko e-pošte [email protected] ali telefona 041 880 933.

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo: v redu.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
17.07.2024 ob 04:35
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close