Učinkovito nad glivično okužbo kože

anonimni uporabnik, 13. maj 2016
Ostalo

Glivične kožne bolezni so skupina bolezni, povzročene okužbe z različnimi glivicami, med pogostejše sodi okužba stopala.

Glivične kožne bolezni ali kožne mikoze so skupina bolezni, ki jih povzročajo okužbe z različnimi glivicami. Najpogosteje jih povzročajo dermatofiti, pogosto pa tudi kvasovke. Manj pogosto jih povzročajo plesni in druge glivice. Kožne mikoze spadajo med najpogostejše kožne bolezni in postajajo vse pogostejše zaradi naraščajoče uporabe širokospektralnih antibiotikov, povečevanja števila imunsko oslabljenih bolnikov in staranja populacije. Če glivičnih okužb ne zdravimo, se lahko širijo iz povrhnjih plasti kože v globlje plasti kože, drugam po telesu ali pa celo na druge ljudi. Nekatere okužbe lahko povzročajo tudi epidemije. Glivične okužbe kože največkrat pozdravimo z lokalno terapijo, torej z antimikotiki. V primeru hujše okužbe pa je potrebno sistemsko zdravljenje.

canespor krema tuba slo

Dermatofiti najpogostejši povzročitelji kožnih mikoz

Glive vrste dermatofiti se hranijo s keratinom, ki se nahaja v roženi plasti kože, v dlakah in laseh. Kožne spremembe nastanejo zaradi razraščanja gliv v roženi plasti. Vnetje kože je globlje in močnejše tam, kjer je več dlak oziroma las.

Kožne mikoze zaradi kvasovk

Kandidoza je glivična okužba s kvasovkami rodu Candida. Poleg okužbe kože in sluznic lahko kandide povzročajo še sistemske okužbe. Ker je Candida albicans lahko del normalne flore prebavil in nožnice, dokaz njene prisotnosti še ne potrjuje okužbe. Z antimikotiki pa zdravimo, kadar so prisotni klinični znaki okužbe. Poznamo različne vrste kandidoz: intertriginozna kandidoza je pogosta okužba, ki se lahko razvije v vseh tistih predelih kože, kjer je povečano znojenje in zmanjšano zračenje. Takšna mesta so v pregibih ter v gubah, posebno pri ljudeh s povečano telesno težo. Vlažna in topla koža je ugodna za razmnoževanje kvasovk, zlasti, kadar je okvarjena zaradi drgnjenja ali zmehčanja. Koža z okužbo je pordela, v sredini pa rahlo razjedena in zmehčana. Rdečina se širi na obrobje, ob robu spremembe pa so bunčice in gnojni mehurčki. Kožne spremembe srbijo in se luščijo. Okužbo zdravimo z lokalnimi antimikotiki. Ena od oblik kandidoz je tudi medprstna kandidoza, je pogostejša pri ženskah in močnejših ljudeh, pri poklicih, ki zahtevajo pogost stik z vodo in pri sladkorni bolezni. Koža med prsti je pordela, lahko so prisotne boleče razpoke in zmehčanje kože, ob robovih spremembe pa je prisotno luščenje. Poznamo še kandidozo nohtov in obnohtja; ustne votline; ustne sluznice.

canespor noge

Okužbe s plesnimi

Glivične okužbe pa sicer redko, a vendarle lahko povzročijo tudi plesni. Na koži so plesni prisotne naključno, vendar njihova osamitev (izolacija) še ne pomeni dokaza bolezni. V Evropi najpogosteje povzročajo okužbe nohtov in stopal, ki se včasih pridružijo prvotni okužbi nohtov z dermatofiti in kvasovkami. Okužbe nohtov in kože s plesnimi s prostim očesom ne moremo ločiti od okužbe z drugimi glivami. Za to je potreben mikološki pregled vzorca tkiva.

Zdravljenje glivičnih okužb kože

Med pogostejše glivične okužbe kože sodi okužba stopala (atletsko stopalo). Za optimalno zdravljenje sta na voljo Canespor® protiglivična krema in Canespor® dermalno pršilo v obliki raztopine.

S protiglivično kremo je zdravljenje glivične okužbe stopala preprosto, saj zadostuje, da kremo nanesemo na prizadeto kožo enkrat na dan. Krema vsebuje aktivno učinkovino bifonazol, ki zdravi kožne mikoze, ki jih povzročajo dermatofiti, kvasovke, plesni in druge glivice. Dokazano je, da krema Canespor učinkovito zdravi glivične in mešane glivično–bakterijske okužbe stopala z bakterijo Corynebacterium minutissimum. Neprijeten vonj, ki ga tovrstne bakterije povzročajo, izgine.

Canespor dermalno pršilo pa je še posebej priročno za poraščene dele telesa. Že po treh dneh zmanjša vnetni odziv kože in poskrbi za odstranitev glavnih povzročiteljev okužbe kože. Zdravljenje traja od dva do štiri tedne, odvisno od predela in stopnje prizadetosti kože.

Canespor protiglivično kremo in dermalno pršilo sta na voljo v lekarni, in sicer brez recepta.

Canespor prsilo1

Pred uporabo natančno preberite navodila! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Vsebino omogoča Bayer d.o.o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana, Slovenija.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,496
30.03.2024 ob 10:27
297,959
05.10.2024 ob 20:50
113,047
06.10.2024 ob 03:01
Preberi več

Več novic

New Report

Close